Sağlık İçerken de faydası var yakarken de! Üstelik gargarası bile yapılıyor... İşte herkesin bildiği o bitki!

İçerken de faydası var yakarken de! Üstelik gargarası bile yapılıyor... İşte herkesin bildiği o bitki!

02.08.2023 - 10:38 | Son Güncellenme:

Son derece faydalı olan bitkilerden birisi de kekik olarak bilinebilmektedir. Kekik, farklı şekillerde kullanılabilmekte olan ve birçok fayda sağlayan bir bitki olma özelliğine sahiptir. Hem içerken hem de yakarken vücut için çeşitli faydaları bulunduğunun söylenmesi de mümkün olmaktadır. Kekik hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

İçerken de faydası var yakarken de Üstelik gargarası bile yapılıyor... İşte herkesin bildiği o bitki

Kekik, herkesin bildiği ve çeşitli birçok faydaları bulunan bir bitki olma özelliğine sahiptir. Oldukça sağlıklı bir baharat olarak bilinmek de olan kekik, birçok hastalığın tedavisinde de doğal bir yöntem olarak tercih edilmektedir. Düzenli olarak kekik tüketilmesi durumunda birçok fayda sağlayacağını söylemekte mümkün olmaktadır. 

Haberin Devamı

İçerken de Faydası Var Yakarken de! Üstelik Gargarası Bile Yapılıyor

Kekik, birçok farklı şekilde tüketilmesi mümkün olan bir bitki olarak bilinmektedir. Üstelik kekik tüketiminin birçok hastalığın tedavisinde de kullanılabildiğini söylemek mümkün olmaktadır. Düzenli bir şekilde kekik tüketilmesi durumunda kanser oluşumuna karşı koruyucu bir etkiye sahip olduğu da bilinmektedir. İdrar söktürücü özelliğiyle de bilinmekte olan kekik, aynı zamanda vücuttaki kan şekerinin düzenlenmesinde de rol oynamaktadır. 

Besin değeri oldukça yüksek olarak bilinen kekik bitkisini birçok farklı şekilde tüketmenin mümkün olduğu söylenebilir. Kekik yemeklerinizde kullanmayı tercih edebileceğiniz bir baharat olma özelliğine sahiptir. Kekik bir baharat olarak tüketilebileceği gibi, kekikle gargara yapılması da oldukça büyük fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda kekik çayı yapılarak tüketilmesi de mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

İşte Herkesin Bildiği O Bitki ve Faydaları

Herkesin bildiği ve birçok fayda sağlayan bitkilerden birisi de kekik olarak ifade edilebilir. İşte herkesin bildiği ve sıklıkla kullandığı kekik, sağlık açısından oldukça faydalı bir bitki olma özelliğine sahiptir.

Kekikte çok zengin vitaminlerin ve minerallerin bulunduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Kekik suyu, kekik kurusu, kekik çayı ve kekik yağı gibi oldukça çeşitli şekillerde tüketilebilmesinin mümkün olduğu bilinmektedir. 

Kalp ve damar sağlığının korunmasında kekik oldukça faydalı olmaktadır.

Kekik, düzenli bir şekilde tüketildiğinde kanser türlerine karşı vücudun direnç kazanması da sağlanmaktadır. 

Solunum yoluna ilişkin sorunların tedavi edilmesinde de kekik tüketimi fayda sağlamaktadır. 

Kekik tüketilmesinin bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahip olduğunu söylemekte mümkündür.

Regl dönemi sırasında ortaya çıkan rahatsızlıkların giderilmesinde de kekik tüketiminin fayda sağladığı söylenebilir.

Kekik, dispraksinin tedavi edilmesinde de kullanılan bir bitki olma özelliğine sahiptir. 

Bağırsak ve sindirim sistemine ilişkin rahatsızlıkların tedavi edilmesi amacıyla da kullanıldığı bilinmektedir. 

Haberin Devamı

Kekik Kullanımının Zararları Var mıdır?

Kekik sevilerek tüketilmekte olan bitkilerden birisi olma özelliğine sahiptir. Oldukça fazla faydası bulunan kekiğin tüketilmesi sırasında sağladığı birçok faydasının olduğu söylenebilir. Ancak bazı kişilerde kekik tüketiminin çeşitli zararlara neden olabileceğinin de bilinmesi gerekir. Özellikle de hamile kişilerin kekik tüketmesi tavsiye edilmemektedir.

Bu nedenle kekik tüketilirken faydalarıyla birlikte zararlarının da göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Çünkü bilinçsiz bir şekilde tüketimine bağlı olarak hamilelikte düşük riskinin oluşmasına neden olabilmektedir.

İçerken de faydası var yakarken de Üstelik gargarası bile yapılıyor... İşte herkesin bildiği o bitki

Aynı zamanda aşırı kekik tüketiminin ishal ve mide problemlerine yol açabileceğini söylemekte mümkün olmaktadır. Üstelik tansiyon ilaçları kullanan kişilerin aşırı kekik tüketimine bağlı olarak tansiyon ilaçlarının etkisini azaltabileceği de bilinmektedir. 

Kronik bir rahatsızlığı bulunan kişilerin de kekik kullanmaması tavsiye edilmektedir. Kekik tüketilmesinin herhangi bir yan etkiye veya olumsuz bir etkiye neden olması durumunda ise vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. 

