Geri Dön

Kurban etiyle ilgili bilmeniz gereken herşey

Kurban eti keserken, pişirirken, tüketirken ve saklarken dikkat edilmesi gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Elif Karacanoğlu’na sorduk…

Kurban etiyle ilgili bilmeniz gereken herşey

Kırmızı et içerdiği demir, magnezyum, çinko, fosfor, folik asit, B6 ve B12 ile zengin bir besin kaynağıdır. Ancak et, doğru pişirme yöntemi tercih edilmezse besin değeri kaybıyla birlikte sağlığa da zararlı hale gelir. Haşlama, ızgara veya fırında pişirme en sağlıklı yöntemlerdir. Kızartma veya kavurmadan özellikle kaçınılmalıdır. Burada kavurmaya bir parantez açmak gerekiyor. Her ne kadar kavurmayı sağlık açısından önermesek de kavurma; kurban bayramının olmazsa olmazıdır ve bayram döneminde kavurma tüketimi oldukça artar. Hal böyleyken bizim önerimiz en azından kendi ağırlığının % 25’i iç yağı içeren etin, kuyruk yağı ve tereyağı eklemeden sadece kendi yağında ve çok kısık ateşte ağzı kapalı olarak kavrulmasıdır.

Haberin Devamı

Etleri çok yüksek ateş yerine kısık ateşte pişirin. Etler pişerken çok sık çevirmeyin çünkü içi çiğ kalır. Eti çevirirken çatal yerine maşa kullanın, çatal batırıp eti delerseniz yine içindeki suyu salar. Bu da hem lezzet, hem besin öğesi kaybı demektir. Az pişmiş ya da yanma derecesinde çok pişmiş etleri tercih etmeyin, az pişmiş etler içindeki mikrobiyal aktivite devam ediyor olabilir. Çok pişmiş, neredeyse yanmış etlerdeki kanserojen madde oranı çok fazladır. En sağlıklı et pişirme yöntemlerinden biri de ızgaradır. Ancak mangal yaparken çok dikkat edilmelidir. Çünkü etin ateşe çok yakın olması kanserojen maddelerin açığa çıkmasına neden olur. Mangal yaparken kömürün kor halini almasını beklemeli ve et ile ateşin arasının 15 cm olmasına dikkat edilmelidir.
Kurban etini yıl içinde de tüketmek istiyorsanız doğru saklamalısınız…

Haberin Devamı

Çiğ et ürünleri, buzdolabında 2-3 günden fazla tutulursa bozulma başlar. Daha uzun süre saklamak gerekiyorsa pişirmek ya da dondurmak gerekir. Dondurucuya küçük parçalar halinde saklayacağımız ürünleri, plastik buzdolabı poşetlerinde veya yağlı fırın kâğıtlarına sararak saklayın. Alüminyum folyo ve cam kaplarda asla dondurmayın, folyo ile saklandığında; alimünyum zamanla (aşınmaya) korozyona uğrayacak ve besinlere geçecektir. Cam kaplarda ise donmanın verdiği genleşmeyle camın patlamasına yol açacaktır. Etlerinizi daha sonra nasıl kullanacaksanız öyle saklayın. Eğer kıyma olarak kullanacaksanız, kıyma şeklinde, kuşbaşı kullanacaksanız kuşbaşı şeklinde ve bir yemeklik olacak şekilde saklayın. Dondurucudan çıkan bütün eti, kıyma haline getirmek, bakteriyel yükü çok fazla artırır, ayrıca besin öğesi kaybına yol açar.

Dondurucuda en fazla 1 yıl saklanabilir
Dondurduğunuz güne ait tarihi kaydedin. En çok bir yıl saklanabileceği için, bu tarih çok işe yarayacak. Buzlukta depolarken ilk giren ilk çıkar kuralını uygulayın. Tüm donmuş ürünler, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalı ve kısa süre içinde tüketilmelidir.

