Yaşam ‘Son Cellat’a sansür!

‘Son Cellat’a sansür!

08.11.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

12 Eylül darbesi sonrası bir savcıyla kambur bir arabacının arkadaşlığını konu alan ‘Son Cellat’ filmine Kültür Bakanlığı’nın yaş sınırı koyması tepki çekti

‘Son Cellat’a sansür

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yapım aşamasında 250 bin YTL destekte bulunduğu, başrollerini Kadir İnanır, Atilla Saral ve Jülide Kural’ın paylaştığı “Son Cellat” filmine 18 yaş yasağı getirdi.
40 kopyayla 40 sinemada dün seyirciyle buluşan Şahin Gök’ün yönettiği filme, son dakika yaş sınırının getirilmesi, film ekibi tarafından şaşkınlıkla karşılandı. 12 Eylül darbesi sonrası cunta yönetimi sırasında bir savcıyla kambur bir arabacının arkadaşlığını konu alan filme, şiddet ve cinsellik unsurları içerdiği gerekçesiyle bakanlık tarafından yaş sınırı getirildiğini açıkladı.
Yönetmen Gök ise yasakla ilgili olarak, “Bakanlığın verdiği kararı doğru ama çelişkili buluyorum. Reşit olmamış bir çocuğun hapishane ortamında yaşanan acıları izlemesi psikolojisini olumsuz etkileyebilir ama bu film bakanlık desteğiyle çekildi ve senaryomuz Denetleme Kurulu’ndan geçti. Bakanlık önce şu çelişkili kararının nedenini açıklasın. Önce destekleyip sonra yasaklamak ne demek?” diye konuştu.

Ülger: İtiraz hakları var
Telif Hakları ve Sinema Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Ülger ise “Kararın gerekçesi, yönetmeliğin 11. maddesi gereğince çocukların ruh ve beden sağlığını olumsuz etkileyecek unsurlar içermesi. Yapımcının itiraz hakkı var. Filme maddi destek sağlayıp vizyon aşamasında yaş sınırı getirmemiz çelişkili bir durum değil. Bir film şiddet unsuru içeriyor diye destek vermememiz gibi bir şey söz konusu olabilir mi?” dedi.

‘Bakan’la görüşeceğim’
Yasağa çok üzüldüğünü belirten İnanır, “Sansür koymak çağdışı bir olgudur. Bu film gerilim veya aksiyon filmi olsaydı, şiddet doruklara çıksaydı, aynı yasak koyulacak mıydı? ‘Son Cellat’ politik bir filmdir. 12 Eylül gerçeğiyle hepimiz yüzleşmeli ve hesaplaşmalıyız. Bu konuyu bizzat Kültür Bakanı’yla görüşeceğim”dedi.

Yazarlar