Yaşam Saç dökülmesine karşı ısırgan otu

Saç dökülmesine karşı ısırgan otu

12.08.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Uykusuzluk mu çekiyorsunuz ya da baş ağrısı, hazımsızlık gibi sorunlarla mı boğuşuyorsunuz?... Şifalı otlar, pek çok derde deva oluyor... Ancak doğru zaman ve miktarda kullanmak şartıyla...

Saç dökülmesine karşı ısırgan otu

Pervin Metin Kimi zaman üzerine basıp geçtiğimiz otların kerameti saymakla bitmiyor. Kadınların menopoz dönemlerinde yaşadığı saç dökülmesine çözüm olarak önerilen ısırgan otu ve hakiki papatya, yüzde 50nin üzerinde etkili oluyor. Erkeklerde ise durum biraz farklı. Onların saç dökülmesinin nedeni genetik olduğundan, yapılacak çok fazla şey yok. Ancak bu bitkiler saç köklerini kuvvetlendirerek dökülmeleri en aza indiriyor. Bunun nedenini Prof. Dr. Zeki Özer, şöyle anlatıyor: "Bu iki ot, saç dökülmelerini büyük oranda engeller. Kadınlardaki dökülme genellikle hormon bozukluğu ve düzensiz beslenmeye bağlıdır. Dengesiz beslenme de saç köklerini çürütür." Her derde deva Özer, hazımsızlıktan uykusuzluğa kadar her türlü hastalığa iyi gelen alternatif karışımlardan bazılarını şöyle sıralıyor: Prof. Özer, bu iki otun kullanımındaki püf noktalarını da şöyle açıklıyor: "Bir su bardağı kaynar suya bu bitkilerden 2 çay kaşığı konur ve 10 dakika demlemeye bırakılır. Hazır olan çayın kullanılması için saçların temiz tutulması şart. Saçlar şampuanla yıkandıktan sonra son durulamada bu çay kullanılır. Birkaç uygulamadan sonra saçın kökleri kuvvetlenir ve parlaklık kazanır." ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ Pelin otu: Pelin otu yaprakları ve çiçekleri 1 litre suya 5-10 gram konur ve demlenir. Günde 3-4 kez 1 çay bardağı içilir. HAZIMSIZLIK GİDERİCİ Pelin + Papatya + Anason tohumu + Meyankökü: 30 gram pelin, 10 gram papatya, 5er gram anason tohumu ve meyankökü karıştırılıp, bir bardak soğuk suyla 10 dakika demlenmeye bırakılır. Yatmadan 1 saat önce 1 bardak içilir. İDRAR SÖKTÜRÜCÜ Maydanoz + Atkuyruğu + Kekik: Her birinden 30ar gram alınarak karışım hazırlanır. Bir bardak kaynar suya 2 çay kaşığı karışımdan konur ve 20 dakika demlenir, günde 3 bardak içilir. KARACİĞER RAHATSIZLIKLARI Kılıç püskülü + Hakiki şahtere + Aslandişi + Nane: 20 gram kılıç püskülü 10ar gram hakiki şahtere, aslandişi yaprak ve nane karıştırılır. Karışımdan 2 çay kaşığı alınır, 1 bardak soğuk su içine konarak 10 dakika demlenmeye bırakılır. Yatmadan 1 saat önce bir bardak içilir. SOĞUK ALGINLIĞI Mürver çiçeği + Ihlamur + Papatya: Her birinden 30ar gram karıştırılır. 250 mililitre kaynar suya bu karışımdan 3 çay kaşığı konur. 10 dakika demlenir, sıcak su olarak içilir. UYKUSUZLUK Kedi otu kökü + Şerbetçi otu + Oğul otu : Her birinden 30ar gram karıştırılır. 2 çay kaşığı 1 bardak kaynar suya konur ve 15 dakika demlenir. Yatmadan 1 saat önce 1-2 bardak içilir. 