Sağlık Sanal Kolonoskopi Nedir, Nasıl Yapılır? Sanal Kolonoskopinin Avantajları Nelerdir?

Sanal Kolonoskopi Nedir, Nasıl Yapılır? Sanal Kolonoskopinin Avantajları Nelerdir?

25.03.2021 - 15:12 | Son Güncellenme:

Sağlık sektöründe bazı hastalıkların teşhisinde sanal kolonoskopi sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Özellikle sağlık sektöründe kullanıldığı için bu yöntem büyük önem arz etmektedir. Bu bakımdan sanal kolonoskopi yönteminin ne olduğu, hangi hastalıkların teşhisinde kullanıldığı, nasıl yapıldığı ve avantajları hakkında detaylı bir şekilde yazıda bilgilendirme yapılmıştır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Sanal Kolonoskopi Nedir, Nasıl Yapılır Sanal Kolonoskopinin Avantajları Nelerdir

 Sağlık alanında çeşitli yöntemler ile kullanılan kolonoskopi türleri mevcuttur. Sanal kolonoskopi de bu türlerden biridir. Aslında bir testi ifade eder. Bu ayrıntılı test belirli hastalıkların teşhisinin doğru bir şekilde koyulması için çok önemlidir. Bu yüzden bilgilendirmeler yazıda yer almaktadır.

Haberin Devamı

 Sanal Kolonoskopi Nedir?

 3 boyutlu görüntülerin kalın bağırsak hastalıkları yönünden incelendiği değerlendirilme yapıldığı ayrıntılı olan testte sanal kolonoskopi denir. Manyetik rezonans ile elde edilen konveksiyonel kolonoskopi benzeri bir yöntemdir. Sanal kolonoskopi kanser taramasında kullanılan konveksiyonel kolonoskopiden sonra gelen en iyi ikinci test taramasıdır.

 Daha anlaşılır bir tanım olarak sanal kolonoskopi, bilgisayarlı tomografi yardımıyla kalın bağırsağın 3 boyutlu olarak görüntülenmesidir. Bu görüntüleme sanal olarak bağırsağın içinde gezilmesine olanak veren çekimi ifade etmektedir. Kolonoskopiden önce birkaç gün sulu diyet ve bağırsak temizliği yapılması gerekir.

 Sanal Kolonoskopi Nasıl Yapılır?

Haberin Devamı

 Sanal kolonoskopi kısa süren bir işlemdir. Fakat buna rağmen sanal kolonoskopi gerçekleşmeden önce hastanın belirli bir hazırlık dönemi mevcuttur. Bu hazırlık dönemi daha uzun bir süredir. Sanal kolonoskopi hastanın girmesi ve çıkması ile birlikte 5 dakika içerisinde tamamlanır.

 Küçük bir idrar sondası rektumdan içeriye konulur. Bu sayede kalın bağırsak şişirilir. Hastaya bazı çekimler yapılır. Bu çekimler sırt üstü ve yüz üstü olacak şekilde yapılmaktadır. Bu tarama 30 saniye kadar sürmektedir. Toplam 5 dakikada işlem tamamlanmaktadır.

 Sanal Kolonoskopinin Avantajları Nelerdir?

 Sanal kolonoskopinin normal kolonoskopiye göre avantajları mevcuttur. Normal olan kolonoskopide darlık, tıkanıklık gibi nedenler ile devam edilemeyen işlemlere sanal kolonoskopi sayesinde ilerlenir. Bu bakımdan oldukça avantajlı bir yöntemdir. Ayrıca bunun yanında sanal kolonoskopi sayesinde sadece bağırsak içi değil karın bölgesinin içinde yer alan diğer organlar da kalın bağırsak ile birlikte görüntülenir. Bu durumda sanal kolonoskopinin bir avantajıdır.

 Sanal Kolonoskopi Öncesi Hastaya Yapılan Hazırlıklar

 Sanal kolonoskopi öncesi hasta bazı hazırlık evresinden geçirilir. Hazırlık iki gün önce başlar. İki gün önce sulu gıda tüketilmesine başlanır. Sulu gıdanın yanında sadece sade ve az yağlı pilav, makarna tüketilmesine izin verilir. Ayrıca yağlı ve etli yemekler, çiğ sebze ve meyve, baklagil türü gıdalar yenmesine izin verilmez.

Haberin Devamı

 İşlemden bir gün öncesinde de yapılması gereken sulu diyete devam edilir. Sulu diyet ile birlikte çay, su, sade kahve, az tuzlu et, tavuk suyu çorba, katı madde içermeyen meşrubat tüketilmesine izin verilir.

 Son gün akşam yemeği sonrası kalın bağırsak temizliği için kuru bağırsak temizliği yapan laksatifler kullandırılır. Gece 12 den sonra su da dahil olmak üzere hiç bir şey tüketilmesine izin verilmez. Çünkü hasta sanal kolonoskopiye aç karın ile girmelidir.

 Sanal kolonoskopi öncesinde son olarak da lavman işlemi yapılır.

Yazarlar