Stil Hippi Akımı

Hippi Akımı

15.02.2012 - 00:00 | Son Güncellenme:

En benimsenen ve vazgeçilmeyen akım; HİPPİ..

Hippi Akımı

Biz onları "çiçek çocuklar" olarak biliyoruz. Dönemimizde akımlardan yola çıkarak gelişen moda anlayışları içinde kendimizi en özgür ve rahat hissedebildiğimiz akım herkesin hem fikir olacağına inandığımız "HİPPİ" akımıdır.

Haberin Devamı

Renklerin, doğallığın, kendini trendlere değil, ne olacağın kaygısına değil, sadece radikal ve kuvvetli hissedilen dönemlerin akımı olmakla kalmaz, bir hayat tarzına dönüşür, "HİPPİ" akımı.

20'li 30'lu yaşların ya da daha genç neslin yakalayamadığı, annelerin, babaların ve daha yakın çevrelerin tanık olduğu, belki de dönemin şartlarına uygun yaşadığı bir hayat tarzı olarak şimdilerde, "genç neslin" ancak moda ve sanat dünyası sayesinde tanık olabildiği en renkli yaşam tarzı olarak kabul edebileceğimiz dönemdir.

Hippi Akımı

1950'lerin başında Beatnik hareketini baz alan 15-25 yaş arasında sayıları az sayılmayacak kadar gencin, klişeleri, anlamsız gelenekleri, baskıcı politikaları, mevcut düzeni ve sistemi hedef alan bir karşıt kültür geşilrtirme hareketini belki de kimse beklemiyordu. Ancak, sistemin özgürlüklerini kısıtladığına inanan gençler, yaşadıkları dönemden uzun yıllar sonrasını etkileyeceklerini düşünmeden harekete geçmiş olsalar gerek, şimdilerde torunları olduğumuz büyükanneler, dedeler bizlere sistemde nasıi değişimler yaptıklarını gururlu ifadelerle anlatıyorlar.

Haberin Devamı

En başta New York Greenwich Village ve San Francisco bölgesinde kendi sosyal gruplarını oluşturan, rock dinleyen, cinsel devrimlerini ilan eden, birarada eğlenmeyi seçen gençler, bir süre sonra dünya genelinde öğrenci hareketlerine temel oluşturuyor. 16 Ocak gününde San Francisco Golden Gate Park'ta "A Gathering of The Tribes" başlıklı "Summer of Love Human Be-In"i düzenleyen Michael Bowen bu akımı başlatan bir kahraman olarak ilan ediliyor. Aynı yıl bir defada Manhattan'da düzenlenen Central Park Be-In'de "hippi" olarak kendilerini tanıtan gruplar dünya genelinde yayılmalarına başlamış oluyor. John Phillips San Francisco şarkısında; "San Francisco'ya gidiyorsan saçına çiçek takmalısın" sözleri artık hippi akımının çiçeklerle anılacağına ciddi bir yaklaşım getiriyordu. Artık dönemin gençleri "çiçek çocuklar" olarak anılmaya başlanacaktı.

Moda'nın tarihsel dönemlerden etkilenmesinin en önemli kanıtlarından biri olan Hippi akımı çiçek çocukların yarattı 50'lerin trendleri sayesinde artık dönemsel olarak yaygınlık gçstermeye başlamıştı. Gençler, müzik anlayışında, televizyonu, sinemayı, edebiyatı etkiledikleri kadar alternatif sanat ve moda başlıkları ile yeni bir dönemin açılmasını da katkıda bulundu. Hippi yaklaşım, modern zamanların en radikal ve kuvvetli akımı haline geliyor.

Haberin Devamı

Hippi Akımı

Benimsedikleri akım sayesinde umursamaz görünselerde 50-60'ların gençleri şimdilerde sürekli bir döngü çinde olan moda dünyasının en önemli trendlerinden birine imza atıyorlar. İkinci el giyinmeye dikkat eden, ellerinde var olan parçaları birleştirerek kendi tarzlarını yaratan ve markalara, hazır giyime karşı gelen "çiçek çocuklar" bohem akımını da peşlerine takarak, sisteme karşı geldiklerini en rahat halleriyle haykırıyorlardı.

Elbiselerde, gömleklerde, saç bantlarında ve ayakkabılarda gördüğümüz renklilik, büyük gözlüklerde yakaladığımız dışa kapalılık hissi, makyaj yapmaktan ve sutyen kullanmakta kaçınan kadınlar, uzun saç ve sakallı erkekler dönemin çabasız şıklığının en önemli temelleri olarak gösteriliyor. Dünya çapında çiçekler ve resmetme sanatı ile alakalı gösterdikleri çabalar günümüzde birçok tasarımcıya referans oluşturur nitelikte.

Haberin Devamı

Günümüzde çabasız "cool" olarak değerlendirilen gençler, 60'ların hippileri olarak anılıyor. Dönem dönem değişen moda tutkuları bakımından hayatımızdan geçen ve 90-2000'lerin yeni nesil gençlerinin benimseyip, tüm rahatlıklarını ortaya koydukları akım oldukça saygı duyulası.

Hippi Akımı

Yakın zamanda geçen ilkbahar-yaz döneminde dünya modasına hakim olan Hippi akımı, hepimiz için bir alternatife dönüştü, 50-60'lara saygı niteliğinde bu sezonda karşımıza çıkan akımda dönem itibariyle elbette değişimler görüldü. Akımın gereklilikleri sektörün marka isimleri tarafından oldukça detaylı ifade edildi, ancak kimler tarafından ulaşılabilir olduğuda açıkça görüldü. Bu defa günümüz hippileri, geçmişin sisteme karşı hippileri ile el ele vererek biraz daha zengin bir hippi gerçeğini gözler önüne serdi. Elbette ulaşılabilir markalarda çoğu bireyin kendini ifade edebilme şekline göre parçalarda bulmak her zamanki gibi mümkün oluyor ancak dünya klasmanında kendini kanıtlamış markalar moda sektörünü ele geçirmiş olmanın haklı gösterişiyle herkesi kendilerine hayran bırakmaktan geri kalmadılar.

Haberin Devamı

İşlemeli jean, bluzlar, uzun desenli elbiseler, kroşe etekler, saç bantları, örgü bilezikler, uzun-kısa kaftran elbiseler, batik buluzlar, mantar topuklu çantalar birbiri ile kombin edilerelk kışın kasvetli havasından çıkıp ilkbahar ve yazın renklerini yaşamamızı sağladı. Monotonluktan çıktığımız ilkbahar-yaz günlerinin geride kaldığı ve kışın soğunu iyice hissediyor olduğumuz bugünlerde geçmişi anmak ve renkli dünyalara geri dönerek, düşüncelerimizi rahatlatmak iyi gelir diye düşündük. Hippi akımına saygı niteliğinde bir gönderme yaparak, rahat ve renkli bahar günlerinin biran önce gelmesini, yeniden kendimizi "çiçek çocuk" gibi hissedebilmeyi istiyoruz!..

Yazarlar