Yaşam Kurşun zehirlenmesi çocuklarda işitme kaybına neden oluyor

Kurşun zehirlenmesi çocuklarda işitme kaybına neden oluyor

28.09.2009 - 01:24 | Son Güncellenme:

Ordu’da özel bir şirkete ait olan maden ocağının bakır, çinko ve kurşun atıklarının toplandığı deponun çökerek, atıkların kentin içme suyunun karşılandığı Melet Irmağı’na karışmasının yankıları sürüyor

Kurşun zehirlenmesi çocuklarda işitme kaybına neden oluyor

Suya karışan kimyasal maddelerin tehlikeli olduğunu belirten dahiliye uzmanı Dr. Mesut Şahin, kurşun zehirlenmesine karşı uyarıda bulundu.
Zehirlenmelerin en çok atıklara maruz kalan kişilerde ve sanayi tesislerinde çalışanlarda görülebileceğini kaydeden Şahin şöyle konuştu: “Kurşuna maruz kalmış balık ve su ürünlerinin tüketilmesi de çok tehlikelidir. Halsizlik, vücut kırgınlığı, karın ağrısı, ishal, kansızlık gibi belirtiler yaşayanlar, yakın dönemde kurşun içeren maddelere maruz kaldıklarını düşünüyorlarsa hekime başvursunlar.”

Belirti vermeden seyredebilir
Çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Tuğba Bayraktar Aydın da şunları söyledi: “Çocuklarda 10 microgram/dl gibi düşük düzeylerin bile, işitme ve büyüme fonksiyonlarında gerilemeye yol açtığı gösterilmiştir. Kurşun zehirlenmesi belirti vermeden seyredebilir. Çoğunlukla tanı konulamaz ve çeşitli hastalıklarla karıştırılabilir. Kansızlık, konvülziyon yani bayılma nöbetleri, mental retardasyon yani zihinsel gelişme geriliği, bilinç dağınıklıkları, uykuya meyilli haller, belirgin davranış bozuklukları, karın ağrısı gibi belirtilerin görüldüğü durumlarda kurşun zehirlenmesi akla gelmelidir.”

Yazarlar