Editörün Seçtikleri Tanıyana aşkolsun

Tanıyana aşkolsun

26.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İstanbul milletvekillerinin fotoğraflarını vatandaşa gösterdik. Sonuç; kimse oy verdiği vekili tanımıyor

Tanıyana aşkolsun

Tanıyana aşkolsun

İstanbul milletvekillerinin fotoğraflarını vatandaşa gösterdik. Sonuç; kimse oy verdiği vekili tanımıyor

BAŞAK BAŞKAYA

Sadece seçim öncesi vatandaşın karşısına çıkan milletvekilleri seçim sonrası adeta sırra kadem basıyor. Milletvekillerinin seçildikleri bölgelerin sorunlarını çözmek yerine Ankara’ya taşınmalarından şikayetçi olan vatandaşlar, "vatandaşlık hakkı olarak kullandıkları oylarının karşılığını" istiyor.
Toplam 68 milletvekili bulunan (Merve Safa Kavakçı hariç) İstanbul’un hali ise içler acısı. Seçim döneminde bürolar kurup, vatandaşın evine, işyerine gidip sorunlarını çözme sözü veren, kahvehanelere girip nutuk atan vekillerin hiçbirini seçim bittikten sonra göremeyen halk öfkeli.
İstanbul’un üç değişik bölgesinde vatandaşlara iktidar ortağı partilerine mensup milletvekillerini fotoğraflarını göstererek tanıyıp-tanımadıklarını sorduk. Sonuç ürkütücüydü. Televizyonda görünen birkaç isim hariç kimse sorunlarını çözsün diye başkente gönderdiği vekilini tanımıyordu.

1. Bölge: Fadlı Ağaoğlu (DSP) Mustafa Verkaya (MHP) Sühan Özkan (ANAP)

• Makbule Erdal: Milletvekillerini tanımıyorum. En son 20 yaşında oy kullandım. Ankara’da 550 milletvekili var. Hiçbirini sevmiyorum, sadece seçim zamanlarında ortaya çıkıyorlar. Görüşmek için gittim görüştürmediler. İnsanları kandırıp sırtlarından para kazanıyorlar.
• Ahmet Kemal: Hiçbirini tanımıyorum. Ne zaman gelmişler buraya, ne yapmışlar bölgeleri için? Ankara’ya tıkılıp kalmışlar. Ancak oy istemek için gelirler, dolaşırlar bir daha da yüzlerini göremeyiz.
• Burçin Yüceler (Öğrenci): Bölgemin tek bir milletvekilini tanımıyorum. Onlar milletin vekili değil yüzkarası.
• Kadir Kirişçi (Simitçi-65): Ben bu yaşta burada simit satıyorsam onların ayıbıdır. Bir gün gelip benimle konuşmadılar. Tanımıyorsam nasıl benim vekilim olabilir.
• Mustafa Arıkan : Seçim döneminde istemediğimiz kadar çok görüyoruz, sonrası yok. Doğru dürüst bir parti kurulsa da peşinden koşsak.
• Veysi Güraslan: Milletvekilleri biz gençlerin sorunlarıyla dahi ilgilenmeli. Parti ayrımı gözetmeksizin çalışmalı. Ama ne yazık ki birbirleriyle didişmekten halkı unutuyorlar.
• Mari Gürbenli: Atatürk’ten başka siyasetçi sevmedim, tanımadım. Kimseye oy vermek istemiyorum, en büyük Atatürk.

