Yaşam Patara’yı alevler yuttu

Patara’yı alevler yuttu

13.07.2008 - 00:10 | Son Güncellenme:

Antalya Kaş’ta Patara Antik Kenti yakınında önceki gün başlayan yangında 100 hektar kızılçam kül oldu. Antik kente sıçrayan yangın tarihi eserlere de büyük zarar verdi

Patara’yı alevler yuttu

Antalya’nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti yakınlarında önceki gün başlayan yangın dün kontrol altına alındı. Yangında 100 hektar kızılçam ormanı ile tarım arazisi kül olurken antik kent de büyük zarar gördü. Yetkililer yangının enerji nakil hatlarının birbirine teması sonucu çıktığını savunurken, vatandaşlar kundaklama sonucu çıktığını iddia etti. 
ABD’nin anayasasını ve eyalet sistemini örnek aldığı Likya Federasyonu’nun merkezi olarak bilinen Patara’daki Agora adlı otelin arka tarafında önceki gün 17.00 sıralarında üç ayrı bölgeden alevler yükseldi. Otelde kalan turistler ve personel hemen bölgeden uzaklaştırıldı.
Rüzgarın etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayılan yangında müdahale eden itfaiye ekibi oteli kül olmaktan kurtardı. Ancak alevler kazı alanını da içine alan geniş bir alana sıçradı. Kazı ekibi ve arkeologlar, canlarını kurtarmak için kendilerini sahile attı.
Turistik otellerin bulunduğu 400 haneli Gelemiş köyü tahliye edilirken köydeki üç ev ve bir baraka kül oldu, Yangın 16 saat sonra kontrol altına alındı.
Yangın sırasında, içinde 15 öğrencinin bulunduğu Patara kazı evinin etrafında alevden duvar oluştuğunu belirten Kazı Başkanı Prof. Fahri Işık, öğrencileri ve çalışanların ailelerini, bir traktörün römorkunda plaja taşıdıklarını söyledi.
Kazı başkan yardımcısı Prof. Dr. Havva İşkan Işık da korkulu saatler yaşadıklarını belirterek “Antik kent merkezi dışında kalan Kaynak Kilisesi, üç tapınak mezar, onlarca küçük lahit, kaya mezarı gibi mezarlar, sarnıçlar, nişler, sur duvarları yandı. Doğucasarı Kalesi de yandı. Yanan kilisenin Noel Baba olarak bilinen Aziz Nicholas’ın kiliselerinden biri olma ihtimali var” dedi.

Hasarları ödenecek
Antalya Vali Yardımcısı Hasan Özhan da, evleri ve bahçeleri hasar görenlere gerekli yardımın yapılacağını ve kimsenin mağdur edilmeyeceğini söyledi.

Yazarlar