Sağlık Topuk Çatlağı Neden Olur, Nasıl Geçer? Topuk Çatlağının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Topuk Çatlağı Neden Olur, Nasıl Geçer? Topuk Çatlağının Tedavisi Nasıl Yapılır?

01.04.2021 - 17:43 | Son Güncellenme:

Topuk çatlağı; pek çok insanda gözlemlenebilen bir durumdur. Topuk çatlağının yeteri kadar nemlendirilmemesi, topukların çatlamasına sebep olabilir. Topuğun çevresinde kuruluk sebebiyle kalınlaşan deri gibi bulguların sonucunda artan ağrı, çatlak deri gibi belirtiler söz konusuysa topuk çatlağıyla karşı karşıya kalınmış olabilir. Peki, topuk çatlağı neden olur, nasıl geçer? Topuk çatlağının tedavisi nasıl yapılır? İşte, tüm detaylar.

Topuk Çatlağı Neden Olur, Nasıl Geçer Topuk Çatlağının Tedavisi Nasıl Yapılır

Ayak topuklarında ortaya çıkan sert görüntü önemsenmese de çok kötü bir görünüm söz konusudur. İlk semptomların ortaya çıkmasıyla tedavi edilmesi önemlidir. Ayak topuğunda; kaşıntı, dökülmeler, kanama, kızarma gibi bulgular topukta oluşan sağlık sorunlarına işaret eder. Sürekli ayak bakımının yapılması, nemlendirilmesi gibi uygulamalar topuk çatlağının iyileşmesine yardımcı olacaktır. 

Haberin Devamı

 

 Topuk Çatlağı Neden Olur?

 Topuk çatlağının nedenleri; 

 - Ayaklara uygun olmayan ayakkabıların devamlı olarak sürtünmesi,

 - Kış aylarında soğuk hava ya da iç ortamların kuru havaya sahip olması, yaz mevsiminde açık ayakkabılarda ayak derisinin tozlu zeminler ile temas etmesi,

 - Ayaklarda yapısal bozukluklar,

 - Sıvı alımı yetersizliği,

 - Egzama, ayak mantarı, sedef hastalığının varlığı,

 - B vitamini ya da Demir eksikliği,

 - Kadınlarda menopoz sonrasında ortaya çıkan deri kuruluğu,

 - Tiroit yetmezliği, şeker hastalığı ya da böbrek hastalıkları başta türlü metabolik hastalıklar sonucunda topukta çatlaklara rastlanabilmektedir. 

 

 Topuk Çatlağı Nasıl Geçer? 

 Topuk çatlağının geçmesi için;

 - Elma sirkesi ile ağız bakım suyu karışımı yapılarak, ayaklar 15 dakika içerisinde bu karışımın içerisinde bekletilmelidir. Daha sonra yumuşayan ayaklar, ponza taşıyla ovulduktan sonra ılık suyla durulanmalıdır.

Haberin Devamı

 - Limon; çatlamış ve kuru topuklar adına oldukça iyi gelen yöntemlerden birisidir. Antienflamatuar ve antiseptik özellikleri bulunan limon, yüksek oranda C vitamini içerdiğinden, cildin tahrişini yatıştırmaktadır. 

 - Nemlendirici kullanmak; topuk çatlakları için önemlidir. Nemlendirici kullanarak, ayaktaki hücrelerin canlanması ve cildin yumuşaması sağlanır. Bu şekilde topuk çatlaklarından kurtulmak mümkündür.

 

 Topuk Çatlağının Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Topuk çatlakları tedavisindeki yapılan ilk uygulama, var olan ağrının azaltılmasıdır. Bunun adına ilk önce ayakların ılık su içerisinde yumuşatılmasından sonra çatlağın etrafında yer alan kalınlaşmış tabakanın temizlenmesi önemlidir. Daha sonra üre içerikli merhemler sürülerek, iyileşene dek topuk derisinin olabildiğince basınç altında kalmaması gerekir. 

 Derin çaplı topuk çatlaklarının aynı şekilde bakteri ve mantarlar gibi türlü mikropların üremesine ideal bir zemin hazırladığı göz önünde bulundurulmalıdır Yara haline gelen ve derin çatlakların oluşması durumunda, akşam uyumadan yaranın üzerine antibiyotik içerikli merhem sürüldükten sonra hava almayacak biçimde bandajlanması iyileşme süreci açısından önemlidir. 

 

Yazarlar