Genel Sağlık Diyabetik hastalarda ağrı

Diyabetik hastalarda ağrı

21.12.2018 - 13:58 | Son Güncellenme:

Diyabet çeşitli problemlere yol açabilir. Bacak ağrısı ve kramplar, sıklıkla diyabetik nöropati olarak adlandırılan sinir hasarının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Mehmet Ali Elmacıoğlu, diyabet hastalarının yaşadığı ağrı problemi hakkında bilgi verdi.

Diyabetik hastalarda ağrı

Diyabetik Nöropati Nedir?

Haberin Devamı

Diyabet hastalarında görülen diyabetik nöropati, sinir hasarı anlamına gelmektedir. Diyabet hastalarında el ve ayaklarda yanma hissi nöropatinin işaretleri arasında yer almaktadır.

Her ne kadar karıncalanma, uyuşukluk ve yanma tarzındaki ağrılar nöropatik ağrı belirtileri olsa da, bazı insanlarda hiçbir belirti görülmeyebilir. Sinir hasarı, kalp veya sindirim sistemi gibi iç organlarda da oluşabilir. Diyabetle ilişkili nöropati, kas kuvvetini, vücudun çeşitli bölgelerindeki duyumu, sindirim organlarını ve cinsel işlevi etkileyebilir.

Diyabetik hastalardaki temel problem artmış kan şekerinin sinirlerin etrafında yer alan en küçük kan damarlarındaki dolaşım bozukluğunun o sinirlerde hasara yol açmasıdır.

Haberin Devamı

Diyabetik hastalarda ortaya çıkabilen bu durum ayaklar, bacak bölgesi ve ellerde de ağrıya neden olabilmektedir. Ayrıca bu hastalarda sinirsel hasarın neden olabildiği özellikle ayak parmaklarındaki dolaşım problemleri diyabetik yaralar şeklinde de ortaya çıkabilmektedir.

Kan Şekeri Kontrol Altına Alınmalı

Diyabetik nöropati, diyabet hastalarının yaşam kalitesini azaltan önemli bir sorundur. Kan şekerinin düzgün seviyelerde tutulması ve mitokondriden oluşan enerji oluşumunun yeterli miktarda sağlanması bu tedavide başarıyı artıran etkenler arasında yer almaktadır. Diyabetik nöropati zamanla kötüleşebilme özelliğine sahiptir. Nöropati için ilk adım, kan şekerini kontrol altına almak, beslenme şeklini düzenlemek, hastaların ağrı sağaltımını organize etmek ve bütün vücudu etkileyen küçük damarları etkileyen dolaşım probleminin ortaya çıkardığı bu sinirsel uyarı dengesizliğini düzenlemek gerekmektedir.

Her hastanın farklı bedensel yanıtı ve iyileşme kapasitesi vardır. Bu nedenle mutlaka kişinin yapısına uygun bir tedavi şekli planlamak için detaylı incelemeler yapılmalı ve şekerin oluşturduğu yıkım ürünlerinin yarattığı asidik tabloya yönelik tedavi şekli oluşturulmalıdır. Ağrıya yönelik olarak kullanılan ilaç tedavilerinin yanı sıra yapılacak enjeksiyonlar hem ağrı düzeyinin azalmasına hem de problemli bölgelerde kan dolaşımının artmasına katkıda bulunacaktır. Diyabetik hastalarda uygulanan ozon tedavisi destekleyici olarak katkı sağlamaktadır. Ozon tedavisi bu hastalarda dolaşım, bağışıklık ve ağrı yanıtları üzerine diğer tedavilerle kombine edilerek uygulanabilmektedir.

Haberin Devamı

Diyabetik hastalarda ağrı

Dr. Mehmet Ali Elmacıoğlu

Yazarlar