Sağlık Kanserli Ben Nasıl Anlaşılır? Kanser Riski Taşıyan Benlerin Özellikleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Kanserli Ben Nasıl Anlaşılır? Kanser Riski Taşıyan Benlerin Özellikleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

07.09.2021 - 15:50 | Son Güncellenme:

Bir diğer adı melanom olarak bilinen kanserli ben, ortaya çıkacağına dair pek belirti gösteren bir hastalık değildir. Bir ben üzerinde gelişebilen bu hastalık, benlerin dikkatli bir şekilde izlenmesi gerektiğini gösterir. Bu hayati tehlikeye kadar ciddi olabilen bir hastalık çeşidi olarak bilinir. Bu hastalığı erken dönemde fark etmek, kişinin hayatının iyi yöne çevirmesi için bir fırsattır. Erken fark etmek için ise kişinin kendisini sık sık kontrol etmesi gerekir. Bu hastalığın ortaya çıkışı çoğunlukla yaz aylarında olarak bilinir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kanserli Ben Nasıl Anlaşılır Kanser Riski Taşıyan Benlerin Özellikleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir

Kanserli ben, cilt üzerinde çıkan ve hayati tehlikesi olan bir hastalık türüdür. Erken dönemde teşhis edilmesi hayat kurtarır. Çeşitli nedenlerle birlikte ortaya çıktığı bilinse de net bir belirti göstermez. Cilt üzerinde çıkabilen bu hastalık, ben üzerinde de etkisini gösterebilir. 

Haberin Devamı

Kanserli Ben Nasıl Anlaşılır?

Kanserli ben, kaynağı melanosit denilen hücreler olarak bilinen bir hastalık çeşididir. Melanositler, deriye renk veren pigmenti üreten hücrelerdir. Aşırı üretildiği zaman kontrolsüz çoğalırlar ve başka organlara yayılırlar.

Vücudun her yerinde çıkabilen bir hastalıktır. Bu sebepten dolayı kişi kendisini sık sık kontrol etmelidir. İlerlediği takdirde tedavisi de zorlaşır. Cilt kanseri olarak da bilinen bu hastalığın meydana gelmesine sebep olan etkenler; güneşe aşırı derecede maruz kalma, ailede bir kişide olması, vücudunda çok fazla sayıda ben olan kişiler risk faktörü altındadırlar. 

Kanser Riski Olan Benlerin Özellikleri Nelerdir?

Bu hastalığı taşıyan insanların karşılaştığı en yaygın belirtiler kanama, sızlama hissi, soyulma, şişlik ve kabartıların meydana gelmesi gibi belirtilerin ben üzerinde ortaya çıkmasıdır. Bunların yanı sıra hassaslık, ağrı ve kaşıntı gibi değişiklikler de meydana gelebilir. Anormallik özellik taşıyan benlerin vücuttan çıkarılması ya da yakından tedavisi yapılması için bir uzmandan yardım almak gerekir. Bu benlerin tespit edilmesi için en yaygın kullanılan yöntem ABCD yöntemidir. 

Haberin Devamı

Vücutta yer alan benin değişikliklere uğraması ile birlikte, riski olan bir hastalıktır. Erken tanısı önemlidir. Dermatoskopi adı verilen yöntemde benler 10 ila 20 kat arasında büyütüldükten sonra tedavi uygulama işlemine geçilir. Çoğunlukla kullanılan tedavi yöntemi ise cerrahi işlem ile birlikte kanser riskini taşıyan benlerin alınmasıdır.

Yazarlar