Stil Hasan Koca - Röportaj

Hasan Koca - Röportaj

17.09.2012 - 00:00 | Son Güncellenme:

Moda dünyasında genç tasarımcılar yollarına emin adımlarla devam ediyor. Çeşitlilik her geçen gün artıyor. Önemli olan bu çeşitlilik arasında "farklı" olabilmek. Hasan Koca tasarladığı çantalarla bu farklılığın nadir isimlerinden biri oluyor. Hasan Koca 'yla geçtiğimiz hafta keyifli bir röportaj gerçekleştirerek kendisini daha yakından tanıma fırsatı bulduk.

Hasan Koca - Röportaj

 - Öncelikle bize kendinizden biraz bahseder misiniz?

Haberin Devamı

Orta öğretim hayatımı tamamladıktan sonra çok erken fark ettiğim resim yeteneğimi geliştirmek için güzel sanatlar lisesi resim bölümünde okumaya başladım 4 yıllık eğitim sürecinde 3 tane kişisel resim sergisi açtım ve resim yarışmalarında dereceler aldım bu süreçte almış olduğum akademik resim bilgimi her zaman merakım olan moda alanında kullanmak için çalışarak; Marmara üniversitesi tekstil ve moda tasarım bölümünü 3.le kazandım üniversitede akademik eğitim alırken bir yandan da tasarımcı Ümit Ünal ve Yasemin Özeriyle çalışma fırsatı yakaladım bu süreçte Hasan Koca adı altında tasarımlar yaparak çeşitli moda organizasyonlarına katıldım bunula birlikte görsel medya da çeşitli projelere kendi tasarımlarımla destek oldum. Şuanda Hasan Koca adı altında tasarım yapmaya ve markamı güçlendirmeye devam ediyorum.

Haberin Devamı

- Röportajımıza başlamadan önce “başarıyı” nasıl tanımlıyorsunuz?

Çok çalışmak. Doğru yol. Risk almak. Eğitim. İnanmak. Zaman. Sabretmek. O kadar çok etken var ki …

Hasan Koca - Röportaj

- Tasarımcı olmaya nasıl karar verdiniz?

Karar vermeyle alakalı bir sürecin içerisine girmedim; giremedim çünkü 12 yaşımdan beri güzel sanatların içerisindeydim. Bu benim için doğal bir süreçti. Ben sadece doğru taşları doğru zamanlar da oynamaya çalıştım.

- Moda dünyasındaki gelişmeler son zamanlarda birçok "tasarımcının" doğmasını sağladı, çanta tasarımı yapan isimler arasında sizin farkınız nedir?

Benim farkım tamamen tasarımlarıma kimliksiz yaklaşmak koleksiyonun adından da anlaşıldığı gibi. Ayrıca tekstil dışı materyalleri kullanmamda bunda çok etken

- Koleksiyonlarınızın oluşum sürecini anlatır mısınız? Nelerden ilham alıyorsunuz?

Genelde tasarımlarım doğru ihtiyaçların göz önüne alınarak; tasarıma dönüşmesiyle başlıyor. Bunu şöyle açıklamak istiyorum tüketimin kontrolsüz bir şekilde arttığı günümüzde yaptığım tasarımların sezon trendlerine takılıp kalmasını istemiyorum; bunun bir sonraki sezonlara kalması için onlara Retro kimlikler yüklüyorum buda bir nebze doğru tüketime destek oluyor.

Doğada oluşan doğal oluşumlar ve mimari yapılar ilham aldığım şeylerin başında geliyor, bazen buna hızlı ve çarpık şehirleştirmenin karmaşık görüntüsü de ekleniyor.

Haberin Devamı

Hasan Koca - Röportaj

- Özellikle tasarımlarınız da hangi aksesuar ve kumaşları kullanıyorsunuz?

Bu içinde bulunduğum psikolojik duruma göre değişiyor. Gecen sezon inşaat malzemeleri ve brandadan etkilenip çantalar yapmıştım ama bu sezon yaptığım tasarımın kimliksizliğini güçlendiren deri materyalini ve metal aparatları kullanmayı tercih ettim.

- Hangi tarza uygun çanta tasarımları yapıyorsunuz? Klasik? Spor?
Bu koleksiyonumda bir cinse ya da tarza hitap etmiyorum bu kriterleri ortadan kaldırıyorum aslında. Çantaları hem spor hem de klasik tarzınızla bütünleştirebilirsiniz.

- Yeni tasarımlar yaparken geçmiş tasarımlarınızdan etkileniyor musunuz?

