Sağlık Teff Tohumu Nedir? Teff Tohumunun Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Teff Tohumu Nedir? Teff Tohumunun Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

10.12.2020 - 12:14 | Son Güncellenme:

Özellikle protein ve kalsiyum gibi insan hayatına olumlu etki eden besin değerlerinin tüketilmesi günlük yaşamda oldukça önemlidir. Bu nedenle de bu besinleri günlük hayatın içine mutlaka sokmak gerekmektedir. Teff tohumu da bu besinlerin basında gelmektedir. Peki, teff tohumu nedir? Teff tohumunun faydaları ve zararları nelerdir? Teff tohumu nasıl tüketilebilir? İşte, tüm detaylar.

Teff Tohumu Nedir Teff Tohumunun Faydaları Ve Zararları Nelerdir

 Teff, yıllık demet otu olarak da bilinen bitkinin tohumundan elde edilir. Ancak teff tohumu işlenmeden direk olarak tüketilememektedir. Hasadını yapılmasının ardından işlenerek tüketime hazır hale getirilmektedir. 

Haberin Devamı

 Teff Tohumu Nedir?

 Teff bitkisi tek başına yenilebilen bir bitki değildir. Bu nedenle de sadece tohumu için yetiştirilmektedir. Yıllık olarak yetiştirilen bu bitkinin tohumu için hasadı da yine yılda bir kere yapılmaktadır. Ülkemizde hemen hemen her bölgede yetiştirilerek hasadı yapılmaktadır. Teff tohumu hasadının ardından işlenerek satılmaktadır. Tüketim şekli farklı olsa da temel olarak elde edilen tohumun belirli bir takım işlemlerden geçirilmesi gerekmektedir. Bu işlemler teff tohumunun doğallığını bozmadan yapılan işlemlerdir. 

 Teff Tohumunun Faydaları ve Zararları Nelerdir?

 Teff tohumunun vücuda pek çok faydası bulunmaktadır. Zararı ise normal kullanımda yoktur ancak her doğal gıda da olduğu gibi teff tohumunun ölçüsüz şekilde kullanılması kalıcı ishale ve kalıcı kabızlığa sebep olabilmektedir. Bu türk rahatsızlıkların sonu kişinin hayatını kaybetmesine kadar gidebilmektedir. Bu nedenle de ölçüsüz kullanılmaması mide ve bağırsak rahatsızlıkları olanların doktor kontrolünde tüketmesi gerekmektedir. Teff tohumunun faydaları ise şunlardır; 

Haberin Devamı

 - Teff tohumu sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.

 - Özellikle vegan ve vejeteryan beslenenler için protein eksikliğini giderir. 

 - Tokluk hissi yaratarak kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır.

 - Kalsiyum içerdiği için kemiklerin güçlenmesine ve gelişimine önemli derecede etki eder. 

 - Vücudu zararlı maddelerden arındırır. 

 - Gulüten içermeyen besinleri tüketen kişiler içinde idealdir. Bu anlamda glüten eksikliğini de giderir. 

 Teff Tohumu Nasıl Tüketilebilir?

 Zayıflamak için genel olarak tüketim şekli çay olarak demlenmesidir. Teff tohumu çay olarak demleme ve sallama usulleri ile tüketilebilir. Bunların yanı sıra teff tohumu yoğurt ile birlikte de tüketilebilir. Yoğurdun içine koyularak farklı bir tat yaratılmaktadır. Teff tohumunun baharat olarak kullanılması ise çokça tercih edilmese de yine de bu şekilde de tüketilebilir. Teff tohumunun bir diğer tüketilme şekli ise un haline getirilerek kullanımıdır. Dövülerek un haline getirilen teff tohumu un kullanmayan insanlar için bir alternatif olarak tercih edilmektedir. 

Yazarlar