Yaşam Kalpsiz bebek kalbini buldu!

Kalpsiz bebek kalbini buldu!

15.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

297 gün yapay kalple yaşatılan 16 aylık bebeğe ikinci kalp nakli başarılı oldu ve hızla iyileşiyor

Kalpsiz bebek kalbini buldu

İtalya’da 6 aylıkken yapılan kalp nakli başarısız olunca yapay kalple 297 gün yaşatılan 16 aylık Noemi Polakowska, ikinci kez yapılan ve başarılı geçen kalp nakliyle hızla sağlığına kavuşuyor. Küçük Noemi 117 gün olan “yapay kalple yaşama rekoru”nu da katlayarak kırdı.
Pistoia kentine bağlı Alagna kasabasında dünyaya gelen Noemi, doğumundan iki hafta sonra nefes almakta güçlük çekmesi üzerine acilen hastaneye kaldırıldı. “Kardiyomiyopati dilatation” tanısı konulan Noemi, Bologna’daki Sant’Orsolo Hastanesi’ne sevk edildi.

Yapay kalple rekor kırdı
Pediatrik Kardiyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fernando Maria Picchio, “Bebek geldiğinde sağlık durumu çok kötüydü. Nefes almasında büyük problem yaşıyordu. Bu durumu çözecek bir teknik henüz yok. Tek çare kalp nakli yapılmasıydı. Hemen kalp naklini gerçekleştirdik ancak nakil çok başarılı olmadı” dedi.
Noemi Polakowska, 6 aylık olduğunda “yapay kalp” kullanmaya karar verdiklerini belirten Prof. Picchio, “Yapay kalp şimdiye kadar en uzun süreyle ABD’de kullanıldı. Bu süre 117 gündü. Bu yöntemin kullanıldığı bebeklerin yaşama oranı ise sadece üçte bir. Ama başka çaremiz yoktu. Noemi de yaşama azmiyle bize çok yardım etti. 297 gün boyunca yapay kalple yaşadı” diye konuştu.

‘Şimdilik hiçbir sorun yok’
Bir bebeğin ilk kez bu kadar uzun süreyle yapay kalbe bağlı olarak yaşadığını vurgulayan Picchio şöyle devam etti:
“Sonra yeniden kalp nakli yaptık. Böylece minik beden üçüncü kalbini aldı. Nakil başarılı sonuçlandı. Şu anda operasyonunun üzerinden 28 gün geçti. Biz doktorları olarak çok mutluyuz. Şu anda hiç bir problemi yok. Ve birkaç gün sonra taburcu edeceğiz. Böylece şu anda 16 aylık olan ve hayatının ilk iki haftasından sonrasını hastanede geçiren küçük kızımız, evinde ilk Noel bayramını, sağlıklı kalbiyle kutlayabilecek.”
Mucize bebeğin annesi Roksana Polakowska (24) bu tedavi için yeterli maddi imkânlarının olmadığını, masrafları Minik Büyük Kalpler Derneği’nin karşıladığını belirtti. Polakowska, “Kızımın sağlığına kavuşması en büyük ödülüm” dedi.

Yazarlar