Genel Sağlık Sıvı takviyesi şart

Sıvı takviyesi şart

17.07.2009 - 09:45 | Son Güncellenme:

Yaz aylarında sıvı tüketimi artar. Aşırı hava sıcaklığı, ter, solunum ve idrar vücutta sıvı kaybını artırır. Bu nedenle yaz aylarında su içmeye özen göstermek çok önemli, su içmek için susamayı beklemeyin

Sıvı takviyesi şart

Dilara Koçak

Haberin Devamı

Yaz aylarında sıvı tüketimi artar. Aşırı hava sıcaklığı, ter, solunum ve idrarla vücutta sıvı kaybını artırır. Yüzerken tüm vücudumuz deniz veya havuzda suyla temasta olsa bile su kaybı yaşanmaktadır. Bu yüzden yaz aylarında su içmeye özen göstermek çok önemli, su içmek için susamayı beklemeyin. Konu sıvı olunca keyfine düşkün olanlar akşam üzeri serinleten bir alkollü içecek veya akşam sofralarında rakı balık veya gün batımı ile şarap keyfine bakış açımı merak ediyor olabilir. Bu konuda danışanlarım sürekli yardım istiyor. Alkollü içecekleri ne sıklıkta ve ne miktarda tüketmek uygun olur diye danışıyorlar.

“Azı karar çoğu zarar” cümlesi alkol için en doğru tanımlama diye düşünüyorum. Şöyle ki:
Günlük önerilen tüketim miktarı erkekler için 2, kadınlar için 1 standart birimdir.
1 STANDART BİRİM; yarım duble rakı, cin, viski veya   1 kadeh şarap veya  bir şişe bira  gibi düşünülebilir.

Haberin Devamı

Alkol sıvı kaybına sebep olur
Alkol alımı, vücutta diüretik etkisi yaparak, sıvı kaybını artırır. Bu nedenle, alkol alımını sıvı tüketimi olarak düşünmemek gerekir. Aksine, alkolle daha fazla sıvı kaybedildiğinden, sıvı kaybını yerine koymak için daha çok sıvı içilmelidir.

Alkol ve diyet
Yüksek miktarda alkol alımı kısa süreli bir tokluk sağlayarak, yüksek miktarda ve boş bir enerji alınmasına neden olur.  Aşırı alkol alımı kan şekerinde düşme yaratır.
1 gram yağ    9 kalori,
1 gram karbonhidrat   4 kalori,
1 gram protein    4 kalori,
1 gram alkol    7 kalori enerji verir.
Bu da hesapsızca alkol tüketildiği zamanlarda, farkında olmadan çok fazla kalori alınmasına yol açar. Bu nedenlerle kilo vermek istiyorsanız, aşırı alkol kullanımından kaçınmanızı öneririm. Ayrıca fazla ve sık alkol tüketimi, karaciğer bozuklukları, kalp hastalıkları ve gut hastalığına da yol açabilir.

Hangi içkide ne kadar kalori bulunur?
1 gram alkol 7 kalori içerir. Ancak, her içkinin alkol oranı farklıdır. Alkol oranı yüksek olan içecekler daha çok kalorilidir. Alkol oranı düşük olanlar ise daha az kalori içerir. Örneğin, şarabın yüzde 12 - 15’i alkoldür. Oysa rakının yüzde 45’i alkoldür. Yani 1 ölçü rakı içtiğinizde, neredeyse 3 ölçü şarap içmiş kadar kalori alırsınız.

Haberin Devamı

Yaza uygun hafif içecekler
Yaz aylarında çok şekerli ve kalorili içecekler yerine taze meyve veya sebze içeren elektrolit dengesi uygun seçimler daha doğru olur. Bu özelliklere sahip tarifleri aşağıda inceleyebilirsiniz. Maden suyu yaz ayları için en uygun içeceklerden biridir, su içmekte zorlananlar için farklı lezzetleri bir araya getirme imkânınız var.
Maden suyu ve beyaz şarap; ikisini karıştırarak daha düşük alkol daha düşük kalori daha fazla sıvı ve elektrolit almış olursunuz. 
Şeftali püresi ve maden suyu: Yalancı bellini gibi düşünebilirsiniz, bol buz ve biraz limon suyu da yakışacaktır. 
Köpüklü elmalı limonata: Taze sıkılmış elma suyu, biraz limon suyu, taze nane veya fesleğen maden suyu ile karıştırılabilir.
Light limonata: Şeker yerine tatlandırıcı kullanarak, limon suyu, limon kabuğu rendesi ve bol buzlu su ile kalorisiz bir limonata hazırlayabilirsiniz.
Kerevizli domates: Taze hazırlanmış domates suyu, biraz limon ve kereviz suyu ile karıştırılabilir.
Yeşil ayran: Dere otu veya naneyi blenderdan geçirip üzerine ayran ile birlikte çırparak yeşil ayranınızı bol buzlu içebilirsiniz hem serinletici hem de doyurucu olacaktır.
Light milk shake: 1 şeftali veya yarım muzu yarım bardak light süt ile blenderdan geçirin daha sonra üzerine 1 top light dondurma ekleyerek çırpmaya devam edin.
Soya sütlü shake: Kolesterol probleminiz var ise veya vejeteryansanız yukarıdaki tarifi soya sütü ve meyveli dondurma ile yapabilirsiniz böylece hiç hayvansal protein, kolesterol ve yağ almamış olursunuz.

Haberin Devamı

ALKOLLÜ İÇECEKLERİN KALORİ ORANLARI
BİRA yüzde 3-5 alkol içerir.
330 ml-light    80-90 kalori
330 ml-normal   130-140 kalori

LİKÖR yüzde 24-60 alkol içerir.
40 ml    110-120 kalori

RAKI yüzde 45-50 alkol içerir.
80 ml-duble  268 kalori
40 ml-tek  134 kalori

ŞARAP yüzde 12-14 alkol içerir.
110 ml (klasik ufak bardak) 98-110 kal 
200ml (büyük balon bardak) 200-220 kal

Haberin Devamı

VOTKA yüzde 45-50 alkol içerir.
40 ml-shut  105 kalori
80 ml-normal  210 kalori

VİSKİ yüzde 45-50 alkol içerir.
80 ml-duble  220 kalori 
40 ml-tek  110 kalori

Yazarlar