Stil Mine Shehadeh - Röportaj

Mine Shehadeh - Röportaj

07.05.2012 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tasarım sektöründe her geçen gün başarılı çalışmalar yapan bir isimle tanışmaya devam ediyoruz. Bizim yeni konuğumuz uzun yıllar Dubai'yi de çanta tasarımları yapan Mine Shehadeh. Puşi kumaşı ve deriyi kullanarak tasarım yapan Shehadeh artık, Türkiye'de moda sektöründe çalışmalarına devam ediyor.

Mine Shehadeh - Röportaj

- Öncelikle bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Haberin Devamı

Uzun yıllar medya ve reklamcılık sektöründe calıştım, Bilkent truzim mezunuyum. Yaklaşık 11 yıl önce Dubai’den bir iş teklifi aldım ve oraya yerleştim. 10 yıl orda yaşadım ve çalıştım. Geçen yılda Türkiye’ye kesin dönüş yaptım.

- Tasarım yapmaya nasıl ve ne zaman karar verdiniz?

Uzun yillardir calisma hayatindayim ama hep aklimda ve gonlumde kendi isimi yapma istegi vardı. Moda tutkusu bende cok uzun yıllara dayanıyordu ve hobi olarak kendime ve çevreme tasarımlar yapıyordum. Asıl hobimi hayata geçirmeye karar vermem büyük oğlumun doğumundan sonra oldu. Onu bırakıp tam zamanlı işe dönmek istemedim, bu süreçte ne yapabilirim diye düşünürken bir gün neden yıllardır içimde olan bu hayali hayata geçirmeyeyim dedim ve tasarimlarimi arkadas cevresinden çıkarıp daha büyük kitlelere duyurmaya karar verdim.

Haberin Devamı

Mine Shehadeh - Röportaj

- Markanız “Marka Moda”, isim bulma aşamasında hangi seçenekleri değerlendirdiniz?

Dediğim gibi marka Middle East’te doğduğu için hem Arapça’da hem Türkçe’de anlaşılacak bir isim arıyodum. Çünkü, bir gün Turkiye’ye döneceğimi biliyodum. Bu yüzden her iki dilde de ayni anlama gelen bu isimi tercih ettim. Aslında vermeye alıştığım mesa jher dilde aynı. Markamız hep moda demek istedim.

- Tasarımlarınızın yaratım sürecinizden bahseder misiniz?

Bu uzun bir sureç, tasarımların çizimlerini aklımda tasarlayıp ortaya çıkardıktan sonra doğru ve kaliteli materyellerin bulunması var. İşin içinde ve bunlarin iyi bir ekip tarafindan uretimine baslamasi da. Ben çok iyi bir ekiple calışıyorum, bu konuda cok şanslıyım, onlara çok güveniyorum, bu yüzden de hayatımı büyük ölçüde kolaylaştırıyorlar. Süreç aslında tasarlayip, cizip, uretmek ve en sonundada bu koleksiyona bir isim vermekten geciyor. Ben koleksiyona diil her tasarima bir ad vermeyi tercih ediyorum.İlk cikis koleksiyonumda, Luxedo, SoleMate, Limitted Addiction ve Lovie Dovie çantalarımın adlarını oluşturuyor.

Mine Shehadeh - Röportaj

- Dubai’de satışınızı yaptığınız çantalara tepkiler hangi yöndeydi?

Ben çantalarımda Ortadoğu’nun otantik kumaşı puşiyi cok kullanıyorum. Tabii ordaki tepkilerde çok güzeldi, kısa sürede başarıya ulaşmam ve tasarımlarımı sadece Dubai değil Kuwait, Bahrain, Lübnan ve Ürdün gibi diğer ülkelerde satmama Araplarin da bu kumaşa olan ilgisi cok yardımcı oldu. Aynı zamanda Arap kadınının giyime ve modaya olan ilgiside. Yenilikleri cok seviyorlar ve Türkleride. Siz de bir Türk olarak değişik ve kaliteli tasarımlar sununca onlar da sizi istediğiniz noktaya kolayca taşıyorlar.

Haberin Devamı

- Yurt dışına satış yapmaya devam edecek misiniz?

Middle East satışlarim devam ediyor, şu an için New York’ta bir iki yerle görüşüyorum, umarım kısa süre içinde orda da satışa başlayacağım.

Mine Shehadeh - Röportaj

- Yurt dışında yaşamış bir tasarımcı olarak, Türkiye’de moda’ya yaklaşımı nasıl buluyorsunuz?

Ben moda konusunda Türkiye’yi başta gelen ükeler arasında buluyorum. Şuan ülkemizde dünyaca ünlü her markayı bulmak çok kolay. İstediğiniz herşey size bir adım uzaklıkta, hele ki internet alışverişindeki patlamadan sonra bir tık bile diyebiliriz. Bu kadar turistin gelip alışveriş yapmak için Türkiye’yi seçmeside sunduğumuz kalite ve güzel tasarımlardan kaynaklanıyor sanırım.

Haberin Devamı

- Tarzınızı nasıl betimliyorsunuz?

