Sağlıklı Beslenme Hamurun büyüsü

Hamurun büyüsü

10.05.2010 - 10:03 | Son Güncellenme:

Dizinin son gününde Özgür Şef'ten efis bir hamur tarifi... Bu formülle hem ekmek, hem pizza yapabilirsiniz.

Hamurun büyüsü

Ekmek, yüzyıllardır baş tacı ettiğimiz, kutsal saydığımız en değerli yiyeceğimiz. Ne var ki, ülkemizdeki ekmek çeşidi ve kalitesi yeterli değil. Ekmeğin kalitesi üç ana unsura bağlıdır; maya, un çeşidi ve pişirme şekli. Meslek hayatımda bana en çok heyecan veren konulardan biri ekmek mayasıdır. Ekşi maya, tam unutulmuşken şimdilerde sosyetede çok meşhur oldu.

Haberin Devamı

Ekşi maya nasıl yapılır?
100 gram organik un ve 30 gram içme suyuyla bir hamur tutun. Metal olmayan bir kapta ve oda sıcaklığında üç gün bekletin. Üç gün sonra üzeri kabuk tutacak. Kabuğu kaldırın atın. Hamura aynı miktarda su ve un koyup tekrar yoğurun ve örterek yine üç gün bekletin. İşlemi üç gün arayla dört kere yapın. 12 gün sonra mayanızı yeni hamura karıştırın, 12 saat bekletin. Hamurdan bir parça ayırarak geri kalan kısmıyla ekmeğinizi yapmaya başlayın. Diğer parça, sonraki ekmeğiniz için mayanız olacak.

Pizza ustası olabilirsiniz
Hamuru lahmacun fırınına gönderme şansınız yoksa, ısıya dayanıklı mermer kestirin. Mermeri fırına koyun. Ekmeğiniz köy ekmeği büyüklüğündeyse fırın 220 dereceye geldikten 10 dakika sonra ekmeği mermerin üzerine yerleştirin. 15 dakika pişirin ve ısıyı 180 dereceye indirin. 30-35 dakika sonra fırını kapatın ama ekmeği soğuyana kadar çıkarmayın. Fırın soğuyunca kabuklu köy ekmeğiniz hazır!
Pizza için; aynı hamuru istediğiniz kalınlıkta açıp, tepsiye atın. Domates sosunu üzerine yayın, kaliteli bir kaşar peynir rendeleyin. Üzerine ne seviyorsanız onu ekleyin. Benim tercihim, sos üzerine mozarella peyniri, ince kıyılmış fesleğen ve acı zeytinyağıdır! Nefiiisss!!

Haberin Devamı

En iyi domates sosu:
Bu bence, dünyanın en basit ama en lezzetli sos tarifidir. 10-15 adet yumuşak domatesin kabuğunu soyun, küp doğrayın. 5-6 diş sarmısağı havanda biraz tuzla dövün. 3 kaşık sızma zeytinyağını tavaya koyun ve ısıtın ama yakmayın. Püre halindeki sarmısağın yarısını tavaya koyun, en çok bir dakika kavurun. Domatesleri ilave edin. Orta ateşte kaynadıktan sonra kalan sarımsakları ekleyin. Koyu kıvama gelene kadar kaynatın. İsterseniz taze kıyılmış fesleğen ya da başka bir taze baharat da ilave edin. Bu sosla pizza da makarnada da harika sonuç elde edersiniz.

İşte nefis makarna tarifim
-Bir kg. una 7 yumurta kırın, tuz atın ve başlayın yoğurmaya. İşiniz zor, çok sert bir hamur olacak. Kıvamı çok sıvı olursa biraz un ilave edin. Ama çok sert oldu diye su eklemeyin. Sert ve sarımtırak bir un oluştuktan sonra hamurunuzun üzerini kapatıp iki saat dolapta dinlendirin.

Haberin Devamı

-Hamurunuzdan küçük bir parça koparıp beze haline getirin ve merdane ile açmaya başlayın. İşin önemli ayrıntısı hamur ne çok kalın, ne çok ince olacak. Bıçak sırtı kalınlığı idealdir. Hamurları ince ve uzun bir cm eninde kesin ve unlayın ki yapışmasın.

-Diğer tarafta kaynamış suya bir avuç tuz atın. Makarna yaparken ısı önemlidir. Maksimum ısı gerekir. Makarnayı içine atın ve çatalla karıştırın, yoksa yapışır. Üç dakika sonra ‘Aldante’ pişmiş olacaktır. İsterseniz biraz daha pişirin ve sıcak domates sosunu hemen ekleyin.

Yazarlar