Genel Sağlık Kolesterol aort damarı için gizli bir bomba! 'Ani ölüm riski var'

Kolesterol aort damarı için gizli bir bomba! 'Ani ölüm riski var'

06.09.2023 - 09:43 | Son Güncellenme:

Kolestrol hareketsizlik, obezite ve sağlıksız beslenme gibi faktörler başta olmak üzere birçok nedene bağlı olarak gelişebiliyor. Eğer bu durumun önüne geçilmezse kandaki yüksek yağ oranının aort yırtılmasına neden olabileceğini söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur 'ani ölüm' riskine dikkat çekti.

Kolesterol aort damarı için gizli bir bomba Ani ölüm riski var

Günümüzde birçok kişi için ciddi bir sağlık sorunu olan yüksek kolestrol, çok sayıda rahatsızlığı da beraberinde getiriyor. Kolesterol değerleri kanda yüksek seviyelerde bulunduğu zaman hem damarlarda sertleşmeye yol açabilir hem de kan damarlarında yağ birikintilerinin gelişmesine neden olabiliyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, kolestrol yüksekliğinin belirtisi olmayan sinsi bir hastalık olduğunu ve kanda yüksek yağ oranının aort yırtılmasına neden olabildiğini belirtti.

Kolesterol aort damarı için gizli bir bomba Ani ölüm riski var

Haberin Devamı

BU DEĞERLERE DİKKAT!

Kolesterolün kandaki yüksek oran yağ olduğunu açıklayan Alur, "Total kolesterol değerinin sağlıklı hiçbir hastalığı olmayan bireylerde 200-239 mg/dl, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolün ise 130-160 mg/dl olması hiperlipidemi açısından sınırda yüksek değerler" dedi.

'ANİ ÖLÜM RİSKİ VAR'

Kolesterolün herhangi bir belirtisi olmadığı için sinsi bir hastalık türü olduğunu da ifade eden Uzm. Dr. Alur, “Aort anevrizması sol kalpten çıkan ve aort adı verilen atardamarda bölgesel genişleme olması sonucu damarda balonlaşma olması durumudur. Aort damarı vücuttaki en büyük atardamardır. Bu damar yırtıldığı anda iç kanama olur ve dolaşım sistemi boşalır. Tansiyon hızlı bir şekilde düşer ve tedaviye kolay kolay yanıt vermez. Rüptüre olmuş (yani yırtılmış veya çatlamış) bir aort anevrizması olan hastaların yarısı hastaneye ulaşamadan hayatını kaybetmektedir" ifadelerini kullandı.

"Aort anevrizması için en önemli risk faktörleri; ileri yaş, ateroskleroz (damar kireçlenmesi/damar sertliği), hipertansiyon, kanda yüksek yağ oranı (kolesterol), kronik sigara içiciliği, doğuştan biküspit aort kapak anomalisi, iltihabi damar hastalıklarıdır. Bu risk faktörlerinden biri olan kanda yüksek yağ oranı toplum açısından çok önemlidir. Kanda yağ oranı yüksekliği kontrol altına alınmazsa damar endotel tabakasını kaplamaya başlar ve zamanla yağ birikimi oluşur. Bu yağ birikimleri damar iç yüzeyinin bütünlüğünü bozar ve kan akışını engellemeye ve girdap akıma neden olur. Bu da damar duvarında iltihaplanmaya yol açarak damar duvarının zayıflamasına ve balonlaşmasına zemin hazırlar. Genellikle ‘kanda yüksek yağ oranı damar tıkanıklığına neden olur’ diye bilinmekte fakat aynı zamanda ‘kanda yüksek yağ oranı aort anevrizması ve aort diseksiyonuna' da neden olmaktadır. Yani hem damar sertliği hem de damar balonlaşmasına zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle damar sağlığımız için kanda yüksek yağ oranımıza mutlaka baktırmalı ve değer yüksek çıkarsa da önce diyetimizi düzenlemeli, diyetle düzelmiyorsa uzman gözetiminde ilaç tedavisine geçmeliyiz."

Yazarlar