2. Bölge: Zafer Güler (DSP) Murat Sökmenoğlu (MHP) Nesrin Nas (ANAP)

• Nuran Göker: Hiçbirini tanımıyorum. Bu bölgede büroları olduğunu da sanmıyorum. Artık kimse körü körüne oy kullanma niyetinde değil. Herkes ülkenin bu duruma gelmesinin nedenlerini araştırıyor ve ona göre oy kulanıyor.
• Esra Bulut: Hiçbirini tanımıyorum. Sadece seçim zamanı oy istemek için geliyorlar. Bir daha da yüzlerini görmüyoruz. Nasıl tanıyalım?
• Mehmet Süleyman Gönlüşener: Simaları yabancı değil ama çıkaramıyorum. Ben oyumu boş atıyorum. Seçim zamanı kahvelere gelirler, kendilerini zorla dinletmeye çalışırlar. Sonra gelip halimiz nedir sormazlar. Yollar tarla gibi olmuş, ülke ekonomisi berbat durumda, umurlarında değil.
• Songül Okutur: Seçim zamanı gelirler ama bir daha halkın sorunlarını dinlerken onları hiçbir yerde göremezsiniz.
• İsmail Balkan : "Murat Sökmenoğlu’nu tanıyorum. Meclis Başkan Vekili. Televizyonlarda Meclis’teki kavgaları izlerken görüyoruz. Diğerlerini tanımıyorum ama zaten onlar kontenjan vekiller. Seçim zamanı bile gelmezler. Halktan oy istemeye bile ihtiyaç duymuyorlar. Milletvekillerini bırakın Belediye Başkanı bile buralara gelip de sorunları dinlemez. Ancak kazanamayan adaylar gelir ki bir sonraki seçimde avantaj kazansınlar.
• Şükriye Kılıç: Hiçbirini tanımıyorum. Seçim zamanı her yerdedir, seçildikten sonra hiçbir yerde. Bu bölge için de ne yaptıklarını bilmiyorum.
• Mehmet Eroğlu: Murat Sökmenoğlu’nu tanıyorum.
Asıl sorun seçim sisteminin yanlışlığı. İki turlu seçim olursa halk ile milletvekili iç içe olur ve sorunlar da bire bir çözüm bulabilir.

3. Bölge: Nazire Karakuş (DSP) Esat Öz (MHP) Ahat Andican (ANAP)

• Sevim Alp: Hiçbirini tanımıyorum. Seçim zamanı gelip oy isterler, bir daha da görünmezler. Onlar için alacakları oy önemli. Ama onlardan tek isteğim var, milletin sesine kulak versinler.
• Savaş Duman: Hiçbirini tanımıyorum. Seçim dönemleri hariç halkla buluşmazlar. Sözde milleti temsil ederler ama Ankara’da gereği gibi temsil edildiğimize inanmıyorum.
• Mahmut Ayrancı: Ahat Andican’ı televizyondan tanıyorum. Diğerleri, seçim döneminde gelir bir daha da gelmezler. Ancak sorunları bölgesel olarak değil de genel olarak düşünüp çözümler aranmalı.
• Selim Erentürk: Hiçbirini tanımıyorum. Bunlar lider atamalarıyla tesadüfi olarak seçiliyorlar. Türkiye’nin sorunlarıyla bile ilgilenmiyorlar ki bölgelerinin sorunlarıyla ilgilensinler.
• Sakine Suluoğlu: Hiçbirini tanımıyorum. Seçim dönemi hariç hiç gelip de bölgelerinin sorunlarıyla ilgilenmezler. Halkla iç içe olmadan da sonuç alamazlar.
• Aynur Toksöz ile oğlu İlker Toksöz: Hiç birisini tanımıyorum. Biz seçiyoruz ama yüzlerini bile tanımıyoruz. Seçim dönemi hariç buralara uğramıyorlar.
• Ahmet Kızılbay: Ahat Andican’ı televizyondan tanıyorum. Milletvekilleri kendilerini temsil edemiyor ki bizleri temsil etsin. Seçim harici yüzlerini göremiyoruz.
• Gönül Cimbiz: Hiçbirini tanımıyorum. Sadece seçim dönemi geliyorlar bir daha da ara ki bulasın.
• Hülya Sezgin: Hiçbirini tanımıyorum. Oy kullanmak mecburi olmasa kullanmayacağım. Kullanıyoruz da ne oluyor. Sonuç ortada.
• Remzi Uz: Hiçbiri tanımıyorum. Seçim döneminde boy boy resimleri, müzikleri, her yerde onları görüyoruz. Adamlarıyla gezer, bol vaatte bulunurlar. Ankara’ya kapağı attıktan sonra bir daha buralara uğramıyorlar.
• Mustafa Şahbaz : Bu insanları tanımamıza imkan yok. Kimse şahsa oy vermiyor. Partiye oy veriyor. Aslında buraya gelmelerine de gerek yok. Çalışsınlar da Ankara’dan çıkmasınlar. Yüzlerine meraklı değiliz.
• İmdat Dama: Hiçbirini tanımıyorum. Sadece oy istemeye geliyorlar. İnsana değer vermiyorlar.
• Habib Ağıcı: Ancak oy sorunları olduğu zaman geliyorlar. Hiçbirini tanımıyorum. Vicdanlarını rahatlatmak için bile bir kere gelip halimiz nedir sormuyorlar.
• Yusuf Beyhan: Ahat Andican’ı tanıyorum, diğerlerini tanımıyorum. Sadece bunlar bölgelerine gelmiyor değil ki 550 tane var hangi biri gidiyordur? Bunların hepsi böyle.

