Çevre dostu ev dekorasyonu nasıl yapılır?

İnsanlar, çevreye duyarlı bina ve iç tasarımın öneminin giderek daha fazla farkına varmaya başladı. Sonuç olarak, birçok insan sürdürülebilirlik ilkelerini yaşam alanlarına dahil etmek istiyor. Tasarımda doğru malzemeleri ve ürünleri kullanarak çevreye duyarlı bir iç tasarımı tercih etmek, dünyamız üzerinde daha az olumsuz etkiye sahip olan ve aynı zamanda insanlar üzerinde olumlu bir etkiye sahip çevre dostu alanlar yaratmamızı sağlıyor.

Sürdürülebilir iç tasarım ilkelerini yaşam alanlarımıza uygulayarak toplumumuzun olumsuz çevresel etkilerini azaltır ve daha iyi, daha sürdürülebilir bir gelecek inşa edebiliriz.

Haberin Devamı

Sürdürülebilir tasarım anlayışını evlerinde yansıtmak isteyenler için dikkat etmesi gereken unsurlar…

Enerji odaklı tasarım

Sürdürülebilir iç tasarım söz konusu olduğunda, ısıtma ve aydınlatma biz mimarların evleri mümkün olduğunca çevre dostu yapmak için dikkat etmemiz gereken en önemli unsurlardır. Binanın ısısının çoğunun pencerelerden geçtiği için, pencerelerin yüksek kalitede olması ve iyi bir yalıtım sağlaması önemlidir.Yeterli yalıtımı sağlamayan pencereleriniz varsa panjur-perde gibi birçok pencere uygulamaları enerji tasarufuna katkı sağlayacaktır.

Tasarımda halıları genellikle dekoratif element olarak düşünürüz. Fakat kilimler ve halılar mükemmel bir termal yalıtkanlardır ve araştırmalara göre, bir odanın ısısının %10'unu tutar.

Güneş ışığının içeri girmesine izin verin

Sürdürülebilir ev tasarımın da en dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi gün ışığı kullanımını en üst düzeye çıkarmaktır. Yapay ışığı en aza indirmek için büyük pencerelerden veya tavan pencerelerinden yararlanabilisiniz. Mevcut pencereleri korumağı düşünüyorsanız ve bunlar yeteri kadar geniş pencereler değil ise ister perdelerinizi açın, isterseniz daha hafif ve şeffaf pamuklu perdeler tercih ederek, en güzel doğal aydınlatma kaynağınız olan güneşten sonuna kadar yararlanın. Ayrıca evinizde kullanacağınız yapay aydınlatmarı seçerken enerji tasaruflu olup olmadığına dikkat edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Doğru renk seçimi

Aydınlatmaya harcanan enerjiden tasarruf etmek için, doğru renk seçimi çok önemlidir. Daha açık renkler daha fazla ışığı yansıtırken, daha koyu duvarlara ve mobilyalara sahip odalar daha fazla yapay aydınlatmaya ihtiyaç duyarlar. Yaşam alanınızda enerji tasarrufu sağlamanın bir kolay yolu da mekan içerisinde ışığı yansıtıcı yüzeyler kullanmaktır.

Su verimliliğine dikkat

Su tüketimi, sürdürülebilir ev iç tasarımının en önemli unsurlarından biridir. İç mekan su tüketimi daha tasarruflu hale getirmek için akış kontrollü tuvalet, pisuar, musluk ve duşlardan yararlanarak su israfını azaltabilirsiniz.

Minimalist iç mekanlar

Karbon ayak izinizi azaltmak için minimalist iç mekanlaryaratmak sürdürülebilir ev tasarımı için en güzel tercih olacaktır.Daha az şey, daha az üretilmesi gerektiği anlamına gelir ve bu çevre üzerindeki olumsuz etkiyi en aza indirmeye yardımcı olur.

Uzun ömürlülüğü aklınızda bulundurun

Sürdürülebilir ev tasarımın da uzun süre dayanacak zamansız, iyi yapılmış parçaları tercih edin. Uzun ömürlü tasarım yapmanın amacı, dayanıklı ve zamansız alanlar tasarlayarak her iki yılda bir tüm tasarımı değiştirme isteğini bastırmaktır.

Haberin Devamı

Mobilyalar, döşemeler ve dekoratif elemanlar için çevre dostu malzemeler seçin

İnsanlar genellikle "sürdürülebilir tasarım" diye düşündüklerinde, evlerindeki eşyalara bunu yansıtmayı unuturlar. Bunun yerine, güneş panelleri kurmayı, su tasarrufu yapmayı veya elektrik kullanımlarını azaltmayı tercih ederler. Elbette, bunların hepsi sürdürülebilir bir yaşam tarzının önemli faktörleridir, ancak diğer dekor unsurları da daha sağlıklı bir dünya yaratmada önemli bir rol oynar.

Sürdürülebilir bir iç mekan tasarlamakistiyorsanız , plastik veya PVC gibi sentetik malzemelere veda ediyorsunuz. Bunun yerine, ahşap, mermer, seramik, keten, bambu ve yün gibi doğal malzemeler kullanarak daha sürdürülebilir bir yol izleyebilirsiniz.

Tropikal olarak yetiştirilen bambu ahşaba çok benzer, ancak çok daha sürdürülebilir bir seçenektir. Aynı zamanda dünyanın en hızlı büyüyen bitkilerinden biri olduğu için tasarımda güzel bir tercih olacaktır.Jüt lifleri, hızla büyüyen ve dolayısıyla hızla yenilenebilen jüt bitkisinden elde edilir. Hal böyle olunca jüt ile yapılan kilimler sadece dayanıklı olmakla kalmıyor, aynı zamanda çevre dostu bir eve de katkı sağlıyor. Jüt iyi bir ısı yalıtkanıdır, bu nedenle uygun fiyatlı elyaftan yapılan halıdan da daha ekonomiktir.

Tasarımda antikalara yer açın…

Bir evi dekore etmek için yeşil bir yaklaşım izlemenin bir yolu da, eski veya antika parçalar satın almaktır. Antika parçaları dekorasyona eklemek sadece yeni mobilya satın almaktan kaçınmakla kalmaz, aynı zamanda bu eşyalara yeni bir hayat vermenizi sağlar.

Sevgilerimle
İç Mimar Nilay Eker