Sağlıklı Beslenme Griple sağlıklı beslenerek savaşın!

Griple sağlıklı beslenerek savaşın!

28.10.2010 - 11:39 | Son Güncellenme:

Uzmanlar, bağışıklık sistemini kuvvetli tutmak ve direnci arttırarak soğuk kış günlerine hazırlıklı olmak için her yaş döneminde sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekiyor!

Griple sağlıklı beslenerek savaşın

Beslenme yetersizliği ve dengesizliğinin dolaylı olarak neden olduğu hastalıkların en önemlileri arasında enfeksiyon hastalıkları geliyor. Söz konusu hastalıklarda metabolizma hızlanıyor, vücut dokularının yıkımı artıyor, dolayısıyla besin öğelerinin vücuttan atımı artıyor.

Haberin Devamı

Uzmanlar; sağlıklı beslenmek için çeşitli besinlerin tüketimini öneriyor. Önerilen düzeyde tüketilen çeşitli besinler soğuk algınlığından korunmak için sadece besin ögelerini içermiyor, ayrıca sağlığın korunması, geliştirilmesi ve diyete bağlı kronik hastalıkların önlenmesinde etkinlik gösteren fitokimyasallar adı verilen biyoaktif bileşenleri de içeriyor. Fitokimyasalların insan bedenini sürekli tehdit altında tutan oksidatif strese karşı antioksidan savunma sistemini güçlendirdiği belirtiliyor. Besinlerde 8000’ den fazla fitokimyasal bileşen var.

Bu ögelerin çoğu fenolik bileşikler diyen Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Yücecan "diyetle alınan antioksidan vitaminler ve antioksidan özellikler gösteren fenolik bileşiklerin en iyi kaynakları sebze ve meyvelerdir. Farklı sebze ve meyveler farklı besin bileşenlerinden zengin oldukları için, sebze ve meyve tüketiminde çeşitlilik sağlanması önemlidir" diye belirtiyor. Sebze ve meyve tüketiminde ve bunlardan elde edilen sebze ve meyve suyu içiminde çeşitliliğin önemli olduğuna işaret ediyor.

Haberin Devamı

Hastalıklardan besin takviyeleriyle korunun!

Prof. Yücecan, sebze ve meyve sularının içeriğinde yüksek oranda bulunan A, C ve E vitaminleri ile söz konusu fenolik bileşik içeriklerinin, yüksek potansiyelde antioksidan etkinlik gösterdiğini belirtiyor. Bu bileşenlerin sebze ve meyvelere kıyasla onların suyundan daha kolaylıkla emilebildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sevinç Yücecan, çilek, vişne veya kırmızı üzüm suyunun antioksidan etkinliği gösterdiğini, Bu sayede de bedeni hastalıklara karşı koruduğunu vurguluyor.

Meyveyi bulamıyorsan önerilen düzeylerde suyunu iç!

Önerilen tüm meyvelerin her mevsimde bulunması ve tüketilmesi mümkün olmadığından, en pratik alternatif olarak karşımıza meyve suyu çıkıyor. Son dönemlerde, çeşitli meyvelerin bileşiminden oluşan farklı tatlarla her türlü damak tadına hitap eden meyve suları, tüketicilere daha fazla seçenek sunuyor. Uzmanların da sık sık vurguladığı gibi, günde 5 porsiyon meyve ve sebze ya da buna denk gelen düzeyde meyve suyu tüketimi sağlıklı bir yaşamın vazgeçilemez koşullarının başında geliyor.

Haberin Devamı

Şeftali suyu savunma sistemini güçlendirmeye yardımcıdır

Güçlü antioksidan etkinlik gösteren fenolik bileşiklerden ve b-karoten’den zengindir. Antioksidan etkinlik gösteren bileşenler ortamı serbest radikallerden temizlerler ve serbest radikallerin neden olduğu hastalıklara karşı koruyucu potansiyel etkinlik gösterirler. b-karoten; diğer karotenoidler arasında en yüksek potansiyel A vitamini aktivitesine sahip bir bileşendir. Vücudun dış yüzeyini, sindirim, solunum, üreme ve görme organlarını dıştan gelecek mikroplardan koruyan epitel hücrelerin çalışması ve gözün ışık durumuna göre ayarlanması için gereklidir. Vücudun hastalıklara karşı savunma sisteminin oluşumunda yardımcıdır.

Vişne suyu oksidatif stresin zararlı etkilerini azaltabilir.

Vişne bileşiminde yüksek oranda polifenolik bileşenler içerir. Polifenolik bileşenlerin kanser ve koroner kalp hastalıkları gibi bazı kronik hastalık risklerinin azaltılmasında potansiyel bir etkiye sahip olduğu belirtilmektedir. Ayrıca polifenolik bileşenler antioksidan savunma sistemini aktive ederek hücre içinde gelişen ve çeşitli mekanizmalar ile proteinler, lipitler ve DNA'ya hasar veren oksidatif stresin zararlı etkilerini azaltabilir.