İŞTE VEKİLLER
İSTANBUL (1. Bölge):
ANAP
M. Ali İrtemçelik, Cavit Kavak,
Sühan Özkan, Ediz Hun, Güneş Taner.
DSP
Bülent Ecevit, Nami Çağan, Ahmet Tan, Süleyman Yağız, Erol Al, Sulhiye Serbest, Cahit Savaş Yazıcı, Yücel Erdener, Fadlı Ağaoğlu.
FP
Aydın Menderes, Süleyman Arif Emre, İrfan Gündüz, Merve Safa Kavakçı, Ali Oğuz, Mehmet Fuat Fırat.
DYP
Hayri Kozakçıoğlu.
MHP
Mustafa Verkaya, Bozkurt Yaşar Öztürk, Ahmet Çakar.
v İSTANBUL (2. Bölge):
ANAP
Sadettin Tantan, Yılmaz Karakoyunlu, Nesrin Nas, Ali Emre Kocaoğlu,
DSP
H.Hüsamettin Özkan, Ziya Aktaş, Osman Kılıç, M.Tahir Köse, Hüseyin Mert, Zafer Güler, Ahmet Gözel, Perihan Doğan (Yılmaz).
FP
Nevzat Yalçıntaş, Mustafa Baş,
İsmail Kahraman, Mehmet Ali Şahin, Hüseyin Kansu, Bahri Zengin.
DYP
Celal Adan.
MHP
Murat Sökmenoğlu, Nazif Okumuş.
v İSTANBUL (3. Bölge):
ANAP
Ahat Andican, Bülent Akarcalı,
Şadan Tuzcu, Aydın Ayaydın,
Şamil Ayrım.
DSP
Rıdvan Budak, Erdoğan Toprak,
Bahri Sipahi, Masum Türker, Nazire Karakuş, Necdet Saruhan, İsmail Aydınlı, Bülent Ersin Gök, Mustafa Düz.
FP
Abdülkadir Aksu, Ali Coşkun, Ayşe Nazlı Ilıcak, Azmi Ateş,
Mukadder Başeğmez, Osman Yumakoğulları.
DYP
Tansu Çiller.
MHP
Mehmet Gül, Esat Öz, Mehmet Pak.

İstanbul’a hayır Ankara’ya evet
Vekiller neden seçim bölgelerine gelmiyor. İşte onları İstanbul’da bekleyen sorunlar ve Ankara’nın avantajları...
İstanbul’da:
Ulaşım, çarpık kentleşme, altyapı sorunları, işsizlik, okul, hastane gibi hizmet yokluğu, deprem tehlikesi ve güvenlik.
Ankara’da:
Ekonomik: Yaşam daha ucuz. Milletvekilleri lojmanda kalıp, Meclis’in ‘ucuz’ imkanlarından yararlanıyor.
Sosyal: Homojen yapısından dolayı sosyal etkinlikler daha rahat takip ediliyor.
Siyasi: Parti başkanlarıyla daha sık görüşebilir, yeniden seçilme şansını arttırabilir.



YAŞAM




























Yazarlar