Tarzimi o günkü ruh halim belirliyor. Şık olmak giydiğiniz kıyafeti iyi taşıyabilmekte ayni zamanda. O an kendimi neyle mutlu hissediceksem onu seçiyorum.. Bir gün şık bir pantolon yüksek topuklar giyip, ertesi gün eşofmanlarla sokağa cıkabiliyorum. Tamamen ruh halimle bağlantılı:)

Mine Shehadeh - Röportaj

-Tasarım trendi, hazır giyim yönünde olmasına rağmen, sizi çanta tasarlamaya yönelten sebepleri öğrenebilir miyiz?

Ben şıklığın illa pahalı kiyafetlerle yakalanacağına inanmıyorum. Önemli olan çok basit giyinip şık olabilmek. Bu durumda bir farklılık yaratmak için ayrintıya inmeniz gerekiyor. Bu nedir? Bir çanta bir takıyla, kıyafetinizi tamamen basitlikten çıkarıp şık yapabilirsiniz. Bu yüzden benim çantalarım akıllı kadınlara hitap ediyor çünkü, onlar cok para harcamadan da şıklığı yakalayabiliyorlar. Ben farklılığı ayrıntıda yakalamak isteyen kadınlarin işini kolaylaştırmak icin çanta tasarımına başladım.

Haberin Devamı

- İlham kaynaklarınız nelerdir?

10 yıl Dubai’de yaşayıp otantik kumaşlara ve desenlere aşık olmamak mümkün değil. Beni ilk etkileyen bu kumaşlar oldu ve aslında ilk tasarımlar çantayla değil, puşi kumaştan yaptığım yakalıklarla basladı. Kumaşları kolye şeklinde kesik üzerlerine taşlar pullar işledim ve bir gün neden bu kumasları deriyle birleştirmiyorum dedim ve çantalar ortaya çıktı.

Mine Shehadeh - Röportaj

- Çantalarınızı üretirken hangi çeşit materyalleri kullanıyorsunuz?

Deri ve kumaş kullanıyorum. Mutlaka kumaşa yer veriyorum ve tabii bir vazgeçilmezimde kurukafa desenler.

-Ulaşmayı amaçladığınız hedef kitlesi nedir?

Ben çantamı kendini farklı görmek isteyen her kadının elinde görmek istiyorum.

- İnsanların tasarımlarınıza nasıl tepkiler göstermesini bekliyorsunuz?

Moda bir zevk işi herkesin de zevki farklı, tat aldığı şeyler değişik ama benim bugüne kadar aldığım tepkiler çok güzel, insanların farklı bir tasarım görüp bunu takdir etmesi cok hoşuma gidiyor.

Mine Shehadeh - Röportaj

- Aksesuar kullanımı konusunda modaseverlere nasıl önerilerde bulunursunuz?

Herşeyde olduğu gibi aksesuar kullanımınında bazı kuralları var ama ben herkesin içinden geldiği gibi giyinmesini tavsiye ediyorum. Çünkü, biliyorum ki kendinizi iyi hissettiğiniz sürece üzerinizde ne olursa olsun onu iyi taşıyacaksınız. Önemli olan da bu, “kendinizi iyi hissetmek”, hepimiz bunun için giyinip, süslenmiyor muyuz?=)

- Peki, siz aksesuar kullanımlarında nelere dikkat edersiniz?

Küpe ve yüzük çok kullanıyorum, özellikle büyük yüzükleri çok seviyorum. Taşların gücünede inanıyorum ve yarı değerli taşlardan olan tasarımları tercih ediyorum.

- Kişiye özel tasarım yapıyor musunuz?

Evet yapıyorum, şuan elimde bir projem var, onu bitirmek üzereyim. Seri üretimdense tek bir parça yapmak çok hoşuma gidiyor, çok vakit alsada büyük zevk alıyorum.

Mine Shehadeh - Röportaj

-Çanta tasarımı konusunda, başka tasarım seçeneklerini değerlendirmeyi düşündünüz mü? 

Daha öncede bahsettiğim gibi önce yakalıklarla başladım. Tasarlamaya sonra çantalar geldi, belli bir dönem takı tasarımları da yaptım. Kıyafet olarak sadece kendime yaptığım tasarımlarım var ama bir gün bir ayakkabı tasarlamayı çok isterim.

- Markanıza ait bir butik açma fikriniz var mı?

Şuan için yok, tasarımlarımı bir noktada görmektense birçok yerde görüp daha fazla kişiye ulaşmak beni daha mutlu ediyor. İleride ne olur bilemiyorum ama belki bir gün bir butik açabilirim.

Mine Shehadeh - Röportaj

- Tasarımlarınıza ulaşmak isteyenler nerelerden satın alabilir

Boz Sisters, Nişantaşı, Atölye Bebek, www.Lidyana.com, www.shophistica.com ve www.modabyte.com çok yakında da New York ‘ta bir internet alışveriş sitesi olan “shoplattitude” de ürünlerime ulaşabilirler.

- Son olarak, gelecekteki projelerinizden biraz ipucu verebilir misiniz?

Ben her mevsimde bir koleksiyon çıkarıyorum. Bahar koleksiyonum bildiğiniz gibi çıktı, şimdi yaza hazırlanıyorum, çok az kaldı, o da kısa bir süre içinde satışa sunulucak. Daha yaz renklerinin ağırlıkta olduğu cıvıl cıvıl insanın içini çoşturan bir koleksiyon geliyor.

Yazarlar