Sağlık Cüzzam Hastalığı Nedir? Cüzzam (Lepra) Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Cüzzam Hastalığı Nedir? Cüzzam (Lepra) Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

13.03.2021 - 11:42 | Son Güncellenme:

Cüzzam, insanlık tarihinin en eski ve ölümcül hastalıklarından biridir. Deri döküntüleri ile başlayan cüzzam sakatlıklara kadar uzanmaktadır. Enfeksiyona bağlı olarak oluşan cüzzam, esas olarak deriyi, sinirleri, gözü, kemikleri, üst solunum yolu ve testisleri tutmaktadır. Cüzzam hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler için "Cüzzam hastalığı nedir? Cüzzam (lepra) hastalığının belirtileri nelerdir?" gibi önemli konu başlıklarını derledik.

Cüzzam Hastalığı Nedir Cüzzam (Lepra) Hastalığının Belirtileri Nelerdir

Cüzzam hastalığının kesin olarak nasıl yayıldığı bilinmemektedir. Cüzzamın dair en yaygın inanış hastalığı taşıyan kişiler ile sağlıklı kişiler arasındaki temas sonucu bulaştığı yönündedir. Bununla birlikte son yıllarda solunum yolu ile bulaşma olasılığı da dikkate alınmakta ve önem kazanmaktadır. 

Haberin Devamı

 Cüzzam Hastalığı Nedir? 

 Cüzzam diğer bilinen ismi ile Lepra hastalığı, Mycobacterium leprae'nin sebep olduğu kronik bir enfeksiyöz hastalıktır. Hansen's hastalığı olarak da duyulan cüzzam hastalığı, esas olarak cildi, periferik sinirleri, üst solunum yollarının ve gözlerin mukozal yüzeylerini etkilemektedir. Erken bebeklik döneminden başlayarak yaşlılığa kadar her yaştan insanda rastlanabilen bir hastalıktır. Norveçli bilim adamı Gerhard Armauer Hansen tarafından keşfedilmiştir. Cüzzam tedavisi olan bir hastalıktır. Erken tedavi pek çok engeli kaldırabilmektedir. 

 Cüzzam (lepra) Hastalığının Belirtileri Nelerdir? 

 Cüzzam (lepra) Hastalığının başlıca belirtileri şöyledir: 

 - Çocuklarda ve gençlerde burunda sürekli tıkanıklık ile sıklıkla görülen burun kanamaları

Haberin Devamı

 - Yüzde ödem

 - Alın derisi ile kulakların morumsu kabarık sert nodüllerle dolması

 - Belirli yerlerde özellikle ön kol iç yüzde duyu eksilmesi

 - Vücudun herhangi bir bölümünde deriden açık renkte, yuvarlak ya da oval, kabarık olmayan, şikayete sebep olmayan kepeksiz, bazen hafif duyu kusuru gösteren leke

 - Deri üzerinde bir ya da daha fazla kabarık plak biçiminde terlemeyen, kepekli, kılsız ve duyu kusuru bulunan lezyonlar

 - Kaşların uç kısımlarından dökülmesi

 - Beşinci parmakların elde içe doğru kıvrılması

 - Alt göz kapaklarının kapanmaması 

 - Avuç içi kaslarda erime başlaması

 - Kol ve bacak sinirlerinde kalınlaşma ve ağrı duyulması

 Cüzzam Nasıl Tedavi Edilir? 

 Cüzzam hastalığı ciddi bir rahatsızlık olup ilk olarak teşhisin doğru bir şekilde konması oldukça önemlidir. Teşhisin geç olması halinde 10 ile 20 yıl arasında vücutta dökülme ve sakatlıklar meydana gelmeye başlar.

 Tedavi süreci düzenli bir şekilde doktor gözetiminde ilaçlar ile yapılır. Tedavi sürecinde ilaçların iyileştirici etkisi ile doktorların yakından gözetimi sayesinde hastanın vücudundaki yaralarda düzelmeler görülmektedir. Ancak iyileşme için erken teşhis oldukça önemli olup geç kalınması durumunda ise tedavi imkansız hale gelmektedir.

Yazarlar