Püf Noktası C Vitamini Nelerde Var, Hangi Besinlerde Bulunur? C Vitamini İçeren Besinler...

C Vitamini Nelerde Var, Hangi Besinlerde Bulunur? C Vitamini İçeren Besinler...

27.10.2021 - 14:00 | Son Güncellenme:

İnsan, sağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak için yediklerini özen göstermelidir. Fakat özellikle günümüz modern çağın stresli çalışma ve yaşama ortamları bunu bir kez daha ön plana çıkarmış durumdadır. Modern insan artık sadece karın doyurmak için beslenmemektedir. Obeziteye karşı dengeli kalori almaya dikkat etmektedir. Bu da az ve öz bir besin ve diyet listesini gerektirmektedir. İşte dengeli ve yeterli beslenmenin olmazsa olmazı olan vitaminler arasında bulunan C vitamini hangi besinlerde bulunur, C vitamini içeren besinler ve konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.

C Vitamini Nelerde Var, Hangi Besinlerde Bulunur C Vitamini İçeren Besinler...

 Vücut sağlığı bakımından çok önemli vitaminler arasında C vitamini en başta yer alan bir vitamindir ve bazen yaşamsal önem arz etmektedir.

Haberin Devamı

 C Vitamini Nelerde Var, Hangi Besinlerde Bulunur?

 Dengeli bir beslenme özetle şu demektir; kişinin vücudunun büyümesi, yenilenmesi, çalışması için lüzumlu olan besin unsurlarının her birinin yeterli miktarda ve vücuda uygun biçimde alınmasıdır. Esasında dengeli beslenme için uzmanlardan destek alınması doğru bir yöntem olacaktır çünkü dengeli beslenme kişinin çalışma biçimi, yeme alışkanlıkları, zevkleri ve kişinin yaşam biçimi gibi özel hususların göz önünde bulundurularak hazırlanan bir programdır.

 Dengeli bir beslenmede beş besin grubundan yeterli miktarda alınması zorunludur. Bu beş besin grubu şunlardır:

Mandıra ürünleri

Protein

Karbonhidrat

Meyve 

Sebze

Vitamin sözcüğü Latince kökenli olup, "vita" sözcüğünden gelmektedir. Vita, Latince'de "yaşam" anlamına gelmektedir. Vitaminler ise sağlıklı yaşamın vazgeçilmez parçası olan organik bileşiklerdir. Vitaminler ise yağda ve suda eriyen vitaminler olmak üzere iki ana gruba ayrılırlar. Yağda çözünen vitaminler ve suda çözünen vitaminler. Suda eriyebilen vitaminlerden olan C vitamini son derece gerekli bir vitamin olup, eksikliği pek çok rahatsızlığa neden olabilmektedir. Aşırı C vitamini eksikliği halsizlik, kansızlık, hareket kısıtlılığı ve çeşitli vücut ağrılarına neden olabilmektedir.

Haberin Devamı

 C vitaminin faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

C vitamini öncelikle çok önemli bir antioksidandır. Antioksidan hücreyi korur ve vücudun genç kalmasını sağlar.

C vitamini kan basıncının düşürülmesinde çok etkilidir. Böbreklerin vücuttan daha fazla sodyum ve su atmasına sebep olan bir idrar söktürücü görevi görür.

Bir başka önemli görevi de C vitaminin bağışıklık sistemini güçlendirmesidir.

Başka bir vitamin olan D vitamininin emilimini artıran yine alınan C vitaminidir ve bu yönü ile de çok önemlidir.

Saç ve cilt sağlığı için de düzenli C vitamini alınması gerekmektedir.

C vitamininin kas ve dokulara önemli yararı vardır. Yaraların hızla iyileşmesini sağlayan C vitamini günlük olarak mutlaka alınmalıdır.

C vitamini vücutta enflamasyonu azaltmaya yardımcı özelliği ile de ön plana çıkan bir vitamindir.

Haberin Devamı

C vitaminin göz sağlığı üzerinde de olumlu etkisi bulunmaktadır. Örneğin; yaşa bağlı katarakt olasılığını düşürdüğü düşünülmektedir.

Alerjisi olan kişilerin mutlaka düzenli olarak C vitamini almaları önerilmektedir, çünkü C vitamini histamini azaltmaktadır. 

C Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

 C vitamini insanlar için olduğu kadar bitki ve hayvanlar için de lüzumludur. Ancak insanlar C vitaminini dışarıdan almak zorunda oldukları halde istisnalar hariç genellikle bitki ve hayvanlar C vitaminini glikozdan üretebilmektedirler. 

 İnsanların ise günlük olarak düzenli biçimde yeterli miktarda C vitamini almaları bir zorunluluktur. C vitamini yönünden zengin besinler nelerdir sorusuna şu şekilde cevap verilebilir:

Bilindiği üzere en fazla turunçgillerde C vitamini bulunmaktadır. Limon, portakal, mandalina ve greyfurt.

Az bilinen bir diğer besin ise yeşil biberdir. Yeşil biberde bol miktarda C vitamini vardır.

Aynı şekilde kırmızı biber de iyi bir C vitamini kaynağıdır.

Haberin Devamı

Kivi 

Brokoli, pişmiş olarak tüketilirse çok iyi bir C vitamini kaynağıdır.

Tatlı patates

Kuşkonmaz

Asma yaprağı,

Kavun

Çilek

Domates suyu

Kuşkonmaz

Ispanak

Yazarlar