Kayısı suyu vücudu enfeksiyonlara karşı koruyabilir

Haberin Devamı

Potasyum, folat ve A vitaminine dönüşebilen karotenoidlerden özellikle b-karoten açısından çok zengindir. A vitamini, gözlerin karanlıkta normal olarak görmesine ve alacakaranlığa alışmasına yardım eder. Hücre ve dokuların sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlar. Ağız, mide, ince bağırsaklar, solunum ve üreme sistemi ile idrar yollarındaki deri ve dokuların sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlayarak vücudu enfeksiyonlara karşı koruyucu potansiyel bir etki gösterebilir. b-karoten ve kayısının içerdiği diğer fenolik bileşenler ayrıca çok güçlü antioksidan etkinlik gösterirler ve çeşitli kanser türleri ile yaşlanmaya bağlı hastalıklara karşı koruyucu etkide bulunabilirler. 8-10 adet kayısı (250 g) veya 30 gram kuru kayısı yetişkin bir bireyin günlük A vitamini gereksinimin yüzde 100’ünü karşılar. Bir bardak (200 ml) kayısı suyunda bulunan 2300 mg b-karoten ise günlük A vitamini gereksiniminin 4-8 yaş grubu için yüzde 48’ini, 9-13 yaş grubu için yüzde 32’sini, 14 yaş ve sonrası erkekler için yüzde 21’ini, 14 yaş ve sonrası kadınlar için ise yüzde 27’sini karşılar.

Portakal suyu, bağışıklık sisteminizi destekleyerek infeksiyonlara karşı koruyucu etkide bulunabilir

Haberin Devamı

Yüksek miktarda C vitamini, folat, potasyum, flavonoidler, pektin ve diyet posası içerir. C vitamini; kas, kemik ve diğer dokuları bir arada tutmayı sağlayan bağ dokusu proteinlerinden kollojenin yapımında yardımcıdır. Kan damarlarının yapısını sağlamlaştırarak yaralanmalara karşı korur. Bitkisel kaynaklı besinlerdeki demirin vücudunuzda emilmesine ve vücudunuzdaki yaralanma ve kesilmelerin iyileşmesine yardım eder. Bağışıklık sisteminizi destekleyerek infeksiyonlara karşı koruyucu etkide bulunur. Folat; vücudunuzda hücre çoğalmasını kontrol eden DNA ve RNA üretimine yardım ederek yeni hücrelerin yapımında elzem bir role sahiptir. Güçlü antioksidan etkinlik gösteren flavonoidler ise bazı kanser türlerinin oluşum ve gelişimini geciktirici, kötü kolesterol olarak bilinen LDL– kolesterol düzeyini düşürücü, iyi kolesterol olarak bilinen HDL-kolesterol konsantrasyonu yükseltici potansiyel bir etki gösterir. Dört hafta süreyle günde 750 mL (3 su bardağı) portakal suyu içen kolesterol düzeyi yüksek bireylerde plazma HDL-kolesterol düzeyinin yüzde 21, folat konsantrasyonunun yüzde 18 yükseldiği, LDL/HDL kolesterol oranının ise yüzde 16 oranında azaldığı belirlenmiştir.

Elma suyu çok güçlü bir antioksidan kayanağıdır

Elma polifenoller ve diğer fitokimyasallar adı verilen bileşenlerden çok zengindir. Bu bileşenler çok güçlü antioksidan kaynağıdırlar ve vücüdunuzu serbest radikal hasarına karşı korurlar. Yapılan çalışmalar elma tüketiminin hücresel hasarı önleyici bir etkisi olduğu, bazı kanser türleri, kardiyovasküler hastalıklar, astım, tip II diyabet, obezite gibi hastalık riskini azaltıcı potansiyel etkide bulunduğunu göstermektedir.

Üzüm suyu hücrelere zarar veren bileşenlerin düzeyini azaltabilir

Potasyum, vitamin C, folat, fenolik ve flavonoid bileşenlerden zengindir. İçerdiği güçlü antioksidan etkinlik gösteren fenolik ve flavonoid bileşenlere bağlı olarak plazma antioksidan kapasiteyi yükseltir, oksidasyona bağlı DNA hasarını ve hücrelere zarar veren bileşenlerin düzeyini azaltır. Kalp sağlığını ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu ve riski azaltıcı potansiyel bir etkisi olduğu belirtilmektedir.

Domates suyu, sağlık deposu

Vitamin C, folat, potasyum ile diğer karotenoidleri ve polifenolik bileşenleri içerir. Güçlü antioksidan özelliğinden dolayı zehirlenmeler ve infeksiyonlara karşı vücudu korur. Bazı kanser türleri, katarakt ve kalp damar hastalıklarının riskini azaltıcı potansiyel etkisi vardır. Kan basıncının düşürülmesinde etkilidir.

Nar suyu çok güçlü antioksidan aktivite gösterir

Pektin, askorbik asit ve polifenolik flavonoidlerden çok zengindir. Kalsiyum ve potasy
Yazarlar