Genel Sağlık Susuzluk kabusunuz olmasın!

Susuzluk kabusunuz olmasın!

15.08.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Su kesintilerinin yaşandığı bölgelerde, kişilerin hastalığa yakalanmamaları için suyu doğru kullanmaları çok önemli.

Susuzluk kabusunuz olmasın

Gıda Mühendisleri Odası, su kesintilerinin yaşandığı bölgelerde vatandaşları sağlıklı su tüketimi konusunda uyarıyor.
        
Gıda Mühendisleri Odası’ndan yapılan yazılı açıklamada, bazı bölgelerde son zamanlarda yaşanan su sıkıntısının, birçok sağlık riskini de beraberinde getirdiği belirtildi.
        
Özellikle gıdaların kolay bozulabildiği, temizlik ve hijyenin çok daha önemli hale geldiği sıcak yaz günlerinde su sıkıntısı yaşanmasının çok ciddi sağlık risklerine yol açabileceğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
        
"21. yüzyılda Avrupa başkenti olmaya hazırlanan bir ilde yaşanan böylesi bir su sıkıntısının kabul edilmesi mümkün değildir. Bilimin ve teknolojinin büyük bir hızla ilerlediği günümüzde, yaşanan susuzluk için küresel ısınma ve kuraklık gerekçelerinin geçersiz olduğunu vurgulamak toplumsal bir görevdir. Diğer yandan, sürekli su kesintisi ile yaşamak zorunda kalan tüketicilerimizin, sağlıklarının korunması açısından dikkat edecekleri noktaları bilimsel ve objektif bir yaklaşımla duyurmak da diğer bir görevimiz olarak algılanmaktadır."
        
Depolarda uzun süre bekleyen suların içme suyu olarak kullanılmaması gerektiğini belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:
        
"Ev içinde depolanan sular ağzı iyice kapatılarak, güneş ışığından uzak, serin yerlerde depolanmalıdır. Kesintiler sürdüğü sürece, musluktan akan sular içme suyu olarak kullanılmamalıdır. Bu tür sular kullanılmak zorunda kalınırsa, kullanılmadan önce mutlaka kaynatılmalıdır.
        
Mutfak malzemelerini ve meyve sebzeleri yıkayacağımız suyun klorlanması yolu ile sağlık riskleri azaltılabilir. Ancak, dozunda yapılmayan veya uygun olmayan kimyasallarla yapılan klorlamanın da sağlık açısında riskli olduğu unutulmamalıdır.
        
Su depoları mümkün olan en kısa sürede temizlenmeli ya da klorlanmalı, kesintilerin devam etmesi durumunda depolar 3 ayda bir olmak üzere temizlenmelidir."

Yazarlar