1 yılda tüketin İstanbul Eczacı Odası Başkanı Erkan Önsel de zamanında kullanılmayan bitkilerin zehir saçabileceğini belirterek şöyle dedi: "Eczacılık fakültelerinde Fitoterapi (Bitkilerle tedavi) kursları verilir. Öğrenciler bitkisel kaynaklı ilaçlarla ilgili eğitim görüyor. Karışımlardan bilimsel olarak yapılmalı, bunlar eczanelerde satılmalı. Karışımları hazırlarken dozuna ve zamanına dikkat etmek şart. Bitki uzmanları, kurutulan otların en geç 1 yıl içinde tüketilmesi gerektiği konusunda hemfikir. İlaç yerine bitki alıyoruz * Gerektiğinde aktarların mı, doktorların mı kapısını aşındırırsınız?G.A.: İlaçlar yerine doğal ürünleri tercih ederiz. Çünkü sağlığın özü doğada gizli. Tıbbı inkâr etmiyorum ama doktorlar da bu konuya eğilmeli.A.A.: 55 yaşındayım ve bitkiler sayesinde kendimi çok sağlıklı hissediyorum. Ciddi boyutta olmayan şeker hastalığım var. Şekerime iyi geldiği için Antalyanın dağlarından toplanan kekiği kullanırım.* Bitkisel karışımları çocuklarınız da kullanıyor mu?G.A.: 3 oğlum var. Boğazları ağrıdığında keten tohumu dövüp, az suda kaynatırım. Ilıkken tülbente sarıp boğazlarına bağlıyorum. 15 dakikada etkili oluyor.A.A.: Babam "Yüz Yıl Genç ve Dinç Yaşamanın Sırrı" diye bir kitap yazmıştı. Çocukluğumdan beri otlarla iç içeyim. Halsizliğe iyi geldiği için yemeklerimize bira mayası atılırdı. Ben hâlâ keten keneviri tohumlarını ezerim. Tiyatrocu Atilla Arcan ile eşi Gül Hanım, en fanatik doğalcılardan. Ne tıbbın ne de yabancı otların gücünü reddeden çiftin, şifalı otlarla ilişkisini sorduk... Şifalı otlar sofrası SİVİLCELERE KARŞI (Samsun, Amasya, Maraş, Tekirdağ ve İstanbulda yetişiyor) OFUMARİA 0FFİCİNALİS (Türkçe: Hakiki şahtere) Çay Bitkinin kuru halinden bir çay kaşığı alınır ve bir bardak soğuk su içinde akşamdan kaba konur. Bu karışım her sabah, kahvaltı sonrası ılıtılarak bir bardak içilir. Şahtereli patates kavurması 1 kilogram patates, 100 gram hakiki şahtere, 50 gram salça, 2 çay kaşığı kırmızıbiber, Yarım çay bardağı sıvıyağ, Bir limon ve tuz.Hazırlanışı: Patatesler haşlandıktan sonra soyulur ve soğumaya bırakılır; ardından ezilir. 100 gram bitki temizlendikten sonra doğranır ve patateslerle karıştırılır. Bir tencerede sıvıyağ içerisine domates salçası ve kırmızıbiber eklenerek 2 - 3 dakika düşük ateşte tutulur. Önceden hazırlanan karışım tencereye konularak iyice kavrulur. Salçanın rengini içine çeken patatesler servise hazırdır. Malzeme: MALVA SYLVESTRİS (Türkçe: Yabani ebegümeci, Ebegömeci) (Bolu, Bilecik, Isparta, Gümüşhane ve Muşta yetişir) Çay 4 ila 6 tatlı kaşığı kuru veya yaş bitki 1 litre su içine konarak kaynatılır. 10 dakika demlenmeye bırakılır ve süzülür. Günde 3-4 defa içilir. Ebegümeci gözlemesi 1 kilogram ebegümeci, 2 baş soğan, 50 gram margarin, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 yemek kaşığı salça, Yarım çay bardağı pirinç, 1.5 su bardağı su ve tuz.Hazırlanışı: Doğranan bitkilerle soğanlar yağda sararıncaya kadar kavrulur. Üzerine salça eklenir. Kıyılmış bitkiler de ilave edilerek 2 - 3 dakika karıştırılır. Pirinç, biber, tuz ve su konarak pişirilir ve servis yapılır.