Sağlık Faranjit nedir, nasıl geçer? Faranjite ne iyi gelir?

Faranjit nedir, nasıl geçer? Faranjite ne iyi gelir?

03.12.2021 - 15:43 | Son Güncellenme:

Toplumda boğaz ağrısı olarak da bilinen faranjit boğaz iltihaplanmasıdır. Solunum yolu hastalıkları arasında yer alan faranjit ikiye ayrılmaktadır. Akut ve kronik şekilde kendini gösteren faranjit genellikle kış aylarında görülür. Akut farenjit, neredeyse tüm bulaşıcı kökenlidir, özellikle viraldir; kronik formların daha çeşitli nedenleri vardır. Faranjit belirtileri arasında genellikle boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı gibi semptomlar yer alır. Evde yapılabilecek bazı bitkisel yöntemlerin faranjitin geçmesine yardımcı olur. Ancak geçmeyen faranjit için sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Faranjit nedir, nasıl geçer? diyorsanız “Faranjite ne iyi gelir?” içeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.

Faranjit nedir, nasıl geçer Faranjite ne iyi gelir

Faranjit, boğaz kısmının iltihaplanmasındır. Akut ve kronik olarak iki türe ayrılır. Faranjit yeni oluşmuş “akut faranjit”, uzun süreli ve çok şiddetli olmayan şikayetler görülüyorsa “kronik faranjit” adı verilir. Belirtileri arasında genellikle boğaz ağrısı, öksürük gibi semptomlar yer alır. Evde yapılabilecek bazı doğal ve bitkisel çözümlerle faranjit geçirilebilir.

Haberin Devamı

Larenjit gibi, farenjit de kaynağı oldukça nadiren bakteriyel olduğu için her zaman tedavi gerektirmez. Bir bakteri söz konusuysa, antibiyotik almaya güvenebiliriz.

Faranjit Nedir?

Farenjit, boğazın arkasında, nazal mukoza zarları ile gırtlak arasında yer alan farinksin iltihaplanması için kullanılan bir terimdir. Sizi konsültasyona sevk eden ilk semptom olduğu için sıklıkla "boğaz ağrısı" olarak anılır, farenjit akut veya kronik olabilir. Akut farenjit, neredeyse tüm bulaşıcı kökenlidir, özellikle viraldir; kronik formların daha çeşitli nedenleri vardır.

Bu anatomik yapıyı örten mukoza zarı, neyse ki, onu saldırganlara karşı günlük olarak korumayı mümkün kılan önemli savunma araçlarıyla donatılmıştır. Ancak bazen, bu mukoza zarı yıpranmış olup tutuşarak boğaz ağrısına neden olur.

Haberin Devamı

Bu iltihaplanma kaynağı ne olursa olsun farenjittir. Ancak üst solunum yollarının astarı burundan gırtlak ve soluk borusuna kadar bir devamlılık oluşturur. Bu nedenle farenjit, özellikle çocuklarda genellikle nazofarenjit şeklini alır veya larenjite ve hatta tahrişe neden olacak şekilde yayılabilir. Ancak neyse ki, çoğu zaman farenjit iyi huyludur ve gecikmeden tedavi edildiğinde lokalize kalır.

Faranjitin Belirtileri Nelerdir?

Farenjitte kuluçka süresi tipik olarak 2-5 gündür. Faranjite eşlik eden semptomlar faranjite neden olan duruma bağlı olarak değişir. Faranjitin belirtileri genel olarak şunlardır:

- Boğaz ağrısı
- Burun akıntısı
- Baş ağrısı
- Öksürük
- Yorgunluk hissi
- Vücut ağrıları
- Yüksek ateş (Soğuk algınlığında düşük dereceli ateş ve griple birlikte yüksek dereceli ateş)

Boğaz ağrısına ek olarak, mononükleoz semptomlar ise şunları içerir:

- Şişmiş lenf düğümleri
- Şiddetli yorgunluk
- Ateş
- Kas ağrıları
- Genel halsizlik
- İştah kaybı

Boğazda iltihap ve ağrıya neden olan bakteriyel bir enfeksiyon olan faranjit türlerinden strep boğaz da şu durumlara neden olabilir:

- Yutma güçlüğü
- Beyaz veya gri lekeli boğaz
- Şişmiş lenf düğümleri
- Ateş, titreme
- İştah kaybı
- Mide bulantısı
- Ağızda alışılmadık bir tat
- Genel olarak halsizlik hali

Haberin Devamı

Faranjite Ne İyi Gelir?

