Sağlık Sperm Testi (Spermiogram) Nedir? Sperm Sayısı Azsa Ne Yapılmalıdır?

Sperm Testi (Spermiogram) Nedir? Sperm Sayısı Azsa Ne Yapılmalıdır?

15.03.2021 - 17:49 | Son Güncellenme:

İnterfil halk arasında kısırlık ismi ile bulunur. Bu durum çiftlerin psikolojisini oldukça bozan bir durumdur. Fakat kişilere yapılan çeşitli testler ve tedaviler sayesinde çocuk olması ihtimali bulunmaktadır. Sperm testi (spermiogram) nedir? Sperm sayısı azsa ne yapılmalıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Sperm Testi (Spermiogram) Nedir Sperm Sayısı Azsa Ne Yapılmalıdır

Sperm testi yapılırken, sperm sayısı hastalık, tahlil verirken çok stresli olmanız ya da farklı sebepler nedeniyle etkilenebilmektedir. Sperm tahlili yaptırmadan birkaç gün önce cinsel ilişki yaşamanız da sperm sayısını etkileyen bir durumdur. 

Haberin Devamı

Sperm Testi (Spermiogram) Nedir?

Sperm testi, semen analizi ismi ile de bilinmektedir. Bu test yapılmadan önce çiftler detaylı olarak doktor ile görüşürler. Bu şekilde doktor çiftlerin varsa geçirmiş oldukları hastalıkları, kronik hastalıkları öğrenmektedir.

Kadınlarda ideal üreme tarihinin belirlenmesi için adet düzenini öğrenmektedir. Eğer sonrasında gerekli görülür ise doktor tarafından sperm testi istenebilmektedir. Sperm testinden önce erkeğin birkaç gün öncesinden cinsel birlikteliği bırakmış olması gerekmektedir. Steril kaba alınan meni örneği incelenmek üzere laboratuvara gönderilmektedir. Eğer doktor gerekli görürse ileriki dönemde testin tekrar yapılmasını isteyebilmektedir.

Sperm testinden doğru bir sonuç alınması için örneğin hastanede alınması gerekmektedir. Fakat eğer kişiler sıkıntı yaşarsa o zaman meni örneğinin vücut ısında tutulup hemen hastaneye getirilmesi ile de sperm testi yapılabilmektedir. Mastürbasyon ile sperm vermeyi reddeden hastalar için sperme zarar vermeyen bir kondom verilir ve partneri ile yaşadığı ilişki sonrasında meni örneği alınabilir.

Haberin Devamı

Sperm Sayısı Azsa Ne Yapılmalıdır?

Sperm sayılarının az olması erkeklerin çocuk sahibi olamayacağı gibi bir durum söz konusu değildir. Bu durum şansın düşük olması anlamına gelmektedir. Bazen erkeklerin sperm değerleri normal seyirde olsa da başka sebeplerden ötürü gebelik gerçekleşmeyebilir. 

Bazen sperm sayısının az olması, kişilerde başka hastalıkların olmasından kaynaklanabilmektedir. Bu sebeple bu hastalıkların ortaya çıkarılıp tedavi edilmesi ile sperm sayısının normale dönmesi de sağlanabilmektedir. 

Yani eğer sperm sayısının az olması kanal tıkanıklığı nedeni ile meydana geliyorsa o zaman öncelikle kanalların açılması doğru olacaktır. Eğer bu durum verikosele bağlı ise o zaman bu durumun düzeltilmesi gerekir. Eğer hastalığa bağlı tedavi uygulanmazsa o zaman kişiler boşuna zaman kaybı yaşamış olacaklardır. 

Yazarlar