Yaşam Müzayedelere 66 milyon dolar

Müzayedelere 66 milyon dolar

27.06.2008 - 00:39 | Son Güncellenme:

Genç Sanat dergisinin yaptığı araştırmaya göre, müzayedelerde yapılan satış rakamı mayıs başında 66 milyon dolara ulaştı. En çok resim satan sanatçı ise Komet oldu

Müzayedelere 66 milyon dolar

Genç Sanat dergisi, haziran sayısında 2007 - 2008 sezonunda Türk plastik sanatlar alanında, eserleri en çok satılan sanatçıları araştırdı. İki ana başlık altında yapılan incelemede ilk olarak aralarında Kıymet Giray, Adnan Berkkan, Yahşi Baraz, Dağhan Özil, Besi Cecan, Erol Kaynar, Ümit Gezgin’in de bulunduğu 53 koleksiyoner, sanat eleştirmeni ve galericiye “Yaşayan sanatçılar içerisinde sizce bu sene en çok kim eser sattı?” sorusu yöneltildi.
Alınan cevaplar doğrultusunda hazırlanan ve 61 sanatçının bulunduğu listede ise ilk üçte sırasıyla Komet, Şahin Paksoy ve Mehmet Güleryüz yer aldı. Onları Devrim Erbil, Ferruh Başağa, Mustafa Ata, Ergin İnan, Ömer Uluç, Ertuğrul Ateş ve Selma Gürbüz izledi. 

Genç sanatçılar da var
Tabii listede Burhan Doğançay, Mahir Güven, Adnan Çoker, Neşe Erdok, Özdemir Altan, Seyhun Topuz gibi pek çok usta sanatçının ismi var. Listenin bir diğer dikkat çeken özelliği ise içlerinde Barış Sarıbaş, Burcu Perçin, Ebru Uygun, Halil Vurucuoğlu, İlke Kutlay’ın da bulunduğu genç sanatçıları da içermesi. Hepsi de son dönemin öne çıkan genç sanatçılarından...
Dosyanın bir diğer ayağında ise müzayedeleri ele alıyor Genç Sanat. Oğuz Erten imzalı haberde, 2007 - 2008 sezonunda müzayedelerde eserleri en çok satılan sanatçılar saptanıyor.
Erten araştırmasını, 2007 - 2008 sezonunda Türkiye’de müzayede şirketlerinde satılan yapıtların malzeme ve teknik içerikleri konusunda detaylara girmeden -desen, yağlıboya, baskı, akrilik, suluboya gibi - yapıt sayısı ve satış bedeli üzerinden incelenerek ortaya konulduğunu belirtiyor.
Tüm veriler ise lebriz.com Müzayede Bilgi Bankası’ndan elde edilmiş.
Geçen yıl müzayedelere 3 bin 696 yapıt satışa çıkarılırken bu yıl eser sayısı 5 bin 467’ye ulaşmış.  2007’de müzayedelerde yapılan satış 30 milyon doların biraz üzerinde. Bu yılın  mayıs başında satış rakamı 66,25 milyon dolara ulaşmış. İlk bakışta hayli yüksek gibi görünseler de dünya piyasalarıyla kıyaslandığında pek de göz alıcı olduğu söylenemez bu rakamların.  

Pollock rekor kırdı
Örnek vermek gerekirse,  2006 yılında Jackson Pollock’un “No5” adlı tek eserinin satış fiyatı, bizim son iki yıldaki satış fiyatlarımızın toplamından da yüksek: Tam 140 milyon dolar!
Bu sezon müzayedelerde eserleri en çok satılan sanatçılar sıralamasında 96 yapıtla    Fikret Mualla birinci sırada. İkinciliği  92 yapıtla Bedri Rahmi Eyüboğlu alırken üçüncü sırada 88 yapıtla Komet bulunuyor. Komet böylelikle her iki araştırmada da ilk 3’e giren sanatçı oluyor. 
Listenin geri kalanındaki isimler ve satılan eser sayıları ise şöyle: Mustafa Ayaz (88), Devrim Erbil (87), İbrahim Safi (84), Nuri İyem (78), Ergin İnan (68), Ömer Uluç (62), Nejad Melih Devrim (61), Leyla Gamsız (60), Avni Arbaş (59), Necdet Kalay (58), Hoca Ali Rıza (56), Abidin Dino (53), Hakkı Anlı (51), Ali Demir (50), Burhan Uygur (46), Sabri Berkel (46), Eren Eyüboğlu (45).

Haberin Devamı

Müzayedelere 66 milyon dolar

Fikret Mualla’nın “Sokakta Yürüyenler” adlı tablosu Antik AŞ’nin müzayedesinde satışa çıkmıştı.

Yazarlar