Aile Türkiye’de çocuk oyuncuların çalışma koşulları

Türkiye’de çocuk oyuncuların çalışma koşulları

14.12.2011 - 13:35 | Son Güncellenme:

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, "Yayınlarda çocukların rol almalarına engel yok, ancak bu bir istismara varamaz. Bunu görmezlikten gelemeyiz" dedi.

Türkiye’de çocuk oyuncuların çalışma koşulları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNİCEF) desteklediği "Sanatsal ve Kültürel Aktivitelerde Çalışan Çocuklar Pilot Araştırma Projesi"ne ilişkin hazırlanan rapor düzenlenen konferansta ele alındı.

Haberin Devamı

RTÜK Başkanı Dursun, konferansta yaptığı konuşmada, RTÜK’ün görsel-işitsel medyayla çocuk ilişkisini birkaç farklı boyutta ele aldığını belirterek, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programların onların izleyebileceği zaman dilimlerinde yayınlanamayacağı ilkesini hatırlattı.

Çocukların sanatsal ve kültürel aktivitelerde aktör olarak çalışmaları konusuna da değinen Dursun, 6112 Sayılı Yasanın ’Çocuklara, güçsüzlere ve özürlülere karşı istismar içeremez ve şiddeti teşvik edemez’ şeklindeki maddesi çerçevesinde çalışma hayatında çocukların istismar edilmesine müsaade edilemeyeceğini belirtti.

Dursun, "Devlet otoritesi gerekli düzenlemeyi yapar ancak bunları içselleştirmemiz gerekir. Uygulamada bunlara uyulması açısından eğitimcisinden yayıncısına, yapımcısından ebeveynine kadar herkese sorumluluk düşmektedir. Yayınlarda çocukların rol almalarına engel yok, ancak bu bir istismara varamaz. Bunu görmezlikten gelemeyiz."

Haberin Devamı

Hayatın kendisinde çocukların olduğunu dolayısıyla yapımlarda çocukların yer almasının yasaklanmasının söz konusu olamayacağını ifade eden Dursun, görsel-işitsel medya karşısında izleyici olarak çocukları korumak için yasal tedbirlerin mevcut olduğunu, aktör olarak yer almaları konusunda ise yasal düzenlemede boşluk bulunduğunu ve bir an önce bu boşluğun doldurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yazarlar