Sağlık Hamilelikte Cinsellik Nasıl Olmalıdır? Gebelikte İlişkide Nelere Dikkat Edilmeli?

Hamilelikte Cinsellik Nasıl Olmalıdır? Gebelikte İlişkide Nelere Dikkat Edilmeli?

11.03.2021 - 10:11 | Son Güncellenme:

Gebelik döneminde meydana gelen psikolojik ve fizyolojik sebeplerin neticesinde pek çok kadın bebeğin zarar görmesinden korktuğu için cinsel ilişkiden kaçınmaktadır. Her şeyin yolunda olduğu gebeliklerde son dört haftaya dek gebelikte cinsel ilişki yaşanmasına herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Peki, hamilelikte cinsellik nasıl olmalıdır? Gebelikte ilişkide nelere dikkat edilmeli? İşte tüm ayrıntılar.

Hamilelikte Cinsellik Nasıl Olmalıdır Gebelikte İlişkide Nelere Dikkat Edilmeli

Gebelik, kadınların yaşamını oldukça fazla etkileyen çok farklı bir süreçtir. Bu süreçte; fiziksel değişikliklerin yanı sıra birçok psikolojik farklılık da ortaya çıkmaktadır. Gebelikte cinsel istek ve cinsellik, insanın doğumundan beri var olan içgüdüdür. Gebeliğin fark edilmesiyle beraber annelik içgüdüleri daha baskın bir hal alır. Bilhassa ilk hamileliğini yaşayan anne adayları, dışarıdan gelecek her durumun, bebeğe zarar vereceği düşüncesine kapılırlar. Bunun yanı sıra normal olan gebelikte cinsel ilişkinin olumsuz herhangi bir etkisi bulunmaz.

Haberin Devamı

Hamilelikte Cinsellik Nasıl Olmalıdır? 

Gebelikte yaşanan cinsel ilişkide; farklı pozisyonların tecrübe edilmesi, gebelik dönemi boyunca yarar sağlayabilir. Örnek olarak; fazlaca tercih edilen erkeğin üstte bulunduğu misyoner pozisyonu, bilhassa gebeliğin yirminci haftasından sonra, karna uygulanacak basınca bağlı şekilde hem bebeğin kan dolaşımını bozar hem de anneye rahatsızlık hissi verir. Bu yüzden gebelik boyunca tavsiye edilmeyen bir cinsel birliktelik biçimidir. 

Gebelikte güvenli seks adına; kadının üstte veya yanda olduğu pozisyonların tercih edilmesi gerekir. Bunun nedeni anne adayının bu pozisyonlar ile hareketlerine rahat bir şekilde yön vermesinden kaynaklıdır. Ancak unutulmaması gereken; gebelik hormonlarının etkisi ile vajinal salgılarda artış olarak ödem ortaya çıkar. Bunların neticesinde, ilişki esnasında ağrı duyulabilir. 

Gebelikte İlişkide Nelere Dikkat Edilmeli?

Gebelikte kadınlarda cinsel isteksizlik sebepleri olabilir. Bunların nedenleri; istenmeyen hamilelik, bebekle alakalı endişeler, gebelik öncesinde yaşanan çatışmalar olarak sıralanabilir. Hamilelikte cinsel birliktelik, arzu edilen her biçimde yapılabilir. Fakat ilerleyen zamanlarda daha basit olması bakımından, kadının yan bir şekilde uyuduğu ya da kadının üstte olduğu pozisyonlar tavsiye edilir. 

Haberin Devamı

Erkeklerin bazısı gebelikte öğrendiği hatalı bilgilerden ötürü kaygılanarak, eşleriyle beraber olmaktan kaçınırlar. Ancak bunlar, tam anlamıyla uydurmadır. Gebelikte cinsel problemlerin en önemli çözümü, eşlerin konuyu birbiriyle konuşmalıdır. Cinsellikle alakalı konuşmak, problemlerin üstesinden gelmenin en önemli yoludur. Gebeliğin ikinci ve üçüncü ayında cinsel istekte artma görülebilir. Gebelikte cinsellik ile bebeğin fiziksel ve ruhsal gelişimi zarar görmez. Cinsellik, çiftin duygularının güçlenmesine katkı sağlar. Gebelikte cinsellik hakkında psikolog ve psikiyatr yardımı da alınabilir. 

 Hamilelikte Cinsel İlişkinin Sakıncalı Olduğu Durumlar

 - Bebeğin aşağıda olması,

 - Erken doğum riski,

 - Düşük tehlikesi,

Haberin Devamı

 - Gebelik kesesinin erken açılarak suyun erken gelmesi,

 - Gebelerde var olan genital siğil, kondilom ve HPV lezyonlarının varlığı,

 - Eşin cinsel temas ile bulaşan hastalıkların taşıyıcı olması,

 - Nedeni açıklanmayan vajinal kanama,

 - Tekil gebeliklerde son 1 ay,

 - Çoğul gebeliklerde son 3 ay gebelikte cinsel ilişkinin sakıncalı olduğu durumlar içerisinde bulunur.

 Hamilelikte Cinsellik Bebeğe Zarar Verir mi?

 Cinsel ilişkinin hareketleri; penetrasyon, karın ve uterusun kas duvarı açısından korunan bebeğe zarar vermemektedir. Bebek, amniyotik kesenin sıvısı içerisinde yer aldığından, ilişki esnasında bebekle temas; hiçbir bir biçimde mümkün olmamaktadır.

Yazarlar