Sağlık Tırnak Yeme Hastalığı Nedir, Neden Olur? Tırnak Yeme Alışkanlığı Nasıl Bırakılır?

Tırnak Yeme Hastalığı Nedir, Neden Olur? Tırnak Yeme Alışkanlığı Nasıl Bırakılır?

26.02.2021 - 15:54 | Son Güncellenme:

Tırnak yeme hastalığı; daha çok çocukluk dönemlerinde görülen ve yetişkinliğe kadar süren bir hastalıktır. Tırnak yeme hastalığının başlıca sebepleri arasında; yalnızlık duygusu, stres, psikolojik problemler, korku, kaygı, hayal kırıklığı, dikkat eksikliği ve sıkıntı sıralanabilir. Tırnak yemek; ellerin çirkin görüntüsüne sebep olmakla beraber diş etlerinde kalıcı hasarlar bırakan alışkanlıktır. Peki tırnak yeme hastalığı nedir, neden olur? Tırnak yeme alışkanlığı nasıl bırakılır? İşte, tüm detaylar.

Tırnak Yeme Hastalığı Nedir, Neden Olur Tırnak Yeme Alışkanlığı Nasıl Bırakılır

 Tırnak yeme hastalığı; her daim patolojik durum değildir. Bununla beraber sağlıksız davranışlar arasında ne kadar ilerlediği bilinmemektedir. Sağlıklı bireylerde alışkanlık geçici olup, uzun sürmez. Ancak sorun patolojik bir problem olduğunda yoğunluğunun, sıklığının ve süresinin sağlıklı bireylere nazaran daha yüksek olduğu gözlemlenir.

Haberin Devamı

 Tırnak Yeme Hastalığı Nedir?

 Tırnak yemek; çocuklarda ve erişkinlerde sıkça görülen, sağlık açısından risk yaratan alışkanlıklardan birisidir. İnsanlar genel olarak sıkılmış, stresliyken, gergin ya da endişeli olduklarında tırnaklarında yer. Bu durumlar, kaygıyla ilişkilidir. Bununla beraber ruhsal ya da davranış bozukluklarının işareti olabilmektedir.

 Tırnak yeme hastalığı; basit ve çözülebilir davranış problemi gibi görünse de çözümü her daim kolay değildir. Bundan ötürü disiplinli ve kararlı tutum sergilemek, alışkanlığın bırakılması adına önemlidir. Davranışın tetiklenmesine neden olan unsurlar değişik olduğu için tedavi metodu bireyden bireye değişebilmektedir. Mühim olan rahatsızlığın farkındalığının artması olarak belirtilebilir.

Haberin Devamı

 Tırnak Yeme Hastalığı Neden Olur?

 Tırnak yeme hastalığının sebepleri;

 - Anne babanın boşanmış olması,

 - Sevilen birinin hastalığı,

 - Aile içerisinde oluşan huzursuzluklar,

 - Yeni kardeşin doğumu,

 - Anne babaların çocuklar arasında yapmış olduğu ayrımcılık,

 - Aile içerisinde ya da etrafında tırnak yiyen birilerinin varlığı,

 - Çocukların kendilerine duyduğu güvensizlik,

 - Herhangi bir sebepten ötürü çocuğu yaşadığı sıkıntı, üzüntü, öfke ve korku duygularının tırnak yemeye sebep olduğu söylenebilir. Bu tür durumların, çocuklarda psikolojik anlamda sıkıntılara sebep olduğu belirtilebilir. Psikolojik kökenli bu hastalık, ilerleyen evrelerde tedavi edilmelidir.

 Tırnak Yeme Alışkanlığı Nasıl Bırakılır?

 Tırnak yeme alışkanlığının bırakılması için;

 - En kalıcı çözüm, tırnak yeme alışkanlığına neden olan sebeplerin bulunarak, ortadan kaldırılmasıdır.

 - Tırnak yeme alışkanlığının iyice oturmadan erken dönemde kalıcı çözüm bulunmalı, davranış ortadan kaldırılmalıdır.

 - Şiddet içeren korku filmleri, çocuklara izlettirilmemelidir.

 - Çocuğun düşünce ve duygularının daha rahat ifade edebileceği ortamın sağlanması gereklidir.

 - Tırnağa; acı oje, acı biber, yapıştırıcı gibi maddelerin sürülmemesi gerekir. Bu durumlar; çocukta tırnak yeme alışkanlığının pekişmesine sebep olabilmektedir.

Haberin Devamı

 Tırnak yeme alışkanlığının bu şekilde bırakılması ve bıraktırılması mümkündür.

Yazarlar