Genel Sağlık Bu rahatsızlığa sahip olanlar idrar gelmesine rağmen idrara çıkamıyor!

Bu rahatsızlığa sahip olanlar idrar gelmesine rağmen idrara çıkamıyor!

28.07.2023 - 14:34 | Son Güncellenme:

İdrar tüketilen içeceklerin, süzülerek bir torba içerisinde birikmesi ve sonrasında dışarı aktarılması işlemidir. Ancak idrar tutukluğu, idrar olması halinde idrara çıkamamaya sebebiyet veriyor. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Bu rahatsızlığa sahip olanlar idrar gelmesine rağmen idrara çıkamıyor

İdrar yolu hastalıklarından biri olan idrar tutukluğu, mesaneyi boşaltamama olarak bilinir. Eğer idrarınızı yapamıyorsanız ya da tam bir rahatlama yaşamıyorsanız idrar tutukluğu yaşıyor olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Neden İdrar Yapılamaz?

Gün içerisinde yenilen, içilen bütün besinler kanın süzülmesi ile birlikte mesaneye gider kısacası bütün süzülenler idrar torbasında birikir. Torbanın dolmasına yakın, kişinin beynine bir sinyal gider ve kişi tuvaletini yapması gerektiğini hisseder. Bu sistemin çalışmasında bir problem olması halinde, idrara çıkma sorunu meydana gelir.

İdrar Tutukluğu Sebepleri

Böbrek taşının idrar yolunu tıkaması ya da doğuştan gelen bozuk idrar yolu yapısı idrar tutukluğu sebeplerinden biridir. İdrar yolunun kapanması, böbrek hastalıkları ya da aşırı prostat büyümesi idrar tutukluğuna sebep olabilir.

Erkeklerde İdrar Tutukluğu 

Erkeklerin idrar kesesinin ucunda, idrar borusuna doğru geçen bir prostat bezi bulunur. Yetişkin genç bir erkekte prostat bezinin ağırlığı ortalama 20 gram olmaktadır. Ancak orta yaşlardan sonra genelde prostat bezi büyüme gösterir. Bu büyüme iyi ya da kötü huylu olabilir.

Haberin Devamı

Bu rahatsızlığa sahip olanlar idrar gelmesine rağmen idrara çıkamıyor

İdrar yapamama durumu sıklıkla yaşlı erkeklerde daha çok meydana gelir. Erkeklerde oluşan idrar tutukluğunun en büyük sebebi psikolojiktir. Kullanılan kronik ilaçlar, prostatın yaşa bağlı olarak büyümesi ya da kanlı idrar oluşumu da idrar tutukluğuna sebep olur. Sinir sistemi hastalıkları, anüri ve mesane patolojik hastalıkları da idrar tutukluğuna neden olabilir. 

Kadınlarda İdrar Tutukluğuna Ne Sebep Olur?

Sıklıkla kadınlar kolay idrar yapamama veya idrarı tam olarak dışarı çıkaramama durumundan rahatsız olurlar. Buna idrar bozukluğu ya da işeme bozukluğu da denilir. Bu rahatsızlık birçok farklı sebepten dolayı oluşabilir.

Mesanenin sarkması, uzun süreli idrar tutmaktan dolayı kasların hasar alması, menopoz, parkinson ya da alzheimer gibi hastalıklarda idrar tutukluğuna yol açabilir.

Kadınlarda İdrar Tutukluğu ve İdrar Kaçırma Belirtileri

Karnın alt tarafı genişler ve gergin bir hale gelir. Sıklıkla dokunulmayacak kadar şiddetli bir ağrı hissedilir. İdrar sırasında zorluk, kesinti ya da kaçırmalar gözlemlenir. Mesane tamamen boşalmaz ya da boşaltım sırasında zorlanma yaşanır. İdrar çıkışı zayıf olur damla halinde gelir.

Haberin Devamı

İdrar çok gelse bile, idrar gelmez bundan dolayı bir türlü rahatlama yaşanmaz. Gün boyunca mesane dolu hissedilir ama boşaltımı olmaz. Karın basıncı aşırı artar ve büyür. Zamanla idrara çıkma isteği biter, idrar hatırlanmaz ve dürtü eksikliği başlar. Gece sık sık idrar isteği meydana gelir.

İdrar Tutukluğu Tedavisi Nasıl Olur?

İdrar tutukluğu sorunu yaşıyorsanız bir üroloji doktoru tarafından destek almanız gerekir. İdrar testi ve ultrason ile net teşhis konulabilir. Eğer yapılan testler sonucunda idrar tutukluğu yaşadığınız görünür ise doktor tedavi başlar. Ortalama günde 12 bardak su içmek bu hastalığın erkenden geçmesine yardımcı olur. 

Bazen kullanılan ilaçlar sinir sinyallerini engeller. Bundan dolayı geçici idrar tutukluğu yaşayabilirsiniz. İdrar tutukluğu antihistaminik, mide veya kas ilaçları yüzünden meydana gelebilir. Bununla beraber antidepresanlar, idrar kaçırma ilaçları ya da antispazmodiklerde idrar tutukluğuna neden olabilir. Bu tarz ilaçlar kullanıyor ve idrar tutukluğuna sahipseniz mutlaka bir doktor tarafından destek almanız gerekir.

Haberin Devamı

Kadınlarda En Çok Görülen Sorun, İdrar Kaçırma;

Birçok kadın özellikle ilerleyen yaşlarda bu sorun ile karşılaşmaktadır. Ancak bir doktor ile görüşmek bu sorunu çözmeye yardımcı olabilir. İdrar tutukluğundan dolayı, idrar kaçırma görülebilir. Bunun sebebi beynin idrar yapma ihtiyacını hissetmemesi ve dolan mesanenin aniden kendini boşaltmasıdır. Ancak doğru ilaçlar ile idrar kaçırma önlenebilir.

Yazarlar