Kadın Sağlığı Normal Adet Kanaması Nasıl Olur? Ortalama Adet Kaç Gün Sürer?

Normal Adet Kanaması Nasıl Olur? Ortalama Adet Kaç Gün Sürer?

08.04.2021 - 14:29 | Son Güncellenme:

Adet kanamaları ilk olarak 9-16 yaşları aralıklarındaki kız çocuklarında görülmeye başlar. Bir genç kızın 15 yaşına gelmesine rağmen hala adet kanamalarının başlamamış olmasının söz konusu olduğunda bir hekime başvurarak kontrolden geçmesi gerekir. Sizin için Normal adet kanaması nasıl olur? Ortalama adet kaç gün sürer sorularının merak edilen yanıtlarını detaylarıyla derledik.

Normal Adet Kanaması Nasıl Olur Ortalama Adet Kaç Gün Sürer

Genç kızlık çağına adım atan genç kızlarda görülen ilk adet kanamasına menarş adı verilmektedir. Bu konu pek çok insanın dikkatini çeken bir nitelik barındırmakta ve kişileri araştırma yapmaya yönlendirmektedir. 

Haberin Devamı

Normal Adet Kanaması Nasıl Olur?

Normal adet kanaması nasıl olur sorusu oldukça fazla sorulan bir soru olarak karşımıza çıkmaktadır. Normal adet kanamasında rahmin iç tabakasının her adet döngüsü sonunda dökülmesi neticesinde kan görülür. Rahim içerisindeki bu tabakaya endometrium adı verilir. Adet döngüsünün başlangıcı esnasında rahim iç tabakası östrojen hormonunun etkisiyle birlikte kalınlaşır. Bu duruma proliferasyon fazı adı verilir. 

Adetin orta döneminde yumurtlama (ovulasyon) gerçekleşir. Adet döngüsünün ikinci safhasında ise progesteron hormonu etkisiyle birlikte sekretuar faz görülür. Sonrasında ise progesteron hormonunun azalmasıyla birlikte rahim iç tabakası dökülmeye başlar ve kanama görülür. Bunun anlamı normal adet kanamasının rahim iç tabakasının parçalarından ve bir miktar da kandan meydana geliyor demektir. 

Haberin Devamı

Bir kaç günlük zaman dilimi içerisinde rahim iç tabakası tekrar kalınlaşmaya başlamaktadır. Bu süreçte ise dökülme ve kanama durumu son bulur. Böylelikle adet kanaması biter. Her ay adet döngüsü bu şekilde devam eder. Normal adet kanı karın içerisinden yahut yumurtalıklardan gelmez. Yalnızca rahim içerisinden gelir.

Ortalama Adet Kaç Gün Sürer?

Bir adetin başlangıç sürecinden diğer adetin başlangıç süresine kadar geçen sürenin (1 siklus) 21-35 gün arasında olması gerekmektedir. Adet kanı görülme süresinin 2 ila 8 günlük bir zaman diliminde olması normal olarak değerlendirilmektedir. Adet kanaması görülen kişideki ortalama kan kaybı ise bir adet döneminde 35-40 ml civarında olmaktadır. Bu da çoğunlukla günde 3-4 pet eder. Çoğu zaman 80 ml’nin üzerinde olan kanamalar olması gerekenden fazla olarak değerlendirilir. Adet kanamalarının başlamış olduğu dönemlerde bu kanamalar her ay aynı şiddette olmayabilmektedir.

Yazarlar