Yaşam Mösyö Garti’ye veda

Mösyö Garti’ye veda

23.02.2011 - 01:02 | Son Güncellenme:

Hastanede bir süredir yoğun bakımda olan Galatasaray Lisesi’nin en yaşlı öğretmeni Dr. Yomtov Garti 96 yaşında hayatını kaybetti. Öğrenciler tarafından ‘Efsane Hoca’ diye anılan Mösyö Garti’nin ölümü Galatasaray camiasını yasa boğdu

Mösyö Garti’ye veda

Galatasaray Lisesi’nin hayattaki en yaşlı öğretmeni Dr. Yomtov Garti (Mösyö Garti), 96 yaşında vefat etti. Amerikan Hastanesi yoğun bakım ünitesinde dün yaşamını yitiren Garti’nin, matematikte kendi adıyla anılan teoremi vardı.
Fransızca eğitime yaptığı katkılardan dolayı Fransız Devleti tarafından Palme Academique Ödülü’ne layık görülen Yomtov Garti, Galatasaray Lisesi’nde çok uzun yıllar boyunca öğretmenlik yaptı. Galatasaray Lisesi mezunları tarafından Efsane Hoca diye anılan ve çok sevilen Mösyö Garti, hocaların hocası olarak da biliniyordu. Galatasaray Lisesi’nde toplam 56 yıl matematik öğretmenliği yapan, sayısız öğrenci yetiştiren Garti’nin vefatı Galatasaray Liselileri derin üzüntüye boğdu.

“Ailece Garti Hocalıyız”
Galatasaray Lisesi mezunu Can Kıraç, çok üzgün olduğunu söyleyerek, “Biz ailece Garti Hocalıyız. 1940’lı yıllarda Garti Hoca, Galatasaray Lisesi’nde hocamdı. 30 yıl sonra Dame De Sion Lisesi’nde kızımın hocalığını yaptı. Kardeşimin de hocasıydı” dedi. Garti Hoca’nın Galatasaray için çok önemli olduğunu söyleyen Kıraç, duygularını şöyle anlattı:
“Galatasaray Lisesi’nde çok iyi anılar bırakmış, beyefendi bir hocamızdı. Tam bir İstanbul beyefendisiydi. Bir gün dersinde kopya çekme küstahlığı gösterdim. Garti Hoca kağıtları okurken kopya çektiğimi anlamış. Beni çağırdığında ‘eyvah’ dedim. Bana o kadar nazik bir şekilde kopya çekmenin zararlarını anlattı ki hayatta ilk utancımı kendisinin karşısında yaşadım. Beni nazik bir şekilde uyarmasından sonra kopya çekmemeye çok dikkat ettim. Garti Hoca’nın, bu öğrencilere bu kadar zamanını ayırmışken bu kadar yaşaması da ayrı bir mucize. Geçen Cumartesi günü Galatasaraylılar olarak geleneksel toplantımız vardı. Garti Hoca’nın da geleceği söylendi. Kızımla birlikte gittik. Ancak orada rahatsızlandığının, bu nedenle gelemediğinin haberini aldık. Son toplantısına yetişemedi, çok üzgünüm.” Garti’nin yarın toprağa verileceği belirtildi.

Yazarlar