Boğaz ağrısını yatıştırmak için hidrasyon her şeyden önce önceliktir. Bunu yapmak için bol bol su içilmesi tavsiye edilir.

Ekinezya Çayı

Faranjit nedir, nasıl geçer Faranjite ne iyi gelir

Faranjite iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri arasında en bilinen ve en etkili bitkisel tedavi ekinezyadır. Ekinezya özellikle çayı ile birlikte tüketildiğinde faranjit benzeri şikayetleri kısa süre içerisinde ortadan kaldırmaktadır. Ekinezya çayı faranjitin iyileşme süresini de kısaltmaktadır. Altınmühür bitkisi ile birlikte tüketilen ekinezya çayı faranjite son derecede iyi gelmektedir. Ekinezyayı çay şeklinde de tüketebilir ya da dilerseniz ekinezya içeren spreyler de boğazınıza sıkarak tedavi edebilirsiniz.

Ada Çayı

Faranjit nedir, nasıl geçer Faranjite ne iyi gelir

Faranjite iyi gelen bir diğer bitkisel çay ise ada çayıdır. Ada çayı faranjit için son derece de etkili olan bitkisel çaylar arasında yer almaktadır. Ada çayını gargara şeklinde yapabilir ve o şekilde tüketebilirsiniz. Faranjitin neden olduğu boğaz iltihabı ada çayı ile birlikte tedavi edilmektedir. Eğer sık sık faranjit şikayetlerinden şikayetçiyseniz ada çayını günde 7-8 defa gargara şeklinde tüketerek bütün faranjit şikayetlerinizi minimuma indirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Zencefil

Faranjit nedir, nasıl geçer Faranjite ne iyi gelir

İnsan sağlığına da oldukça faydalı olan zencefil faranjit için de kullanılan bitkisel doğal yöntemlerden biridir. Zencefil adeta şifa kaynağı olarak nitelendirilen bitkisel tedavi seçenekleri arasındadır. Faranjit aynı zamanda mikrop kırıcı özelliği bulunan bir gıdadır. Dolayısıyla faranjite neden olan mikropların boğazdan atılmasına yardımcı olur ve kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Zencefil ayrıca boğazı yumuşatır ve faranjitin iyileşme süresini azaltmaktadır.

Zerdeçal

Faranjit nedir, nasıl geçer Faranjite ne iyi gelir

Her derde deva olarak nitelendirilen zerdeçal faranjit tedavisi içinde kullanılmaktadır. Zerdeçal mikrop kırıcı ve mikroplara karşı oldukça etkili olan bir bitkisel gıdadır. Boğaz da ve solunum yolunda meydana gelen her türlü iltihaplanma zerdeçal ile birlikte geçmektedir. Faranjit zerdeçal tedavisi ile birlikte önemli ölçüde geçmekte ve kişi kendini daha iyi hissetmektedir. Zerdeçalı süt ile birlikte karıştırın. Ardından elde edilen karışımı karıştırın. Elde edilen karışım faranjite karşı oldukça etkili olan bir karışımdır. Bu şekilde günde 2 kez zerdeçal karışımı içerek faranjit şikayetlerinden kurtulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Fesleğen

Faranjit nedir, nasıl geçer Faranjite ne iyi gelir

Faranjite etkili olan ve faranjitin iyileşmesini kısa sürede sağlayan bitkisel tedavi yöntemlerinden bir diğeri de fesleğendir. Fesleğen tam bir antioksidan olan gıdalar arasındadır. Evlerde de kolay olarak bulunan fesleğen ile birlikte faranjit şikayetlerinden kurtulmak mümkün. Fesleğen içerdiği magnezyum ile birlikte vücuttaki kan akışını da hızlandırmaktadır. Faranjitin neden olduğu boğaz iltihabı da fesleğen ile birlikte geçmektedir.

Faranjit Öksürüğü Nasıl Geçer?

Çam, solunum yolu için bir antiseptiktir, öksürüğü yatıştırır ve solunum kapasitesini iyileştirir. Muz ve meyan kökü ile kombinasyon halinde, kalıcı bronşit vakalarında da çok ilginç sonuçlar ortaya çıkarır. Faranjit öksürüğünü bu bitkilerle hafifletebilirsiniz.

Çok kuru hava solumaktan kaçınmak gerekir. Bir kase sıcak su üzerinde veya sıcak bir duş alırken buharı içinize çekin. Mümkün olduğunca sesini dinlendir. Ama fısıldamayın çünkü ses tellerini normal bir sesten daha fazla zorlar. Susuz kalmamak için bol miktarda sıvı tüketin (ancak alkol ve kafeinden uzak durun). Pastilleri emerek, tuzlu suyla gargara yaparak veya sakız çiğneyerek boğazı nemlendirin. Vazokonstriktörlerden kaçının . Bu ilaçlar boğazınızı kurutabilir.

