Yaşam İhale, tecrübesiz şirkete neden verildi?

İhale, tecrübesiz şirkete neden verildi?

03.02.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Önceki gün Bolu’da düşerek iki pilotun hayatını kaybetmesine yol açan kazada, Bakanlık bazı ciddi sorulara yanıt vermedi. Havacılık tecrübesi olmayan bir şirkete nasıl ihale verildiği önemli sorulardan sadece birisi

İhale, tecrübesiz şirkete neden verildi

Sağlık Bakanlığı’na hava ambulansı olarak hizmet vermesi amacıyla ihaleyi kazanan Koçoğlu firması tarafından Türkiye’ye getirilen, ancak, önceki gün Bolu’da düşerek iki pilotun hayatını kaybetmesine yol açan kazada ihmal iddiası ortaya atıldı.
Beş yıllığına 17 helikopteri 159 milyon euro’ya kiralayan Bakanlığa, 7 helikopterin 28 Ekim 2008’de “kabul işlemleri” tamamlanarak verilmesi gerekiyordu.
İhaleyi kazanan, ancak, havacılık alanında hiçbir tecbüresi olmayan Koçoğlu İnşaat, 28 Ekim 2008’de yedi helikopteri bulamadı ve Bakanlıktan üç ay süre istedi.
Bakanlığın verdiği süre, bu hafta başında doldu. Şu ana kadar 5 helikopter temin edebilen şirket, Polonya ve Almanya’dan birer helikopter satın aldı.
Bunlardan biri perşembe Polanya’dan yola çıktı, ancak, cumartesi Bolu’da düştü. Cumartesi 11.53’te Bulgaristan’dan yola çıkan EC-135 tipi helikopter 14.40’de İstanbul’a geldi.
Helikopter, saat 14.58’te Ankara’ya gitmek için havalandı. Ancak, olumsuz hava koşulları dikkate alınmadı. Bakanlığın kabulüne sunulmak üzere yola çıkan helikopterle saat 16.11’de Bolu semalarında telsiz irtibatı kesildi.

Neden kalkış izni verildi?
Şirket yetkilileri ve pilotların başvurusu üzerine havalimanı görevlilerinin helikoptere “kalkış izni” vermesi tartışmalara neden oldu.
Şirket yetkilileri, helikopterin İstanbul’dan kalktığı saatte olumsuz hava koşullarının söz konusu olmadığını ve saat 17.00 gibi Ankara’da olmasının beklendiğini söyledi.
Koçoğlu grubundan yapılan açıklamada, bu hafta teslim edilmesi gereken helikopterlerden birinin de Almanya’dan geldiği ve bugün tesliminin yapılacağı bildirildi.
Şirket yetkilileri, düşen helikopterin yerine yenisinin temin edileceğini ve ihalenin iptalini beklemediklerini söyledi.

Yanıtsız sorular
Bakanlık ise tartışmalara neden olan ihale süreciyle ilgili Milliyet’in şu sorularını yanıtsız bıraktı:
-Yardıma ihtiyacı olacak insanların naklini sağlayacak ve Türkiye’nin zor coğrafi şartları ile iklim koşullarında hizmet verecek şirketin havacılık tecrübesinin olmayışı sizin açınızdan bir risk mi?
-İhaleye giren ve hava ambulansı işletmeciliği ile üretiminde uzman olan kuruluşların 20 günlük süre uzatımı talepleri uygun görülmezken, deneyimi olmayan ve helikopter bulma imkânları sınırlı Koçoğlu firmasına teslimat tarihi olan 28 Ekim 2008’den sonra 90 gün ek süre verilmesi uygun mu?
-Bakanlığın hizmetine sunulacak helikopterlerden bazılarının özel kişi ve kuruluşlara ait olduğu, VIP hizmeti görülen helikopterlerin içlerinde değişiklikler yapılarak ambulans helikopterlere çevrildiği iddiaları var. Bakanlık olarak ambulanslar üzerinde teknik inceleme yaptırıldı mı?
-Helikopter düşmesi gibi olaylar, sözleşmeye göre “mücbir sebep” olarak sıralanmış mıdır? Helikopter düşmesi ihalenin devamı açısından “mucbir sebep” olarak görülecek mi?
-Şirketin helikopterleri kabule sunamaması nedeniyle ihalenin iptali söz konusu mu?”

Bakanlık:İhale uygun
Sağlık Bakanlığı ise yaptığı yazılı açıklamada, Hava Ambulans Hizmeti ihalesinin bütün süreçlerinin mevzuata uygun olarak yürütüldüğü ve tamamlandığını bildirdi.


İhale, tecrübesiz şirkete neden verildi


Arkadaşıyla uğurlandı
Sağlık Bakanlığı’nın Hava Ambulans İhalesi’ni kazanan Koçoğlu firmasına ait Eurocopter 135 tipi helikopterin Bolu’nun Kıbrıs ilçesi yakınlarındaki dağlık alanda düşmesi sonucu hayatını kaybeden emekli Kara Pilot Albay Süleyman Kıyak, dün Ankara’da düzenlenen askeri bir törenle son yolculuğuna uğurlandı. Akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybeden emekli Albay Engin Sül ile 1981’de Kara Harp Okulu’ndan birlikte mezun olan Kıyak’ın son yolculuklarına aynı törenle uğurlanmaları, acı bir tesadüf oldu.
Hastalık sonucu hayatını kaybeden emekli albaylar Zafer Cüneyt Okay ve Engin Sül ile Kıyak için, dün Ankara Garnizon Komutanlığı tarafından Kocatepe Camii’nde askeri tören düzenlendi.
Törene, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık’ın yanı sıra çok sayıda subay, karacı pilot ve 112 acil görevlileri katıldı.
Kıyak, geçen haziranda emekli olmuştu. Kıyak’ın eşi Aygül Kıyak ile kızı Dilara Kıyak ayakta durmakta güçlük çekti. Kıyak’ın naaşı Karşıyaka’da toprağa verildi.
Kazada hayatını kaybeden Polonyalı kaptan pilot Andrzej Wojewodzki’nin naaşı da, GATA morguna getirildi. Polonya’nın Ankara Büyükelçiliği’ndeki konsolosluk yetkililerinin pilotun ailesi ile temas kurduğu ve cenaze töreninin Polonya’da yapılacağı öğrenildi. Süren sigorta işlemleri nedeniyle Polonyalı pilotun naaşının ne zaman nakledileceğinin henüz netleşmediği belirtildi.
ANKARA Milliyet

Yazarlar