Sağlık Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir? Kadınların Kalp Krizi Belirtileri Farklı Mıdır?

Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir? Kadınların Kalp Krizi Belirtileri Farklı Mıdır?

19.03.2021 - 14:01 | Son Güncellenme:

Kalp krizi belirtileri kadınlar ve erkeklerde farklı mıdır? Son günlerde en çok bahsedilen konulardan olan kadınlarda kalp krizi belirtileri nelerdir? Özellikle kadınlarda kalp krizi farklı belirtiler gösterir mi? Kadınlarda kalp krizi belirtileri nelerdir? Kadınların kalp krizi belirtileri farklı mıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir Kadınların Kalp Krizi Belirtileri Farklı Mıdır

Kalp krizi, kalbin beslenmesini sağlayan atardamarın biranda tıkanması nedeniyle kalp kaslarına yeterli oksijen gitmemesi sonucu kalp dokusunda hasar oluşmasıdır. Oluşan tıkanmanın nedeni çoğunlukla pıhtılaşma nedeniyle olmaktadır.

Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kadınlar erkeklere oranla daha hafif belirtiler göstermektedir. Kadınlarda erkeklere oranla göğüs ağrısı görülme oranı daha düşük olsa da genel göğüs bölgesinde bir ağrı görülebilir. Kadınlarda görülen kalp krizi belirtileri;

Haberin Devamı

● Sırtta ve omuzlarda ağrı
● göğüs veya sırtta baskı
● İki kolda ve boyunda ağrı
● Çenede ağrı
● Sıkıntı hissi
● Nefes darlığı
● Çarpıntı
● Soğuk ter dökme
● Karın ağrısı
● Mide bulantısı ve kusma
● Baş dönmesi
● Yorgunluk
● Sersemlik
● Bayılma


Belirtilerden biri ya da birkaçı görülebilir. Kadınlarda ağrıdan yakınma erkeklere oranla daha az görülmektedir. Ağrılar hafif olsa da kalp krizi riskinde belirtiler görülmektedir.

Kadınların Kalp Krizi Belirtileri Farklı mıdır?

Yapılan araştırmalara göre kalp krizinde görülen şikayetler kadınlar ve erkekler arasında farklılık göstermektedir. Erkeklerde göğüs ağrısı en belirgin şikayet olurken kadınlarda daha hafif bir genel ağrı, bazen de ağrı olmadığı görülmektedir.

Erkek hastalarda sol kol ağrısı görülürken kadınlarda her iki kolda da ağrı oluşabilmektedir. Ağrının şiddeti konusunda kadın hasta şikayetlerinin daha düşük olduğu da gözlemler arasındadır. Özellikle genç yaşlardaki kadınlarda kalp krizi belirti vermeden de gelebilmektedir. Bu durum hayati tehlikenin artmasına sebep olmaktadır.

Kadınlarda Kalp Krizi Geçirme Oranı Nedir?

Kadınlar ve erkekler arasında kalp krizi geçirme oranlarına bakıldığında kadınlarda bu oran daha düşüktür. Erkeklerde ise son yapılan araştırmalara göre kalp krizi geçirme riski aynı kalsa da ölüm oranında gerileme görülmektedir. Kadınlar için son yapılan araştırmalarda ölüm oranında artış görülmektedir. Kadınlardaki ölüm oranındaki artışın diyabet ve tütün ürünleri kullanımıyla doğru orantılı olarak seyrettiği biliniyor. Kadınlarda kalp krizi riski erkeklere oranla oldukça düşük olsa da yine de dünya ortalamasına göre ülkemizde yine de yüksektir.

 

Yazarlar