Yaşam İnternet kurtarıldı!

İnternet kurtarıldı!

10.07.2008 - 02:51 | Son Güncellenme:

İnternette, bilgisayar korsanlarının tüm internetin kontrolünü ele geçirmelerini sağlayabilecek önemli bir açığı fark eden ABD’li uzmanlar, bu açığı gizlice kapatarak olası bir kaosu önledi

İnternet kurtarıldı

ABD’de aylardır gizli bir şekilde çalışan yazılım ve donanım uzmanları, bilgisayar korsanlarının tüm internetin kontrolünü ele geçirmelerini sağlayabilecek adresleme sistemindeki bir açığı kapatacak yamayı sonunda yayımladı.

Tesadüfen keşfedildi

Kazara keşfedilen ve bilgisayar korsanlarına, kullanıcıları, tarayıcıya doğru adres yazsalar bile sahte web sayfalarına yönlendirebilme ve internete bağlı spam, virüs veya kullanıcının kişisel bilgilerini elde etmeyi amaçlayan “phishing” mesajları gönderebilme olanağı sağlayan bu açığı gidermek için Microsoft gibi internet devleri, “güvenlik yaması” yayımladı.

Yama yaptılar

Domain Name System’in (Alan Adı Sistemi-DNS) çalışmasında altı ay önce hatayı keşfeden internet güvenliği uzmanı Dan Kaminsky, şimdiye dek bu ölçekte bir güvenlik açığının görülmediğini belirterek, “İnsanlar endişelenmeli, ama paniklememeli. Hemen harekete geçip yamayı hazır hale getirmeye çalıştık” dedi.
Güvenlik açığını keşfedince martta Microsoft, Sun ve Cisco ile diğer internet şirketleriyle temasa geçtiğini belirten Kaminsky, internet devlerinin hemen bir ekip kurarak, açığı kapatmaya yarayacak yama yazılımını geliştirmeye başladıklarını söyledi. Kaminsky, “Böylesine bir işbirliği daha önce olmamıştı” dedi.
İnternet suçlularının eline koz vermemek amacıyla açık ve güvenlik yamasının teknik ayrıntıları gizli tutulurken, Microsoft, yamasını önceki gün rutin güvenlik güncellemesinin parçası olarak yayımlandı. 

Yazarlar