Haberin Devamı

Kekik Tüketmenin Zayıflatıcı Bir Etkisi Var mıdır?

Zayıflamak isteyen kişiler tarafından hangi bitkilerin zayıflatıcı özelliği olduğu öğrenilmek istenmektedir. Kekik de ödem attırıcı özelliğe sahip olması nedeniyle zayıflamak isteyen kişiler tarafından oldukça fazla tercih edilmektedir. Kabızlık problemi yaşayan kişiler için de zayıflamayı kolaylaştırıcı bir etkiye sahip olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.

Vücutta şişkinlik ve ödem olması, kilo vermenin önünde bir engel niteliği taşımaktadır. Kekik çayı tüketilmesinin ise vücuttan ödem artırıcı bir etkiye sahip olduğu ve bu nedenle kilo vermeyi kolaylaştırıcı olduğu söylenebilir.

 

Kekik Cilde Hangi Faydaları Sağlar?

Kekik tüketmenin cilt sağlığı açısından da oldukça faydalı bir bitki olduğu bilinmektedir. Toz, kir, yağ ve makyaj gibi çeşitli dış etkenlere bağlı olarak gözeneklerin tıkanması söz konusu olabilmektedir. Kekik tüketimi, tıkanan gözeneklerin açılmasına ve cildin sıkılaşmasına olanak sağlamaktadır.

Haberin Devamı

Cildi temizleyici ve ferahlatıcı bir özelliğe sahip olan kekik, cildin aşırı yağlanmasını da engelleyici bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda kekik tüketiminin cildin yağlanmasını engellemesi nedeniyle ciltte akne ve sivilce oluşumunu engellemektedir. 

Kekik Çayı İçmek Nelere İyi Gelir?

Kekik çayı içilmesi, özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahip olması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Kekik çeşitli şekillerde tüketilmesi mümkün olan bir bitki olma özelliğine sahiptir. Kekiğin kaynatılarak içilmesi durumunda hafızanın canlanmasına da destek olduğu bilinmektedir.

Özellikle de mevsimsel gripler ve soğuk algınlığı için kekik çayı içmenin son derece faydalı olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Vücutta bulunan enfeksiyonların giderilmesi için ve ateşin düşürülmesini sağlamak için kekik çayı içilmesinin tercih edildiği söylenebilir.

Aynı zamanda öksürüğü kesme etkisine sahip olduğunu söylemekte mümkün olmaktadır. Kekik çayının belirli dozda tüketilmesi durumunda sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. 

Kekik Yağı Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Kekik yağının vücuda birçok fayda sağladığı bilinmektedir. Akdeniz iklim bölgesinde yetişmekte olan bir bitki olan kekik, keskin kokulu bir bitki türü olarak ifade edilebilmektedir. Kekiklerin buhar yoluyla damıtılması durumunda elde edilen aromatik bir bitki olma özelliğine sahiptir.

Kekik yağının üretilmesi için kekik dalları ve kekik yapraklarının kullanıldığını söylemek mümkündür. Cildi zararlı bakterilere ve mantar enfeksiyonuna karşı koruyucu olan kekik yağı, cilt sorunları için de doğal bir sorun olma özelliğine sahiptir.

İçerken de faydası var yakarken de Üstelik gargarası bile yapılıyor... İşte herkesin bildiği o bitki

Ciltte bulunan yara izlerinin ve yanık izlerinin iyileşmesi için de kekik yağı kullanımının tercih edildiğinin söylenmesi mümkün olmaktadır. Saç derisinde kepek oluşumunu engelleyici bir özelliği bulunduğu da bilinmektedir. Aynı zamanda kekik yağının düzenli bir şekilde kullanılması durumunda saçları besleyerek daha hızlı bir şekilde uzamasına katkı sağlamaktadır. 

Kekik Yağının Zararları Nelerdir?

Kekik yağının bilinen çeşitli faydaları vardır. Ancak kekik yağının bazı kişilerde bir takım zararlara sebep olabileceğinin söylenmesi de mümkün olabilmektedir. Özellikle kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin ve astım hastası olan kişilerin kekik yağı ve benzeri uçucu yağları kullanması tavsiye edilmemektedir.

Antiseptik ve dezanfektan özelliğine sahip olan kekik yağının uçucu bir yağ olduğu bilinmektedir. Bazı kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin ise kekik yağı ve benzeri uçucu yağları kullanmaması gerekmektedir. 

Kekik Tüketimi Hangi Rahatsızlıklara Karşı Kullanılabilir?

Kekik tüketilmesinin özellikle doğal olarak kullanılmakta olan bir tedavi yöntemi olduğunu söylemek mümkündür. Antibiyotik ve antiseptik özelliğe sahip olduğu bilinen kekik, soğuk algınlığı için son derece etkilidir.

Boğaz ağrısının tedavisi içinde kekik tüketiminin kullanılmasının tercih edildiği bilinmektedir. Lezzetli olması ve hoş bir kokuya sahip olması nedeniyle tüketilmesi oldukça fazla tercih edilmekte olan bir bitkidir.

Kekik tüketimi birçok rahatsızlığa karşı kullanılabilmektedir. Aynı zamanda iltihap kurutucu bir özelliğe sahip olunması nedeniyle de sıklıkla kullanılmakta olan bir bitki olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Hastalıklara karşı kekik tüketimi oldukça faydalı bir yöntemdir.

 

Yazarlar