Sağlık Cilt Kanseri Lekeleri Nasıl Olur? Normal Cilt Lekelerinden Nasıl Ayırt Edilir?

Cilt Kanseri Lekeleri Nasıl Olur? Normal Cilt Lekelerinden Nasıl Ayırt Edilir?

09.09.2021 - 11:53 | Son Güncellenme:

Cilt renginden bağımsız olarak herkes cilt kanserine yakalanabilir. Çünkü Cilt kanseri, dünyadaki en yaygın kanserlerden biridir. Böyle bir durumda Cilt kanserini nasıl tespit edeceğinizi biliyor musunuz? Cilt kanseri lekeleri hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

Cilt Kanseri Lekeleri Nasıl Olur Normal Cilt Lekelerinden Nasıl Ayırt Edilir

Kanser, genel olarak vücuttaki hücrelerin kontrolden çıktığı ölümcül bir hastalıktır. Deride kanser başladığında buna cilt kanseri denir.

Haberin Devamı

Cilt Kanseri Lekeleri Nasıl Olur?

Cilt kanseri, cildin yüzeysel tabakası olan epidermisin hücrelerinden kaynaklanırlar. Bu tür cilt kanser türlerinin büyük bir çoğunluğu nadir olarak vücudun diğer bölgelerine yayılır. Melanom dışı cilt kanseri ise, cildin üst katmanlarında yavaşça gelişim gösteren bir grup kanserli bölgeleri ifade eder.

Melanom dışı cilt kanserleri en çok güneşe maruz kalan ciltte gelişme eğilimindedir. Bir cilt kanseri ne kadar erken teşhis edilirse, tedavisi o kadar kolay olur. Bu nedenle, cildinizde bir değişiklik fark ederseniz, doktorunuzu mümkün olan en kısa sürede ziyaret etmelisiniz.

Cilt kanseri lekeleri ise genelde;

  • Bir nokta veya yara
  • Bir yumru
  • Kırmızı veya koyu bir yama
  • Kaşıntılı, huysuz veya kanama şeklinde görülmektedir.

Cilt kanserlerini erken tespit etmek, cildinizin normal olarak nasıl göründüğünü bilmenize yardımcı olur. Bu şekilde, değişiklikleri daha kolay fark edeceksiniz. Kolay göremediğiniz alanlara bakmak için, el aynası kullanmayı deneyebilirsiniz.

Haberin Devamı

 Cilt Kanseri Normal Cilt Lekelerinden Nasıl Ayırt Edilir?

  • Nodüler Bazal Hücre Kanseri: Şeffaf ve parlak görünebilir. Sıklıkla kan damarlarını da görebilirsiniz. Bazen ağrılı olabilir. Ayrıca sıvı dolu kesecikler de görülebilir.
  • Pigmentli Bazal Hücre Kanseri: Koyu alanları vardır. Genel olarak kahverengi, mavi veya gri renklidir. Siğil veya bazen melanom gibi görünebilirler.
  • Morphoeic Bazal Hücre Kanseri: Morfatik olarak telaffuz edilen bu tip bazal hücreli cilt kanseri, ciltte iyileşmeyen ağrılı bir bölge gibi görünebilir. Çok yavaş büyüyen bir yara izi veya kalınlaşmış cilt alanı gibi ten rengi, mumlu görünebilir. Ayrıca küçük kan damarları da görebilirsiniz.
  • Skuamöz Hücreli Deri Kanserleri: Genellikle saç derisi veya kulak gibi güneşe maruz kalan cilt bölgelerinde görülürler ve iltihaplı bir yaraya benzerler.
Yazarlar