Yaşam Dostluğa Puşkin madalyası

Dostluğa Puşkin madalyası

29.02.2008 - 15:20 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ataol Behramoğlu ve Hakan Aksay, Türk-Rus ilişkilerine katkılarından dolayı Puşkin madalyasıyla ödüllendirildi

Dostluğa Puşkin madalyası

Rusya Federasyonu tarafından “Rus dilini ve kültürel mirası yayan, ülkelerin ve halkların birbirlerine yaklaşmasını sağlayan kişilere verilen” Puşkin Ödülü’ne layık görülen Topkapı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, edebiyatçı Ataol Behramoğlu ve Rus-Türk Araştırmaları Merkezi (RUTAM) Başkanı Hakan Aksay’a madalyaları Rusya Federasyonu’nun İstanbul Başkonsolosluğu’nda düzenlenen törenle verildi.
İstanbul Başkonsolosluğu’nda önceki akşam düzenlenen törene Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin, Rusya Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, İstanbul Başkonsolosu Aleksandr Krivenko, AKP Milletvekili Salih Kapusuz, İstanbul Valisi Muammer Güler, Dışişleri Bakanlığı ve belediye yetkilileri katıldı.

Haberin Devamı

Türk kültürüne ilgi artıyor
Dünyada bugüne dek 11 kişiye verilen Puşkin ödülleri töreninde bir konuşma yapan Büyükelçi Ivanovskiy, Rusya ve Türkiye’nin önemli ticari ortaklar olduğunu söyleyerek, “Gazprom’un verdiği gaz miktarı arttı.
Turist sayısı 2.5 milyona ulaştı. Hem siyasi hem ekonomik alanda başarılı çalışmalar yapılıyor. En önemli başarıda insanlar arasındaki muhabbettir. Bu yıl en üst düzeyde ziyaretler gerçekleşeceğini söylemek isterim” diye konuştu.
Ödülleri dağıtan Karasin ise, Rus ve Türk ilişkilerinin her geçen gün arttığını, her iki ülkenin küreselleşen dünyaya rağmen yerel kültürlerini korumaya özen gösterdiğini söyleyerek, “Rusya’da Türk, Türkiye’de Rus kültürüne olan ilgi artmaktadır” dedi.
Büyük Rus yazarının adını taşıyan bu ödülü almanın kendisi için bir şeref olduğunu dile getiren Ortaylı, iki ülke arasındaki ortak gelişimin iyi olacağını umduğunu söyledi.
Rusça birçok yapıtı ve Puşkin’in şiirlerini ilk kez Türkçeye çeviren İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Ebediyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ataol Behramoğlu da, “Hayatımın büyük bir bölümünü Rus edebiyatına adadım ve hiç pişman değilim” dedi.

Haberin Devamı

‘Dolaşmaktan korkardık!’
Aksay ise, “Eskiden bu binanın içerisine bırakın girmeyi, çevresinde dolaşmaktan bile korkardık” diye konuştu.
Bu arada TBMM Rus- Türk Parlamenterler Diyalog Grubu üyesi Mehmet Ceylan ve bir yarışmada ödül kazanan Ukrayna Üniversitesi öğrencisi Kerim Yağcıoğlu’na iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmelerinden dolayı teşekkür plaketi verildi.

Yazarlar