Genel Sağlık Kalp operasyonuna Türk imzası

Kalp operasyonuna Türk imzası

07.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Murat Dikmengil’in geliştirdiği, kalp operasyonlarında ameliyat süresini kısaltarak başarıyı artıran özel iğne ve ipliklerin seri üretimi için çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.

Kalp operasyonuna Türk imzası
Süleyman Tıraş / Kerem Kocalar

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı iken Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcılığına atanan ve kalp operasyonları konusunda geliştirdiği çalışmalarla dünya tıp dergilerinde yer bulan Prof. Dr. Dikmengil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya Üniversitesindeki görevinden emekli olduğunu ve önümüzdeki günlerde MEÜ’ye dönerek, çalışmalarına burada devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı
Yaklaşık 2 yıl önce başlattığı kalp operasyonlarında ameliyat süresini kısaltarak başarıyı artıran özel iğne ve ipliklerin seri üretim çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Dikmengil, ucuz üretim ve sektörün işleyişindeki pratik yapı nedeniyle üretimin büyük olasılıkla Çin’de yapılacağını vurguladı.

Fransız Suturex firması ile yapılan sözleşme gereği ticari boyut kazanıncaya kadar yapısal bilgilerin açıklanamayacağını hatırlatan Dikengil, geliştirdiği projenin cansız hayvan kalpleri üzerinde yapılan uygulamalarında çok başarılı olduğunu bildirdi. "Dikmengil" adı verilen çalışmanın patent çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Dikmengil, şunları kaydetti: "Dünyada bir ilk olan, ameliyat süresini kısaltmayı sağlayan özel üretim iğne ve iplikler başarıyı daha da artıracak. Projemizin çalışmaları sürüyor. Maddi imkansızlıklar nedeniyle sona ulaşmak konusunda pek hızlı olduğumuz söylenemez. Ancak projenin 5 yıla kadar Türk imzasıyla dünya kalp operasyonlarında kullanılmasını bekliyoruz."

Şimdiye kadar birçok araştırmasının dünya çapındaki dergilerde yayınlanarak kabul gördüğünü anlatan Dikmengil, "Çalışma yavaş yürüse bile Türkiye’deki bir çalışmanın dünya çapında konuşulması benim ve ülkem için önemli bir gurur kaynağı. Üretime başlamamız halinde, Türkiye’deki yapılan çalışmaların da dünyadaki prestiji artacak ve gelecek dönemlerdeki araştırmaların da güvenilirliği artacak. Bu nedenle projemize destek verilmesi ülkemiz adına yararlı olacaktır" diye konuştu.
Yazarlar