Aile Çocukları korumada iyi değiliz!

Çocukları korumada iyi değiliz!

23.05.2014 - 11:23 | Son Güncellenme:

Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Türkay Asma, Türkiye’nin çocuk haklarını korumada iyi durumda bulunmadığını, yargılama aşamasında da hakim, savcı ve avukatların yeterli bilgiye sahip olmadığını söyledi.

Çocukları korumada iyi değiliz

Akdeniz Üniversitesi’nin AB Araştırma ve Uygulama Merkezi(AKVAM) ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi(İİBF) tarafından Avrupa Günleri etkinlikleri kapsamında, ’Türkiye-AB İlişkilerinin 50’nci Yılında Çocuk Haklarında Neredeyiz?’ konulu bir konferans düzenlendi. İİBF Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu Konferans Salonu’nda yapılan konferansa Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi(AEAH) Çocuk İzlem Merkezi sorumlu hekimi Prof. Dr. Zerrin Erkol başkanlık etti. Konferansa Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Türkay Asma, Gündem Çocuk Derneği’nden Doç. Dr. Arzu İçağasıoğlu Çoban ve İstanbul Okan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mesude Ata konuşmacı olarak katıldı.

Haberin Devamı

YETİŞKİN HAKLARI KORUNUYOR

Avukat Türkay Asma konuşmasında, Türkiye’nin çocuk haklarının korunmasında iyi durumda olmadığını söyledi. Türkiye’nin de imzaladığı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre 0-18 yaş arası tüm çocukların yaşama, korunma, gelişim ve katılım gibi 4 ana hakkı olduğunu ifade eden Asma, Türkiye’de çocuk haklarını korumak yerine yetişkin haklarının ön plana alındığını dile getirdi.

ÇOCUĞU ÖNCE MAHKEMELER KORUYACAK

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre çocuk haklarının korunmasında pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini belirten Asma, "Çocuk haklarının korunmasında çok da iyi bir yerde olduğumuzu söyleyemeyiz. Uygulamada hep ’mış gibi’ yapmışız. Yüzyılların geleneklerini yıkmış değiliz. Büyüğün hakları korunur mantığıyla görüyoruz. Çocuğu önce mahkemeler koruyacak. Hakim ’Çocuğun haklarını nasıl koruyabilirim’ ona bakmak zorunda olmalı. Ama bunu yapamıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

YARGI GELİŞME GÖSTEREMEDİ

Cinsel istismara uğrayan çocuklara ilişkin yargılamalar konusunda hukuk fakültelerinde verilen bir ders olmadığına dikkati çeken Avukat Türkay Asma, bu nedenle hakim, savcı ve avukatların bu tür yargılamalar konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını aktardı. Bu tür davalardan örnekler vererek konuşmasını sürdüren Asma, yargının çocukları korumada ciddi bir gelişme göstermediğini ifade etti.

UYGULAMADA FARKLILIK YAŞANIYOR

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk İzlem Merkezi sorumlu hekimi Prof. Dr. Zerrin Erkol da konuşmasında, geçen yıl 451 çocuğun merkeze başvurduğunu, bunlardan 4’te birinin hamile olduğunu aktardı. Çocuk yaşta hamile kalanların hekimlere başvurduğu durumlarda yaşanan sıkıntıları anlatan Prof. Dr. Erkol, hekimlerin bir kısmının ’çocuğun sağlıklı şekilde yaşantısını devam ettirme hakkı var’ düşüncesiyle müdahale ederken, bir kısmının ise ’18 yaşını bitirmediği için velisinin bilgisi olması gerekiyor’ çekincesiyle müdahalede bulunmadığını belirtti. Hekimler arasında uygulama farklılıkları gözlendiğini dile getiren Prof. Dr. Erkol, bu alanda ciddi sıkıntılar yaşandığını anlattı.

Yazarlar