Sağlık Transkraniyal Manyetik Uyarım Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır? Tmu Hangi Hastalıkların Tedavisinde Uygulanır?

Transkraniyal Manyetik Uyarım Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır? Tmu Hangi Hastalıkların Tedavisinde Uygulanır?

09.03.2021 - 09:29 | Son Güncellenme:

Transkraniyal manyetik uyarım tedavisi psikiyatri hastaların kullanılan bir tedavi yöntemidir. Günümüzde de hala popüler olarak kullanılan başarılı bir yöntemdir. Bu sebeple çoğu kişi tarafından TMU tedavisinin nasıl yapıldığı merak edilmektedir. Transkraniyal manyetik uyarım tedavisi nedir, nasıl uygulanır? TMU hangi hastalıkların tedavisinde uygulanır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Transkraniyal Manyetik Uyarım Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır Tmu Hangi Hastalıkların Tedavisinde Uygulanır

 Günümüzün teknolojisi ile beyindeki hücresel elektrik akımlarının ölçülmesi ve değiştirilmesi ile alakalı bir takım cihazlar üretilmiştir. Bunlardan bir tanesi de transkraniyal manyetik uyarım cihazıdır. Özellikle son zamanlarda çok daha fazla kişi üzerinde denenmiş ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

Haberin Devamı

 Transkraniyal Manyetik Uyarım Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır?

 TMU tedavisinde sanılanın aksine elektrik akımı kullanılmamaktadır. Bu işlemde beyindeki hücrelerin oluşturduğu elektriksel akımlara müdahale edilmektedir. TMU işleminde beyinde bulunan ve nöron olarak isimlendirilen sinir hücrelerinin tekrar harekete geçmesi sağlanmaktadır.

 Özellikle depresyon gibi hastalıklarda TMU tedavisinden faydalanmak mümkündür. Bunun yanında çeşitli psikiyatrik hastalıklarda da TMU tedavisi uygulanabilmektedir. Çoğunlukla erişkin psikiyatri ile çocuk-ergen psikiyatri alanlarında TMU tedavilerinden faydalanılmaktadır. TMU tedavisi beynin tamamına değil bir bölümüne uygulanan bir işlemdir. Bu işlem esnasındaki manyetik şiddetler MR ile çok benzerdir. Ancak TMU tedavisinde kullanılmakta olan manyetik alanın insan vücuduna bir zararı bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

 Çoğunlukla TMU tedavisi ile EKT tedavisi birbirine karıştırılan tedavi yöntemleridir. Fakat EKT tedavisi uygulamalarında kişilerin beyinlerine doğrudan elektrik akımı verilmektedir. TMU tedavisinde ise hastaların beyinlerine elektrik akımı verilmez. TMU tedavisi ilaç kullanmayan ya da artık ilaca tepki vermeyen hastalarda kullanılan bir tedavi yöntemidir.

 TMU Hangi Hastalıkların Tedavisinde Uygulanır?

 TMU işlemi hastalara ayakta uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu işlemde kişilerin saçlı kafa derisine elektromanyetik özelliğe sahip olan bir bobin yerleştirilmektedir. Bu bobin ile beynin belirli alanlarına manyetik dalga gönderilmesi işlemi yapılmaktadır. Tedavi yapılırken hastaların herhangi bir acı ya da ağrı hissetmezler. Tedavinin beynin ihtiyacı olan bölgesine uygulanması çok önemlidir.

 Bu işlem yaklaşık olarak 20 dakika gibi bir sürede gerçekleşmektedir. İşlem 4 ile 6 hafta arasında tekrar uygulanmaktadır. Hastaların kaç seans alacağı ise tamamen hastalığın şiddetine ve iyileşme göstermesine bağlı olarak değişir.

 TMU uygulanan hastalıklar;

Parkinson

Depresyon

Kronik ağrı

Anksiyete

Kulak çınlaması

Panik atak

Bağımlılık

Unutkanlık şeklindedir.

Yazarlar