Editörün Seçtikleri Objektifin gururu

Objektifin gururu

08.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Objektifin gururu

Objektifin gururu


Aydın Doğan Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü, fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in

İstanbul Milliyet


Aydın Doğan Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü, fotoğraf sanatçısı Ara Güler'e Vakıf Başkanı ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan tarafından önceki akşam Hürriyet Medya Towevrs'da törenle verildi.
Aydın Doğan Ödülünü ilk yıl "Roman" dalında Adalet Ağaoğlu, ikinci yıl "Sosyal ve Beşeri Bilimler" dalında Prof.Dr. Emre Kongar ile Prof. Dr. Doğan Kuban kazanırken, üçüncü yıl "Görsel Sanatlar" dalındaki ödüle Ara Güler layık görüldü.
Şakir Eczacıbaşı başkanlığında, Prof. Dr. Ali Akay, Alev Ebüzziya, Prof.Dr. Jale Erzen, Prof. Meriç Hızal, Doğan Hızlan ve Prof. Hüsamettin Koçan'dan oluşan jüri, 89 başvuruyu değerlendirdi.
Seçiciler Kurulu, Güler'i bu ödüle layık bulurken, fotoğraf alanında 1950'lerin başlarında yaptığı özgün çalışmalar, insana ve evrensel olarak paylaşılabilecek konulara getirdiği bakış, duyarlılık ve yenilikler, ayrıca kendi kuşağı içinde dünyada öne çıkmış fotoğrafçılar düzeyinde verdiği yapıtlar, Türk fotoğrafçılığını dünya platformuna taşıması ve yeni kuşak fotoğrafçılara öncü olması, sanatından hiçbir zaman ödün vermemesini gözününe aldı.
Ayrıca Kurul, Pamukbank Fotoğraf Galerisi'nde açılan sergisiyle üç dilde "Ara Güler'e Saygı" adıyla yayınlanan kitabı nedeniyle de ödülün Güler'e verilmesini uygun gördü.

Muhteşem davet

Hürriyet Medya Towers'daki törende Aydın Doğan ve eşi Sema Doğan ev sahipliği yaptı. Törene, Devlet Bakanı Fikret Ünlü, Turizm Bakanı Ahmet Tan, İstanbul Valisi Erol Çakır, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçelebi, İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, Milliyet gazetesi Murahhas Üyesi Doğan Heper, Milliyet gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Umur Talu, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, işadamları Şevket Sabancı, Vitali Hakko, Şakir Eczacıbaşı, Yazar Adalet Ağaoğlu, Gencay Gürün, dünyaca ünlü fotoğrafçı Sebastian Salgado ve birçok seçkin davetli katıldı.

Bakan'dan teşekkür

Devlet Bakanı Ünlü, konukların yerini almasından sonra başlayan törendeki konuşmasında, Güler'e 50 yıllık meslek hayatında çağdaş değerler ve toplumsal gelişime yaptığı katkılardan herkesin saygı ve teşekkür borçlu olduğunu kaydetti. Ünlü, "Türk fotoğrafçılığını uluslararası platformlara taşıması ve yeni kuşaklara öncülük etmesi, onun önder kişiliğinin göstergesidir" dedi.
AD Vakfı'nın da toplumsal sorumluluğu ve göstermiş olduğu duyarlılığı saygıyla karşıladığını belirten Ünlü, "Sayın Aydın Doğan ve vakıf yöneticilerine Türk basınına olduğu kadar bilim kültür ve sanat hayatına yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Ödül Doğan'dan

Aydın Doğan, Güler'e, Görsel Sanatlar Ödülü'nü simgeleyen madalyon ve 12 milyar lira para ödülünü vererek tebrik etti. Ödül mutluluğunu yaşayan Güler şöyle konuştu:
"1950'lerde etrafıma bakmaya başladım. Bir de enayi bir makinam vardı. İnsanları sevdiğim için objektiften bakmaya başladım. Baktım ki insanlar iyi. Onları 50 sene çektim. Sonra birinci kitap, ikinci kitap, üçüncü kitap ve yalnız Türkiye'de yedi kitap. Yedi kitap çıkınca, demek ki bunlara bakmışlar, demek ki iyiymiş bunlar. Bana ödül verdiler, ben de teşekkür ediyorum."

Orhan Birgit: Kültür mirası

Vakıf Yürütme Kurulu Başkanı Orhan Birgit, Güler'in objektifinden saptadığı objelerin gelecek kuşaklar tarafından her zaman yararlanılacak bir kültür mirası olacağını ifade ederek, "Ara Güler'in özellikle önümüzdeki bin yılın dünyası için her zaman başvurulacak bir köprünün mimarı olduğu da söylenebilir" dedi.
Birgit, ödüllerin sürekli ve etkili bir nitelik kazanması için ödül verilecek alanları şimdilik üç dalda belirlediklerini kaydederek şunları söyledi:
"Vakfımız kurucusu ve Başkanı Aydın Doğan'ın da ödül kitapçığının önsözünde belirttiği gibi, biz bu kurumun çok uzun yıllar aynı saygınlık içinde sürdürülmesi için Seçiciler Kurulları'nın yetkin ve tarafsız olmalarına özen gösteriyoruz.
Ben ve bütün arkadaşlarım, bu tür yarışmalarda Seçiciler Kurulu'na salt lojistik destek veren özellikle yansız tarafsız birer gözlemci olmamız, ödül kurumunun sürekliliği ve başarısı için olmazsa olmaz koşuldur."


Yazarlar