Yaşam Hastanede solunum cihazları çalışmadı mı?

Hastanede solunum cihazları çalışmadı mı?

07.01.2011 - 02:54 | Son Güncellenme:

Gazi Üniversitesi’nde 5 çocuğun bağlı olduğu solunum cihazlarının durduğu iddia edildi. Çocuklardan 1’i öldü, başhekim, “Bebeğin tedavisi mümkün değildi” dedi

Hastanede solunum cihazları çalışmadı mı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Pediatri Bölümü Yoğun Bakım Ünitesi’nde iddialara göre; önceki gece saat 23.00 sıralarında Yoğun Bakım ünitesinde solunum cihazlarına bağlı olarak tedavi gören 5 çocuğun kısa aralıklarla kalbi durdu. Doktorlar 4 çocuğu hayata döndürürken, 2 yaşındaki Türkan Akbay hayatını kaybetti. Baba Ali Akbay, “İhmal var veya yok demiyorum. Ama yoğun bakımdaki 5 hastanın 5’inin de aynı anda kalbinin durması makul mü?” dedi.
Yoğun bakım ünitesinde yatan ve önceki gece kalp masajıyla hayata döndürüldüğü iddia edilen Beyzade Kemal’in babası Yahya Kemal ise, “Olayla ilgili tatmin edici bir açıklama yapmıyorlar. Yoğun bakımda yatan 5 çocuğa aynı anda kalp masajı yapıldığını gördüm” diye konuştu.

‘Nasıl görmüşler?’
Başhekim Prof. Peyami Cinaz, şunları kaydetti: “Cihazların düzgün çalışmadığı gibi bazı yanlış yansımalar var. Şu an hastalarımız yoğun bakımda, aynı cihazlarla destek tedavilerini alıyorlar. Kaybedilen bebeğin tedavisi mümkün olmayan doğumsal mitokondriyal miyopati hastalığı vardı. Beklenen sonuç ne yazık ki gerçekleşti. (İki dakika arayla kalp durması yaşanması tesadüf mü? sorusu üzerine) Bazen bu hastalarda kalp atımı sayısı azalabilir veya saniyeler içinde kalp geçici bir duraklama geçirebilir. Bunu normale çevirmek için müdahale etmek gerekir. Yoğun bakımda on hastaya da aynı anda müdahale edebilirsiniz. Önemli olan tedavide, müdahalede eksiklik olup olmadığı. Aynı anda çocukların genel durumu bozulabilir. Ancak burada beş çocuğa aynı anda kalp masajı yapılmadı. Hasta yakınları yoğun bakımdaki hastaya masaj yapıldığını nasıl görmüş olabilirler?
Destek tedavisindeki teçhizat ya da diğer hizmetlerle ilgili ihmal veya yanlış söz konusu değil. O cihaz bozuksa ikinci bir cihaz var. Cihaz bolluğundan başka bir şey yok bu hastanede. Türkiye’nin en donanımlı, en çok cihazı olan hastanesiyiz biz. Türkiye’nin en üst düzey teknolojik donanımına sahip hastanede respiratör dediğimiz çok ucuz bir cihazı mı temin edemiyoruz?”

Yazarlar