Yaşam KANSER TARAMASI ARTIK ÜCRETSİZ

KANSER TARAMASI ARTIK ÜCRETSİZ

18.10.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı kanser merkezlerinde artık meme, rahim ağzı, prostat ve kolon kanseri taramaları ücretsiz olarak yaptırılabilecek. Bu hastalıklarda erken teşhis çok önemli

KANSER TARAMASI ARTIK ÜCRETSİZ

Yeni Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile meme, rahim ağzı, prostat ve kolon kanseri taramaları, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri’nde (KETEM) ücretsiz olarak yaptırılabilecek.
1 Ekim’de yürürlüğe giren SUT’a göre, kanserin erken teşhisine yönelik tetkikler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacak, erken tanı ve tedaviye yönelik sağlık hizmetleri kapsamına alındı.

KETEM’de yapılacak
KETEM tarafından yapılmak şartıyla, SGK kapsamındaki kişiler için ücretsiz hale getirilen işlemler şöyle:
KETEM’lerde sürdürülen, ‘Kadınlarda meme kanseri tarama programı’ kapsamında, 50-69 yaş arası kadınlara, her yıl yapılacak muayene, 2 yıl aralıklarla yapılacak mamografi çekimi, gerek görülen vakalarda meme ultrasonografisi.
KETEM tarafından sürdürülen ‘Kadınlarda serviks (rahim ağzı) kanseri tarama programı’ kapsamında, 20 yaş üstü kadınlara, her yıl yapılacak muayene ile birlikte pap smear tetkiki, gerekli görülen vakalarda kolposkopi tetkiki.
Kolorektal kanserler için 50-74 yaş arası erkek ve kadınlarda her yıl yapılacak gaitada gizli kan tetkikleri.

PSA’da ücretsiz
Prostat kanserleri için 50 yaş üstü erkeklere her yıl yapılacak PSA (Prostat Spesifik Antijen) tetkikleri.
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, “Sıcaklıkların yaz aylarında yüksek seyrettiği illerde, deri kanseri taramalarının da geri ödeme kapsamına alınması için, SGK ve Maliye Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunuyoruz” dedi.

Yazarlar