Sağlık Havuçta Hangi Vitaminler Var? Havucun Besin Değerleri Ve Kalori Miktarı...

Havuçta Hangi Vitaminler Var? Havucun Besin Değerleri Ve Kalori Miktarı...

11.09.2021 - 14:05 | Son Güncellenme:

Havuç en faydalı sebzeler arasında yer alıyor. Havucun içinde çok sayıda vitamin ve mineral bulunuyor. Havucun içinde bulunan vitamin ve mineraller ise, A, C, E, K, B6 vitaminleri, Niasin ve Potasyum, manganez, çinko, fosfor, bakır magnezyum, demir, folat, sodyum ve kalsiyum mineralleridir. Havuçta hangi vitaminler var? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Havuçta Hangi Vitaminler Var Havucun Besin Değerleri Ve Kalori Miktarı...

Havucun içinde bulunan potasyum kalp sağlığı, beyin fonksiyonları ve kas krampları için gerekli olan mineralleri içerir. Potasyum aynı zamanda adrenalin ve kortizon gibi stres hormonlarını dengelemeye kaygı ve stres seviyesini düşürmeye yardımcı olur.

Haberin Devamı

 

 Havucun Besin Değerleri ve Kalori Miktarı

 61 gram havucun içinde bulunan kalori ve besin değeri, 25 kalori, 0,6 gram protein, 1,7 gr besin lifi ve 2,9 gr şekerdir. Aynı zamanda havuç, omega3 ve omega6 yağ asitlerini de içerir. Günde 1 adet havuç tüketmek sindirim için çok gereklidir. Havuçtan alınan beta keroten, A vitaminine dönüştüğü zaman gözleri ışığa karşı korumaya yardımcı oluyor ve göz kuruluğunu önlüyor. Aynı zamanda havucu içinde A, K, C, E, B6 vitaminleri de bulunur.

 

 Havucun Faydaları

Ağızdaki bakterileri temizler ve diş sağlığını korumaya yardımcı olur.

İçinde bulunan alkali elementleri ile kanın temizlenmesinde önemli bir rol oynar.

Düzenli bir şekilde tüketilmesi sonucunda mide ülserine karşı korur.

Haberin Devamı

Asit ve alkali dengesinin korunmasını önemli ölçüde sağlar.

Cildin yaşlanmasını geciktirir ve cildin kırışmasını önler.

İçerdiği besin lifleri, kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye ve iyi kolesterolü (HDL) yükseltmeye yardımcı olur.

İçerdiği yüksek potasyum sayesinde tansiyonu yükselterek sodyum dengesini sağlar. 

İçinde bulunan lifler sindirimi önemli ölçüde kolaylaştırır. Lif, dışkıya hacim vererek sindirim kanalından kolay bir şekilde geçmesini sağlar. Peristaltik hareketi ve mide sularının salgılanmasına yardımcı olur. Bu sayede kabızlık gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur.

Havuç, önemli miktarda C vitamini içerdiği için bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur.

Antikanser özellikleri sayesinde havuç, kanseri önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda beta-karoten ve diğer karotenoidleri de içerir. Bunlar, kanser hücrelerini yok eden bazı proteinleri içerir. Yapılan araştırmalar sonucunda havuç suyunun lösemi ile savaşabileceği tespit edilmiştir.

Yazarlar