Donmuş eti buzdolabında çözdürün
Donmuş etler, buzdolabında çözdürülmelidir. Çabuk çözünmesi amacıyla kalorifer ve soba üzerinde ya da oda sıcaklığında bekletmeyin. Mümkünse donmuş ürünü çözündürmeden pişirmek en doğrusu. Ancak hemen pişiremeyecekseniz, buzdolabının alt raflarına, temiz bir kap içinde bekletin. Altında ki kabın içinde su birikmesi, bozulmayı kolaylaştırır. Bu nedenle kabı sık sık değiştirin.

Haberin Devamı

Sebzesiz sofra kurmayın
Etler, posa ve C vitamininden fakir, demir, B12, folik asit ve birçok vitamin mineral yönünden zengindir. Yoğun et tüketimi; yoğun toksin almak anlamına gelmektedir ki, C vitamini gibi bir antioksidana ihtiyacımız oldukça artmaktadır. Öğününüzü planlarken bu nedenleri göz önüne almanız gerekir. Bunun için;
• Etinizi olabildiğince posa ve C vitamininden zengin olan çeşitli sebzeler ile pişirin veya tüketin.
• Etli yemeklerde portakal suyu veya domates suyu için.
• Posa ve su içeriği yönünden zengin salataları sofranızdan eksik etmeyin. Böylece sindirimi zor olan etlerin, gaz, şişkinlik, kabızlık gibi rahatsızlıklar yaşatmasına engel olacaktır.
• Demirin emilimini artırdığı bilinen C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketilmesi kansızlık yaşayanlar için de faydalıdır.

Haberin Devamı

Reddedemiyorsanız, porsiyonları küçültün
Çok ısrar ediliyor veya çok da sevdiğiniz bir tatlıyla karşılaştınız.
• Abartıya kaçmadan, küçük porsiyonlarda yiyin.
• Size ikram edilenleri seçme şansınız varsa hamurlu tatlılar yerine daha hafif olan sütlü tatlıları tercih edin.
• Hamur tatlılarının yenmesi durumunda kan şekeri kontrolü için tatlı tüketiminin ardından süt veya ayran tüketin.
• Kahve ve çay yerine bitki veya meyve çayları tercih edin. Bayramda artış gösteren kahve ve çay tüketimi aşırı miktarlara ulaştığında uykusuzluk, mide problemleri ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilir.

Diyetiniz bozulmasın
Diyet yapmak demek, sürekli aynı listeyi her gün her şartta yapmak demek değildir. Önemli olan sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı yapmaktır. Hedefinizi diyet yapmak olarak koyunca, mutlaka sekteye uğrayacaktır. Ancak eğer amacınızı sağlıklı beslenmek olarak belirlerseniz; bayram, özel yemekler veya arkadaş toplantıları hiç fark etmez. Her ortamda var olan seçeneklerden, kendi mönünüzü belirleyebilirsiniz. Kurban Bayramı için de bu durum geçerlidir.

Haberin Devamı

Eğer şeker hastası iseniz, sizin diğer arkadaşlarınıza göre daha çok dikkat edeceğiniz şey, ara öğünleri atlamamak ve çok uzun süre aç kalmamaktır. Bunun için gideceğiniz yere ara öğününüzü de beraberinizde götürün.


Bayrama özel mönü
Kahvaltı: • Açık çay • Beyaz peynir, dil veya kaşar peynir • Bol maydanoz, dereotu, nane, taze biber
• Zeytin • 1 dilim börek • 2 dilim tam buğday unundan ekmek
Ara: • 4 kayısı veya 1 incir ve 5 badem
Öğle: • Bol salata (zeytinyağı ve nar ekşili sos ile)• Zeytinyağlı sebze yemeği
• 1 kase yoğurt • Fırın makarna/ börek veya ekmek
Ara: • 1 fincan sütlü kahve ve kuru meyve veya sütlü tatlı ve ya meyve tatlısı
Akşam: • Bol salata • Izgara et veya köfte• 1 ayran veya cacık• Bulgur pilavı (sebzeli)
Gece: • Taze mevsim meyveleri

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber