Kadınlara saç ekimi

Saçlar, kadın erkek herkes için önemli bir vücut parçası. Saçlarımızın bakımlı ve gür olması da bizim estetiğimiz ve sağlıklı görünümümüz açısından önemli bir veri. Fakat kadınlarda özellikle menopoz sonrası dönemde saç dökülmesi, kayıpları ve incelmesi büyük bir problem haline gelebiliyor. Kadınlarda en önemli saç kaybı nedeni kadın tipi genetik dökülme; fakat bazen çevresel ve sosyal hayatın getirisi olan stres gibi etkenler de saçlarımızı döker ya da yıpratır, görüntüsünü değiştirebilir.

Kadınlarda saç dökülmesi ile karşılaşıldığında ilk önce altta yatan biyolojik bir neden araştırılmalı: Tiroid hastalıkları, demir eksikliğine bağlı kansızlık, çinko, magnesyum, selenyum,demir, folik asit, selenyum, biotin vs eksikliği, saçlı deride mantar enfeksiyonları, saç kıran, polikistik over hastalığı vb bunlara mutlaka önce bakılmalı. En azından kan (hematoglobin/hematokrit , tiroid testleri, demir , demir bağlama kapasitesi, selenyum, çinko, vitamin D, serbest testesteron ve DHEA-S) testleri yapılmalı. Saç kıranlarda ve iltihabi deri hastalıklarına bağlı saç kayıplarında mutlaka deri biopsisi yapılarak, çok tecrübeli bir dermatopatolog tarafından incelenmeli.

Haberin Devamı

Saçlardaki incelme, zayıflama ve güçsüzlük için destek tedavisi olarak, içeriğinde %5 minoxidil ve %3 procapil içeren serumlar, kaliteli şampuanlar ve tablet olarak ağızdan alınan ve özellikle biotin, çinko, demir, folik asit, selenyum içeren destek ürünleri kullanılabilir. Tüm bu tedavilere rağmen kadın tipi genetik saç kaybı saç incelmesiyle devam edebilir ve tam kellik oluşturmamasına rağmen kadında ciddi problem oluşturabilir. Bu durumda saç ekimi bir seçenek olarak karşımıza çıkar.

Bana göre kadınlarda sağlıklı ve doyurucu bir sonuç alınarak saç ekimi yapılabilmesi için 2 şart koşul var :1) Saç ekimi yapılabilecek kadar bir açıklığın ve seyrekliğin oluşmuş olması. Yani kadınlarda sadece saç tellerinde incelme, saçların zayıf ve cılız görünmesi, saç ekimi için yeterli neden değil. Saç kaybına bağlı açıklığın oluşması gerekli. 2) Açıklık oluşmuş alanı doldurabileceğimiz miktarda saç folikülü çıkarabileceğimiz, sağlıklı, saç incelmesi ve/veya dökülmesi olmayan bir verici saçlı alanın, yani sağlıklı donor bölgenin, kafa derisinde mevcut olması. Genellikle kadınlarda saç tellerinde incelme yaygın olarak görüldüğünden ve ense kısmı da etkilenebildiğinden, sağlam bir saç kökü verici sahası bulmak zor olabilir. Bu iki şart kadın hastada oluştuysa, yani saçlarda hem yeterince açılma ve hem de sağlıklı bir donor saha mevcutsa o zaman saç ekimi için bir şansımız var demektir.

Haberin Devamı

Saç ekimi sonuçları bakımından karşılaştırıldığında erkek ve kadında yapılan saç ekimleri aynı verim ve doyuruculuğa sahiptir.