Dişlere Flor Uygulaması Yararlı mı? Zararlı mı?

Yakın zamanda dişlere flor uygulamaları konusunda çıkan haberler hepimizin kafasını karıştırmıştı. Hadi gelin bu konuyu biraz konuşalım. Öncelikle flor nedir? Biraz bundan bahsetmek istiyorum.

Flor yaşam için gerekli bir iz elementtir. Minenin oluşumunda rol oynar kemik ve dişlerde depolanır. Floridler tüm deniz ürünlerinde, çay ve kuyu sularında bulunur. Vücuda giren her şeyin faydası veya zararı miktarı ile belli olur. Gereğinden fazla alınan her şey zehire dönüşür. Sadece flor için değil suyu bile fazla içseniz zehirlenirsiniz. Floru da bu açıdan değerlendirmek gerekir. Topikal yani yüzeye tatbik edilen florların faydası oldukça fazladır. Bunları sıralamak istersek;

Haberin Devamı

Çürük atakları sırasında minenin bozulmasını önler
Minenin kendini tamir edebilme yeteneğini destekler
Başlangıç çürüklerinin durmasını sağlar
Çürük yapan bakterileri etkileyerek ağızda asit ortam oluşmasını engeller
Diş yüzeyinde oluşan plak tabakasının yapışkanlığını azaltır
Diş minesinin yapısına katılarak çürüğe karşı daha dayanıklı bir yüzey oluşturur.
Ve bütün bu mekanizmalar yolu ile dişte çürük oluşumunu engeller.

Bu sebeple diş hekiminizin önereceği zaman aralıklarında çocuklarınıza florlu vernik uygulamasını yaptırmanız hayati önem taşır. Süt dişlenme zamanında ağızda çürük olmaması, daimi dişlerinde çürüme ihtimalini azaltır. Karışık dişlenme zamanı dediğimiz 6-14 yaş arası dönemde ağızda hem daimi dişler hem süt dişleri bir arada bulunur. Eğer süt dişlerinde yerleşik bir çürük var ise, bu durum daimi dişlerinde çürüyeceğinin net işaretidir. Çünkü çürük bakterileri yerleşik durumdadır. Ağızda çoğalmalarını sağlayacak şartlar da mevcuttur. Yeni süren daimi dişlerin olgunlaşmasını tamamlanmamış olması ayrı bir risk faktörüdür. Tam olgunlaşmamış daimi dişler çürük yapıcı bakterilere karşı savunmasızdır. İlk sürdüklerinde çürük mikrobuyla karşılaşırsa, çürüğün ilerlemeside oldukça hızlı olur.

Bütün bu anlattığım sebeplerden ötürü, süt dişlerinde çürük oluşmaması oldukça önemlidir. Çürük önlemenin en kolay ve etkili yolu ise 2 yaşından itibaren florlu vernik uygulamalarının yapılmasıdır. Ne sıklıkla yapılması gerektiği ise kişiye ve çürük yatkınlığına göre değişmektedir. Bu sebeple her çocuğun flor yapılma sıklığı doktoru tarafından belirlenir. Diğer bir yüzeyel florür uygulaması ise diş macunları ile sağlanır. Kısa etkili olduğundan sabah akşam tekrarı gerekir. Çocuklarda florlu macunların kullanımına, tükürmeyi öğrendikten sonra geçilmelidir. Çocuklarda diş macunu seçerken yaş aralıklarına dikkat etmek faydalı olur.

Haberin Devamı

Özetle yüzeyel florür uygulamaları, diş hekiminiz tarafından, kontrollü bir şekilde yapıldığında vücudumuza hiçbir zararı yoktur. Dişlerimize olan faydası ise yok sayılmayacak kadar fazladır. Mutlu haftalar diliyorum herkese.

Diş Hekimi

Neriman Karakaş