Çocuk Sağlığı Kıl dönmesi çocuklarda artış gösterdi! Uzmanı '4 nedeni var' deyip açıkladı

Kıl dönmesi çocuklarda artış gösterdi! Uzmanı '4 nedeni var' deyip açıkladı

27.07.2022 - 11:31 | Son Güncellenme:

Genellikle yetişkin hastalığı olarak bilinen bir makat bölgesi rahatsızlığı olan kıl dönmesi (pilonidal sinüs) günümüzde değişen yaşam koşullarında büyüyen ergenlik çağındaki çocukların da hayat kalitesini olumsuz etkiliyor. Hareketsiz ve fazla kilolu çocuklarda daha sık görülen kıl dönmesi şişlik, kaşıntı ve ağrı ile kendisini belli ediyor. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hülya Öztürk, çocuklarda kıl dönmesi ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. 

Kıl dönmesi çocuklarda artış gösterdi Uzmanı 4 nedeni var deyip açıkladı

Kıl dönmesi, genellikle kuyruk sokumu bölgesinde bulunan kılların aşırı terlemeye bağlı olarak tahriş olan cilt içerisine girmesi ve burada yuva yapması ile oluşuyor. Temizlik ve kişisel hijyene dikkat edilmemesi ve aşırı oturmaya bağlı olarak oluşan terleme sonucu kuyruk sokumundaki cilt dokusu tahriş oluyor. Bu durumda vücuttan dökülerek bu bölgede biriken kıl ve tüyler deri altına kolaylıkla girerek yerleşiyor. Kız ve erkek çocuklarda eşit oranda görülen kıl dönmesi nadir olarak da kılın yoğun olduğu göbek deliği, sakal bölgesi gibi yerlerde de görülebiliyor. Çocuklardaki kıl dönmesinin artış göstermesinin sebepleri ise şunlar:

Haberin Devamı

- Hareketsiz yaşam ve fazla oturmak

- Obezite

- Çok sıkı tayt ve badi gibi kıyafetler giyilmesi

- Kişisel hijyenin ihmal edilmesi

Kıl dönmesinden korunmak için çocukların öncelikle hareketli bir yaşam tarzını benimsemesi gerekiyor. Fazla kilolardan korunmak için doğru ve sağlıklı beslenilmeli. Çocukların abur cubur ya da fast food gıdalar yerine ev yemeği yemesi sağlanmalı. Dar kıyafetlerden uzak durulmalı, rahat ve pamuklu giysiler seçilmeli. Ayrıca sık sık banyo yapılarak kişisel hijyene önem verilmesi de kıl dönmesi riskini azaltıyor.

Kuyruk sokumundaki şişlik ve kaşıntıyı hafife almayın

Günümüzdeki gelişen teknolojik imkanlar ve şehir evlerinde büyüyen çocuklar hareketsiz yaşam sürüyor. Günü evlerindeki bir koltuk üzerinde uzun süreler ellerindeki teknolojik aletlerle oturarak tamamlayan çocuklar, çoğu zaman kuyruk sokumu bölgelerinin aşırı terlediğinin farkına bile varamıyor. Telefon ya da bilgisayarın başından kalmak istemeyen çocuklar kişisel temizlik ve hijyenlerini de ihmal ediyor. Bu durum çocuklardaki kıl dönmesi rahatsızlıklarını artırıyor. Çoğu çocuk da kıl dönmesinin ilk belirtilerini anlayamamakta ancak rahatsızlık ilerlediğinde ve ailelerinin kontrolleri ile durum fark ediliyor. Kıl dönmesinin belirtileri kaşıntı, kızarıklık, şişlik, yanma, akıntı ve ağrı olarak ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Kıl dönmesinin boyutuna göre cerrahi işlem uygulanıyor

Kuyruk sokumunda şişlik, oturup kalkarken o bölgede ağrı, kaşıntı ya da iç çamaşırında kötü kokulu akıntı varsa çocukların mutlaka alanında uzman bir hekime muayene ettirilmesi gerekiyor. Kıl dönmesinin ilerlememesi için erken teşhis büyük önem taşıyor. Kıl dönmesi tanısı ayrıntılı bir fizik muayene ve bazı durumlarda da nadiren ultrason yardımı ile konuluyor.

Hastanın ve hastalığın şiddetine göre farklı cerrahi yöntemler uygulanıyor. Hasta kuyruk sokumunda ağrı, akıntı, şişlik ile doktora başvurduğunda kısa bir süre antibiyotik ilaç tedavisi ve lokal krem uygulaması önerilir. Ayrıca bu bölgenin temizliğine çok dikkat edilmeli. İltihaplı durum geçtikten sonra cerrahi planlanması yapılır. Kılın cilt içindeki uzandığı nokta ve enfekte ettiği alanın sağlam dokudan ayırt edilerek çıkarılır. Ayrıca hastalığın tekrarlamaması için de bu bölgede oluşan doku defekti hastanın kendi dokusundan yama yapılıp kapatılarak onarılır.

Genellikle epidural anestezi altında yaklaşık bir saat süren cerrahi işlem sonrası maksimum 2 gün sonra hasta taburcu edilir. Taburcu edilen çocuklar günlük yara bakımı, hareket kısıtlılığı ve önerilen hijyen kurallarına dikkat edilmesi ile kısa süre sonra normal hayatlarına dönebilir.

Yazarlar