Sağlık Kornea Nedir? Kornea Nakli Kimlere Hangi Durumlarda Yapılır?

Kornea Nedir? Kornea Nakli Kimlere Hangi Durumlarda Yapılır?

24.02.2021 - 17:59 | Son Güncellenme:

Kornea nedir? Kornea nakli kimlere hangi durumlarda yapılır? Kornea neden bu kadar önemlidir? Korneayı korumazsak nelerle karşı karşıya kalırız? Her bir ayrıntısı ile kornea nedir gibi soruların cevaplarını derledik.

Kornea Nedir Kornea Nakli Kimlere Hangi Durumlarda Yapılır

 Kornea, görmenin işleyişi için gerekli olan oküler bir bileşendir. Göze giren ışığın karşılaştığı ilk yapıdır.

Haberin Devamı

 Kornea Nedir?

 Korneanın arkasında gözün renkli kısmı olan iris ve değişken çaplı bir kara delik olan göz bebeği vardır. Kornea koruyucu bir mercek oluşturur ve gözün toplam gücünün üçte ikisini oluşturur, böylece karmaşık görme mekanizmasına katkıda bulunur. Kornea 0,55 ile 0,8 mm kalınlığındadır, şekli bir kontakt lens ile karşılaştırılabilir.

 Göz kapaklarının aniden göz kırparak kapanması ve böylece gözün korunması ile karakterize edilen kornea refleksi adı verilen doğal bir refleksimiz var. Bu refleks, örneğin doktorların komayı ölçmesine izin verir. Kornea, gözyaşları, skleranın kenarı ve kornea ile mercek arasındaki boşluğu dolduran şeffaf bir besleyici sıvı olan sulu mizah ile sürekli olarak beslenir.

Haberin Devamı

 Kornea Nakli Kimlere Yapılmalı?

 Kornea nakli, hastalıklı bir korneanın merhum bir donörden alınan sağlıklı bir kornea ile

 değiştirilmesini içerir. Kornea nakilleri (transfixing keratoplastiler), birçok hastanın korneal opasitenin taşıyıcıları olsalar bile, onları kör olmasalar da en azından görme engelli kılan iyi görmeyi yeniden kazanmalarını sağlar. Son yıllarda, kornea nakillerinin mevcudiyetinde bir azalma olmuştur, çünkü aileler korneaların toplanmasına izin verme konusunda çok isteksizlerdir.

 Kornea, damarsız ve şeffaf, kavisli geometrili bir dokudur. Yarım küre şeklindeki bir kubbeye benzer ve genellikle hava ile doğrudan temas halinde olan gözün ön tarafında bulunan bir lumboz ile karşılaştırılır. Kornea gözyaşı filmiyle kaplıdır ve esas olarak kornea kalınlığının% 90'ını oluşturan iç içe geçmiş kolajen liflerinden oluşur. Kornea bozukluğu nedeniyle görme sorunu yaşayanlara nakil yapılır.

 Korneada Bozulma Nedir?

 Yenileyemediği için bu katmandaki herhangi bir yaralanma doğal olarak iyileşecek ve gözün bulanıklaşmasına neden olacaktır. Işık bilgisinin kalitatif ve kantitatif kayıplara çok fazla zarar vermeden retinaya iletilmesine izin vermek için, korneanın şeffaf kalması ve belirli bir eğrilik düzenini muhafaza etmesi gerekir. Gelen ışığın yalnızca% 4 ila% 6'sı kornea yüzeyinden yansıtılır; bu yansıma özelliğinden speküler kornea topografyasının incelenmesi için yararlanılır.

Haberin Devamı

 11 milimetre çapında olan kornea, gözün kırılma görünümü sunan ilk tabakasıdır. Bazı kornea patolojileri ortaya çıkabilir, daha sonra göz doktoru tarafından tedavi edilirler. Korneaya bir malzeme parçasının püskürtülmesi gibi mekanik travma veya kimyasal travma, sıçrayan asidin neden olduğu yanıklar olabilir.

Yazarlar