(Bitki 30 gramlık paketlerde 1.5 ile 2 milyon lira arasında satılıyor) Malzeme: ADET DÜZENLEYİCİLER (Mersin, Amasya, Balıkesir, Denizli ve Adanada yetişiyor)Baldıran yemeğiMalzeme: 800 gram baldıran yaprağı, 300 gram kıyma, 50 gram margarin, 1 adet soğan, Bir yemek kaşığı salça, Tuz, kırmızı ve karabiber.Hazırlanışı: Doğranan yapraklar 5 - 6 dakika sıcak suda haşlanır. Yapraklar, tencerede kavrulan kıyma ile soğana eklenir. Üzerine salça, tuz, kırmızı ve karabiber konur, kısık ateşte pişirilir. APİUM NODİFLORUM (Türkçe: Su baldıranı) HYPERİCUM PERFORATUM (Türkçe: Sarı kantaron, kılıç otu) (İstanbul, Eskişehir, Ankara, Burdur ve Maraşta yetişir) Çay 1 litre su, 2 çorba kaşığı bitki çiçeği, 1 çay kaşığı karanfil, şeker.Hazırlanışı: Kaynatılan 1 litre suya 2 çorba kaşığı bitki çiçeğiyle 1 çay kaşığı karanfil atılır, 5 dakika demlenir. Şeker katılarak içilir. Malzeme: LAMİUM AMPLEXİCAULE (Türkçe: Ballıbaba, Emzik) (Balıkesir, Kayseri, Samsun, Iğdır ve Ağrıda yetişir) Çay Ağrı verici ve düzensiz aybaşlarında 1-2 çay kaşığı çiçek, 1 su bardağı suyla kaynatılır. 5 dakika demlendikten sonra günde 2 - 3 bardak içilir. Ballıbaba yemeği 1 kilogram ballıbaba, Yarım su bardağı pirinç, 1 adet orta boy soğan, 1 kaşık margarin, 1 kaşık domates salçası, Tuz, baharat.Hazırlanışı: Bitkiler, yıkanır ve doğranır. Tencerede eritilen margarinin içine atılan soğan pembeleşene kadar pişirilir. Domates salçası, tuz, baharat, doğranmış bitki de eklenerek kavrulur. Üzerine pirinç ile 2 bardak su ilave edilerek kaynamaya bırakılır.(50 ile 100 gramlık paketlerinin fiyatı 1 ile 6 milyon lira arasında değişiyor) Malzeme: HEMOROİDE KARŞI (Aydın, Uşak ve Vanda yetişiyor)Çay1 çay kaşığı bağ yaprağı, bir çay kaşığı kekikle karıştırılarak yarım litre kaynar su içerisine konur. Yaklaşık beş dakika bekletildikten sonra içilir.Bağ yaprağı sarması,Malzeme: 40 adet bitki yaprağı, 150 gram dolma içi, 500 gram kabak, 2 orta boy soğan, 2 domates, 1 tutam yeşil soğan, Maydanoz, dereotu, 2 çorba kaşığı salça, 2 çorba kaşığı reyhan, Tuz ve baharat.Hazırlanışı: Ilık suda ıslatılan dolma içine suyunu çektikten sonra domates, kuru ve yeşil soğan, maydanoz, dereotu doğranır. Üzerine 2 kaşık salça, reyhan, tuz ve baharat eklenir. Su ilave edilerek karıştırılır. Bu karışımdan haşlanmış bitki yaprağı üzerine bir çorba kaşığı harç konularak sarılan dolmalar tencereye dizilir. Normal ateşte bir saat pişirilir. Üzerine kızgın yağda pembeleştirilmiş soğan sosu eklenir. 10 dakika bu şekilde pişirildikten sonra servise hazırdır. PLANTAGO LANCEOLATA (Türkçe: Bağ yaprağı) EQUİSETUM ARVENSE (Türkçe: Bataklık at kuyruğu) (Artvin, Bartın ve Muşta yetişir) Çay Hazırlanışı: Kaynatılan 1 litre suyun içine 10 gram bitki eklenir. Yaklaşık 10 dakika demlendikten sonra istenirse limon ve şeker konur. (50 ve 100 gramlık paketler 1 ile 6 milyon lira arasındaki fiyatlarla satılıyor) Malzeme: 10 gram kurutulmuş bitki, bir litre su, şeker, limon BİTTİ

Yazarlar