Etkilenmekten ziyade eski koleksiyonlarımdan yeni koleksiyonlarıma geçiş sağlayan detaylar koymayı seviyorum. Bu bazen sadece benim gördüğüm; bazen de herkesin gördüğü bir detay olabiliyor tabi bunu yaparken yeni koleksiyonun hikayesini ve bütünlüğünü bozmuyorum.

Haberin Devamı

Hasan Koca - Röportaj

- Tasarımlarınız gelişim sürecinde edindiğiniz tecrübeler size neler kazandırdı?

Bana tasarımda kalitenin ve kullanılabilirliğin tasarımın vaz geçilmez bir düzeni olduğu anlattı ve en önemlisi sabrederek adım adım ilerlemeyi.

- Tasarımlarınız ile ulaşmayı amaçladığınız hedef kitleniz nedir?

Tamamen kitlesizim. Kitle varlığını ortadan kaldırarak her tarza hitap eden bir çizgideyim şuan

- Tasarımlarınız unisex olarak kullanılabilir mi? Ya da kadınlar ve erkekler için özel koleksiyonlar hazırlıyor musunuz?

Genelde unisex tasarımlar yapıyorum; aslında bu koleksiyonum her parçasıyla öyle; ama ilerleyen zamanlarda net kimliklerin baskın olduğu tasarımlarda yapmak istiyorum.

Hasan Koca - Röportaj

- Peki, biraz da stilinizden konuşursak, erkekler için de son yıllarda “tasarım” kıyafetler oldukça önem kazandı. Siz giyim tarzınız için kıyafetlerinizi, fast fashion markalardan mı yoksa tasarım ürünlerden yana mı yapıyorsunuz_?

Aslında ben bu durumun tam ortasındayım her ikisi de. Bunu da şöyle açıklayabilirim fast fashion marklardan aldığım ürünler genellikle benim ufak dokunuşlarımla yeni kimlik kazanıyorlar bunu stilim ve ruhum için yapıyorum. Ama bunun dışında tasarımcılardan aldığım kıyafetleri onların yaşatmak istedikleri şekilde giyerek yaşatıyorum. Bu bazen beni ben’ e; bazen de tasarımcının içindeki bene dönüştürüyor.

Haberin Devamı

- Geçmişte ya da gelecekte moda dünyasında "asla" moda olmaması gerekiyor dediğiniz bir detay var mı?

Kesinlikle bolerolar insanların üstünde gördüğüm zaman tahammül edemiyorum. Ve babetler bence kadınların en büyük düşmanı:)

- Modanın her geçen gün gelişmekte olduğuna şahit oluyoruz. Bulunduğumuz zamanda moda dünyasının bulunduğu konumu değerlendirmenizi istersek neler söyleyebilirsiniz?

Günümüzde moda eski zamanlara bakacak olursak dayatmalardan çok artık insanlara alternatifler sunuyor. Buda kendi stilimizi oluşturmakta ve yaşatmaya olanak sağlıyor. Artık modadan çok stilleri konuşmaya başladığımız bir süreç içerisine giriyoruz. Bu süreçte insanlar modayı tüketmekten çok doğru kullanmaya yönelecekler.

Hasan Koca - Röportaj

- Moda dünyasında gelecekte ne gibi gelişmeler ön görüyorsunuz?

Moda sonu olmayan ama bununla beraber geçmişten de kopamayan bir oluşum süreci Geleceğe bakacak olursam; modayla doğru orantılı stili olan insanlar görüyorum.

-Peki, tasarımlarınızla yurt dışına açılma konusunda girişimleri var mı?

Geçtiğimiz aylar da yirmi günlük bir Avrupa turu yaptım bu süreçte ilk etapla Avrupa da ki tasarım stüdyolarını ve alıcı kitlesini gözlemledim ve doğru kontaklar oluşturdum. Ama şuan yurt dışından daha çok içinde bulunduğum ve moda anlayışının giderek daha fazla geliştiği Türkiye piyasasına var olmak istiyorum. Şunu da belirtmeliyim ki şuan satış yaptığım nokta %95 yabancı müşteriye sahip buda beni bir nebze yurt dışına taşıyor.

Hasan Koca - Röportaj

- Tasarımlarınızı satın almak isteyenler nerelerden ulaşabilir?

Şuan Galata meydanda bulunan Studio mağazasından bütün tasarımlara ulaşabilirler. Ayrıca www.hasankoca.net ve www.hasankoca.blogspot.com adreslerinden de ulaşabilirler.

-Son olarak gelecekteki projelerinizden ipuçları alabilir miyiz?

Kimliksiz bir giyim koleksiyonuyla senin burada tekrar muhabbet ediyor olacağız.

Yazarlar