Beyaz et suyu, öksürük ve bronşit, tracheitis veya larenjit gibi bazı solunum yolu hastalıklarına karşı savaşan en ünlü şifalı bitkilerden biridir. Balgam oluşumunu sınırlarken, tahliyesini teşvik eder, bu da boğaz ağrısına neden olan tahriş edici faranjit öksürüğü durumunda tartışılmaz bir müttefik haline getirir.

Hatmi kökü, jelatinimsi bir doku veren müsilajlar içerir. Müsilajlar, su ile temas ettiğinde viskoz hale gelen ve şişen polisakkaritlere dayanan heterojen moleküllerdir. Böylece mekanik bir hareketle boğazı yumuşatırlar. Bu da öksürüğünüzün yumuşamasına zemin hazırlar.

Adaçayı, özellikle ağız ve solunum sistemindeki iltihabı gidermek için önerilen bir bitkidir. Faranjitin sebep olduğu öksürük krizlerine karşı savaşmak için gargara olarak kullanılır. Aynı zamanda eczanelerde satılan bir sprey şeklinde de mevcuttur.

Zencefil, boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olan anti-enflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahip bir baharattır. Kaynatma olarak tüketilir. Suyu bir tencerede kaynatın, kaynadıktan sonra içine soyulmuş zencefil kökü koyun. Örtmeden önce yirmi dakika kadar kaynatın, süzün ve bir kapta servis yapın. Yoğun faranjit öksürüğü anında hızlı bir rahatlama sağlar.

Faranjitin Tedavisi Var mı?

Hemen hemen tüm akut farenjit bulaşıcıdır ve en az % 90'ı viraldir. Bu durumlarda semptomatik tedavi yeterli olabilir ve her şeyden önce antibiyotikler sadece gereksiz olmakla kalmaz. Direnci sınırlandırmak için kesinlikle önerilmez. Vakaların yaklaşık% 10'unda farenjit, bakteriyel bir enfeksiyona, çoğunlukla beta hemolitik streptokok grup A'ya bağlı olabilir. Bu bakteriyel enfeksiyon, kendini daha aniden ve daha yoğun semptomlarla gösterir.

Akut farenjitin daha az yaygın bir belirtisi, yaklaşık dört hafta sürebilen şiddetli bir boğaz ağrısı, ateş, titreme, şiddetli yorgunluk ve boyun, koltuk altı ve kasıktaki lenf düğümleri şeklinde ortaya çıkan enfeksiyöz mononükleozdur. Peki tedavisi var mı?

Genellikle, viral kaynaklı akut farenjit için tedavi sadece ağrı kesiciler, ateş ilaçları ve öksürük kesici ilaçlarla (öksürük ilaçları) semptomları gidermeyi amaçlamaktadır.

Farenjitin önlenmesi esas olarak hijyen önlemlerini içerir. Tuvalete gittikten sonra ve yemek yemeden önce ellerinizi yıkayın, hapşırın ve dirseğinizin kıvrımına öksürün (asla elinize değil), bulaşmış olan nesneleri dezenfekte edin. Enfekte bir kişiyle temas halinde önlemlerinizi almalısınız. Sağlıklı bir yaşam tarzı (sigarayı bırakın ve günde 2 bardaktan fazla alkol almayın) ayrıca farenjit riskini azaltır.

 Antibiyotikler sadece bakteriyel kaynaklı farenjit için gereklidir. Diğerleri için antibiyotiklere gerek olmaz.

Faranjit Nasıl Önlenir?

Farenjit ve diğer enfeksiyonlara yakalanma ile bulaşriski şu yollarla azaltılabilir:

- Elleri iyice ve düzenli olarak yıkamak
- Öksürürken veya hapşırırken ağzı ve burnu kapatmak
- Bulaşıcı viral veya bakteriyel enfeksiyonları olan kişilerle yakın temastan kaçınmak
- Sigara içmekten ve sigara dumanına maruz kalmaktan kaçınmak
- Tozlu yerlerde ve kirli havada bulunmamak
- Aşırı sıcak ve soğuk gıdalar tüketmemek
- Ortak yüzeylerde sanitasyon ajanlarını kullanmak
- Çalışma ve yaşam alanlarını mümkün olduğunca havalandırmak
- Kimyasal tahriş edici maddelerle temastan kaçınmak

Yazarlar