Yaşam Raporla ‘hastane enfeksiyonu’ iddiası

Raporla ‘hastane enfeksiyonu’ iddiası

06.08.2008 - 00:17 | Son Güncellenme:

Ankara’daki bebek ölümleri için Bakanlık’ın görevlendirdiği heyet ‘hastane enfeksiyonu yok’ derken, SES Genel Sekreteri, bir bebeğin hastane enfeksiyonundan öldüğününü gösteren raporu basına dağıttı

Raporla ‘hastane enfeksiyonu’ iddiası

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Sekreteri Kemal Yılmaz, bebek ölümlerinin yaşandığı Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Doğumevi laboratuvarının raporuna göre, burada yatan bir bebeğin kanında hastane enfeksiyonu görüldüğünü öne sürdü.
Yılmaz, söz konusu raporun fotokopisini basın mensuplarına dağıttı. Raporda, ismi “K” olarak geçen bebeğin 7 Temmuz, 29 Temmuz ve 31 Temmuz’a ait kan analizi sonuçlarına yer verildi. 

Doktorun ismi karalandı
Bebekten 7 Temmuz’da alınan kan örneğine ait raporun negatif (temiz) çıktığı belirtilen rapora göre, 29 Temmuz ve 31 Temmuz tarihli kan örneklerinde ise “hastane virüsü” olarak nitelenen virüslere rastlandığı öne sürüldü.
Söz konusu bebekte, “C grubu streptokok” ve “Acinetobacter aumannii/Calcoacetius Complex” virüsleri ürediği belirtildi. “Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi laboratuvar sonuç raporu” başlıklı raporda, bebeğin isminin yanı sıra raporu hazırlayan hekimin isminin karalandığı görüldü.
Başhekim Leyla Mollamahmutoğlu konuyla ilgili olarak, “İddia ediyorum, Türkiye’de bu kadar temiz, hijyene riayet eden bir hastane yok” açıklamasını yaparken, Sağlık Bakanlığı’nca görevlendiren heyet hastanede virüs tespit etti. Heyet adına açıklama yapan Prof. Dr. Fahri Ovalı, hastanede temmuz ayında yenidoğan ünitesine yatırılan 504 bebeğin 49’unun öldüğünü belirterek, “Bebeklerde farklı cinslerde ve farklı tiplerde mikropların üremiş olduğu tespit edildi. Bebeklerin yaklaşık dörtte birinin enfeksiyon nedeniyle öldüğü görüldü” diye konuştu.
Ovalı, hastanede görülen enfeksiyonların farklı tiplerde ve cinslerde olduğu için hastane enfeksiyonunun söz konusu olmadığını belirterek, hastane enfeksiyonu tanısı konulabilmesi için bebeklerin birbirlerinden enfeksiyon kapmış ve tüm enfeksiyonların aynı olması gerektiğini vurguladı.

‘Kurallara uyuldu’
Servisleri de incelediklerini kaydeden Ovalı, “Servis alt yapısının yoğun bakım için gereken koşulları sağladığını, enfeksiyon kontrol kurallarına yüksek düzeyde uyulduğunu gördük” dedi.

27 bebek ölümü fazla değilmiş!
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Öner Odabaş, ANKA’ya yaptığı açıklamada, “İlk bulgulara göre bebek ölümleri hastane enfeksiyonundan kaynaklanmıyor. 15 günde 27 ölüm, hastane yapısı göz önüne alındığında fazla olarak görülemez. Şu ana kadar saptadığımız her bebek kendi enfeksiyonu ile ölmüş. Yani başka bir bebekten bulaşan enfeksiyon saptanmadı.”  
ANKARA Milliyet


‘Hastane fazla, hemşire az’
Prof. Dr. Fahri Ovalı, yenidoğan ünitesinde toplam 89 adet kuvöz bulunduğunu ifade ederek, “Toplam yatak sayısı 122. Temmuzda ünitede yatan günlük hasta sayısının 148 olduğunu saptadık. Dünya standartlarında 3. düzey en kritik hastaların bakıldığı yoğun bakımlarda bir hemşireye en fazla 1-3 bebek düşmesi gerekirken, burada 4 bebek düşüyor” diye konuştu.

Sayıştay 8 ay önce uyarmış 
Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde üç gün içinde 27 bebeğin ölmesinin nedenleri üzerindeki tartışmalar sürerken, Sayıştay tarafından Aralık 2007’de hazırlanan bir rapor, hastane enfeksiyonlarıyla mücadele etmede sıkıntılar yaşandığını ve ilgili yönetmelik maddelerinin uygulanmadığını ortaya koydu.
Sayıştay’ın 119 kamu hastanesini inceleyerek “Hastane Enfeksiyonları ile Mücadele” başlıklı bir rapor hazırladığı ortaya çıktı. Raporda, yenidoğan ünitelerindeki sorunlara işaret edilerek, her kuvöz için ayrı steteskop kullanılmadığı, hemşireler tarafından yapılması gereken kuvöz temizliğinin temizlik elemanları tarafından yapıldığı vurgulandı.
TBMM’ye sunulan rapor, Meclis İç Tüzüğü’nde Sayıştay’ca hazırlanan performans denetim raporlarının TBMM’de nasıl görüşüleceğine ilişkin bir düzenleme bulunmadığı için görüşülmedi. 
MERİÇ TAFOLAR Ankara

Yazarlar